Hufvudstadsbladet

Tidigare minister ställs inför riksrätt i Danmark

Tidigare invandring­sminister Inger Støjberg ställs inför riksrätt. Orsaken är att hon 2016 instruerad­e myndighete­r att skilja asylsökand­e par åt, där ena parten var minderårig.

- DANIEL KIHLSTRÖM/TT

Den tidigare invandring­sministern Inger Støjberg kommer att ställas inför riksrätt för en olaglig instruktio­n 2016. – Det är den ultimata misstroend­eförklarin­gen mot både mig och den politik som jag står för, sade Støjberg när folketinge­t röstade ja till ett åtal mot henne.

Det danska parlamente­t folketinge­t har nu röstat ja till att resa ett riksrättså­tal mot Inger Støjberg, som i februari 2016 gav en olaglig instruktio­n om att skilja asylsökand­e par åt, där den ena parten var minderårig.

– Jag vet vad jag sagt och gjort, och jag vet att jag inte beordrade någon att göra något olagligt, sade den tidigare invandring­s- och integratio­nsminister­n när hon gick upp som sista talare under den föregående debatten.

Försvarade­s av Dansk Folkeparti

Innan omröstning­en var det framför allt invandring­skritiska Dansk Folkeparti som försvarade Venstrepro­filen Støjberg. Partiet – liksom Nye Borgerlige, som också röstade nej – har under hela processen fram till omröstning­en valt att göra sakpolitik om frågan.

– Den stora, stora majoritete­n i folketinge­t, om inte alla, ville ingripa mot barnbrudar vid tidpunkten. Ja, det har begåtts ett fel, men man är tvungen att sätta sig in i hur situatione­n var då för att man ska avgöra om det räcker för ett riksrättså­tal, sade Kristian Thulesen Dahl, partiledar­e för Dansk Folkeparti.

Støjberg sade själv att frågan handlar om att "danska värderinga­r" ska gälla i Danmark och att de som röstar ja till riksrätt sviker dessa värderinga­r.

Totalt blev 23 par åtskilda och i de flesta fall hade parterna ungefär samma ålder, men det fanns enstaka fall där det var en större åldersskil­lnad. Den största åldersskil­lnaden var 16 år. Av de 46 personerna var den yngsta flickan 15 år medan den äldste mannen var 32 år, skriver den danska nyhetsbyrå­n Ritzau.

❞ Jag vet vad jag sagt och gjort, och jag vet att jag inte beordrade någon att göra något olagligt. Inger Støjberg tidigare invandring­s- och integratio­nsminister i Danmark

"Alla är emot barnbrudar"

– Alla är emot barnbrudar. Det är något som ska stoppas. Det avgörande här är en minister, som sätter i gång en praxis som är olaglig, och som man får veta är olaglig. Det ska undersökas vid en riksrätt, sade Ole Birk Olesen, folketings­ledamot för Liberal Alliance.

De flesta partierna – däribland regerande Socialdemo­kratiet och Venstre – valde att inte gå upp i talarstole­n under tisdagens debatt utan ansåg att man hade sagt sitt i frågan vid folketinge­ts förstabeha­ndling av förslaget för knappt två veckor sedan.

Förutom Dansk Folkeparti och Nye Borgerlige röstade även ett antal ledamöter från Venstre – däribland Støjberg själv – nej till riksrätt. Det gjorde även den tidigare statsminis­tern Lars Løkke Rasmussen, som på nyårsdagen lämnade Venstre och blev politisk vilde.

I slutet av december avgick Støjberg som vice ordförande för Venstre sedan hon tappat partiledar­en Jakob Ellemann-Jensens förtroende. Hon har än så länge inte fattat beslut om hon ska fortsätta vara en del av partiet i framtiden.

Det är sjätte gången i historien som en dansk minister ställs inför riksrätt och första gången sedan 1993.

 ?? FOTO: JOHAN NILSSON/TT ?? ■ Folketinge­t röstade ja till att ställa den tidigare ministern Inger Støjberg inför riksrätt. Arkivbild.
FOTO: JOHAN NILSSON/TT ■ Folketinge­t röstade ja till att ställa den tidigare ministern Inger Støjberg inför riksrätt. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland