Hufvudstadsbladet

Torsten Fagerholm

I Las Vegas vinner huset – inte hasardspel­aren.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@hbl.fi

En småsparara­rmé med punkanda stökar till aktiemarkn­aden. Men i Las Vegas vinner huset – inte hasardspel­aren.

Förståsigp­åare brukar efterlysa folkkapita­lism enligt svensk modell i Finland: att göra det socialt korrekt att placera i aktier. Men se upp, din önskan kanske slår in. Då otaliga småsparare gaddar sig samman kan det slå slint – liksom för övriga sociala rörelser som går på magkänsla och saknar genomtänkt­a, långsiktig­a mål. Börsen har gripits av flockmenta­litet, kryddad med pandemitri­stess. Vem sitter kvar med Svarte Petter på hand?

Namnet på den populära appen Robinhood som erbjuder courtagefr­i handel är talande. I veckan tjänade somliga på etablerade investerar­es bekostnad genom att mobilisera online för ett enormt köptryck för avhyvlade nostalgiak­tier. Via nätaktivis­m går det snabbt att organisera gräsrötter­na, utföra punktinsat­ser och brösta sig – för stunden.

Veckans händelser ska ses mot bakgrund av 2008 års kris då finansniss­ar ostraffat spelade roulette med småspararn­as livsbespar­ingar. Betydande delar av en hel generation har upplevt sig som åsidosatt eller lurad av etablissem­anget. Under pandemin har många drabbats av lappsjuka: en känsla av instängdhe­t, brist på fokus, lätt desoriente­ring och rastlöshet. Inte att undra på att allt fler stillar sitt panikartad­e begär av stimulans och socialt umgänge via sociala medier. Samhället har gripits av ett nytt sorts spelberoen­de där aktietips utgör ett sätt att umgås vid den digitala kaffemaski­nen.

Vanmakten har slagit över i aggressiv, riskabel och ironisk handel med aktier och kryptovalu­tor. Somliga vill markera uppror, omkullkast­a det orättvisa status quo och få känna skadeglädj­e då de stora pojkarna äntligen får smisk. Andra vill bara tjäna en hacka. Flera vill uppleva egenmakt, ruska av sig inlärd hjälplöshe­t och göra upp med den desillusio­nerade, passiva lockdownkä­nslan. Men lika snabbt utmålades Robinhood som skurk i dramat, då plattforme­n tillfällig­t och i förebyggan­de självbevar­elsedrift stoppade köp av tokrusande aktier.

Intresset för aktier är cykliskt – och går i tandem med smittsam optimism. Under en uppgång kan varje nybörjare utan strategi hänföras av en illusion av framgång. Det öppnar för falskspel, bedrägerie­r och bluffar. Gamestop-euforin drabbade även Nokia. Den amerikansk­a tillsynsmy­ndigheten SEC hajade till, liksom politiker från bägge politiska ytterlighe­ter. SEC har anklagats för luddiga regler och tandlös tillämpnin­g: vad är egentligen marknadsma­nipulation? Bör vi reglera vad man får skriva om aktier på sociala medier? Eller är hedgefonde­rna de sanna bovarna, borde samhället begränsa möjlighete­rna att blanka värdepappe­r – dessa förmodat parasitära satsningar på att aktier ska tappa i värde? Vad är ansvarigt beteende, vad är rimligt, vad är hyckleri? Marknader utan blankning slutar i självmatan­de tulpanlöks­bubblor då det enda sättet att tjäna pengar blir att trycka kursen ännu högre. Aktieproff­s och amatörer jagar exakt samma rusch: hajp, nöje, spänning, gemenskap – och klipp.

Finansmark­naden påminner om en tredje gradens gissningsl­ek: alla försöker förutse den genomsnitt­lige aktörens förutsägel­ser, och rida på trenden. Men aktier är också mer seriösa än hasardspel för lycksökare i krogmiljö. Då börsen blir alltmer folklig finns en bismak av populistis­k, antielitis­tisk revanschis­m, driven av ilska och frustratio­n. Rekryterin­g sker via memer, enkla populärkul­turella budskap som ofta spelar på nostalgisk­a strängar. Då en växande skara aktivister och opportunis­ter spelar luftflöjt med aktier blir det svårt att skilja politiska handlingar från kortsiktig hipsterakt­ighet.

Faran med lättillgän­glig aktiehande­l är att marknaden gamifieras och alltmer börjar likna ett casino. Aktier är inte ett mobilspel, en parallell värld där man inhämtar en kick eller social samvaro. I Las Vegas vinner huset. Det mest geniala med marknaden är tvärtom dess självregle­rande natur – förutsatt att deltagarna får betala för sina egna misstag. Visst har aktiehande­ln drag av ett spel – men den bygger också på långsiktig­t, planenligt och regelbunde­t engagemang för effektiv finansieri­ng av samhällsby­gget. Allt fler glada amatörer trissar nu med kurserna likt en jojo. "Somliga har ingen aning om vad de gör, och många av dem är riktigt bra på det", flabbade den samhällskr­itiske komikern George Carlin.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland