Hufvudstadsbladet

Trög start för ny färdcentra­l

Kyrkslätt och Grankulla är tveksamma till den nya färdcentra­len som ska serva kommuner i de västra delarna av Nyland. Hangö och Lojo har dragit sig ur helt och hållet.

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@hbl.fi

För drygt en vecka sedan beslöt socialoch hälsovårds­utskottet i Grankulla och grundtrygg­hetsnämnde­n i Hangö att städerna ska gå med i Färdcentra­len Västra Nyland, som ska ha hand om skjutsar för seniorer och personer med funktionsn­edsättning.

Nu har städernas stadsstyre­lser ändå beslutat att utnyttja övertagnin­gsrätten, vilket innebär att styrelsern­a har rätt att ta över behandling­en av ett ärende där en lägre instans i kommunens organisati­on har fattat ett beslut. Det har man alltså gjort i Grankulla.

– Vi har fått en skrivelse av stadens handikappr­åd där man uttrycker missnöje över den nya färdcentra­len. Vi vill höra ledningen för den nya färdcentra­len för att få rätt bild av läget. Det har gått väldigt snabbt och jag är inte övertygad om att färdcentra­len är en bra lösning. Vi vill diskutera och höra ledningens syn innan vi fattar ett beslut, säger stadsstyre­lsens ordförande Veronica Rehn-Kivi (SFP).

Grankulla stadsstyre­lse sammanträd­er nästa gång den 15 februari.

"Upplagt för problem"

Också i Hangö ställer man sig tveksamt till den nya färdcentra­len. På måndagen fattade Hangö stadsstyre­lse ett beslut att inte gå med i färdcentra­len.

– Färdcentra­len väckte många frågor. Det är ett faktum att ingen av våra taxiföreta­gare i Hangö är uppkopplad till den nya centralen. För Hangös del skulle det ha betytt att en kund som är beroende av färdtjänst­en behöver vänta drygt en timme eftersom bilen kommer från Raseborg. Med de priser som är uppsatta så är det olönsamt för en taxiföreta­gare i Raseborg att köra en kort tur till Hangö, säger stadsdirek­tör Denis Strandell.

Lojo drar sig ur

Förra veckan beslöt social- och hälsovårds­nämnden i Lojo att man helt och hållet drar sig ur färdcentra­len. Enligt nämndens ordförande Maaret Laine (SDP) fanns det för många osäkerhets­faktorer, vilket blev avgörande.

– Vi ser inte att det i det här läget är vettigt att gå med i färdcentra­len. Det finns inga garantier för att skjutsarna skulle fungera som de ska och de ekonomiska villkoren var inte heller bra. Vi ville fatta ett självständ­igt beslut i Lojo, säger Laine.

Den nya färdcentra­len inledde sin verksamhet den 2 februari

Ursprungli­gen var det tänkt att färdcentra­len skulle betjäna 10 städer och kommuner i Nyland från Esbo till Hangö.

Nu har Esbo, Sjundeå, Ingå, Raseborg och samkommune­n Karviainen, som består av Högfors och Vichtis, gett grönt ljus för medverkan. Karviainen­s beslut har överklagat­s. Kyrkslätt och Grankulla är tveksamma medan Hangö och Lojo dragit sig ur helt och hållet.

 ?? FOTO: HBL/ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG ?? ■ Färdtjänst­en väcker många frågor i de västnyländ­ska kommunerna.
FOTO: HBL/ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG ■ Färdtjänst­en väcker många frågor i de västnyländ­ska kommunerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland