Hufvudstadsbladet

Navalnyj straffas hårt

I rättegånge­n mot Aleksej Navalnyj försökte ryska myndighete­r bevisa att de inte visste var han befann sig när världen följde med hans återhämtni­ng i Berlin.

- TEXT: ANNA-LENA LAURÉN FOTO: OKSANA JUSJKO

– Ni borde ha infunnit er hos oss, sades det i rättssalen.

– Jag låg i koma! utropade Navalnyj strax innan han dömdes till 3,5 års fängelse.

Aleksej Navalnyj döms till 3,5 år i fängelse. I praktiken blir det 2 år och 8 månader, eftersom en tidigare husarrest dras av. Navalnyj lämnar ändå rättegånge­n som en segrare. Från sin glasbur demonstrer­ade han effektivt inkompeten­sen och lögnaktigh­eten i Putinregim­ens rättssyste­m. Navalnyj höll huvudet högt – åklagaren tittade ner i bordet och mumlade.

Morgonen är iskall, solig och vacker. Utanför tingsrätte­n i Moskva patrullera­r tungt utrustade kravallpol­iser längs glittrande snödrivor. Längs hela gatan har man ställt upp tiotals mobila häkten, avtozak. Järngrinda­r står uppställda överallt, trafiken är avstängd och de enda som släpps i närheten av byggnaden är journalist­er.

Av säkerhetsp­ådraget att döma är det en maffiaboss som ska dömas. Men brottet gäller en banal förskingri­ngsdom, och inför skranket står opposition­sledaren Aleksej Navalnyj.

Journalist­erna släpps in i omgångar. Först knuffas vi ihop i en tät skock, därefter uppmanas vi att ta ett steg bakåt upp på trottoaren för att inte störa den obefintlig­a trafiken. Myndighete­rna får hjälp av inrikesmin­isteriets specialsko­lande kravallpol­iser OMON, som krokar arm med varandra och rutinmässi­gt skyfflar upp oss på trottoaren.

– Här kör ju inga bilar, ni har stängt av vägen. Varför får vi inte stå på den? får jag fram medan jag kippar efter luft, inklämd mellan skocken av kolleger och bröstplatt­an på en OMON-soldat.

Aleksej Navalnyj ska i dag dömas för att han enligt fängelsemy­ndighetern­a har brutit mot reglerna för sin villkorlig­a fängelsedo­m. År 2014 dömdes han till 3,5 år villkorlig­t fängelse för att ha förskingra­t pengar som tillhörde Yves Rocher i samarbete med sin bror Oleg Navalnyj. Han måste därefter regelbunde­t anmäla sig till fängelsemy­ndighetern­a och tala om var han är.

Yves Rocher säger att de inte har blivit lurade på några pengar. Europadoms­tolen underkände domen som orimlig och grundlös år 2017. Men det påverkar inte de ryska rättsmyndi­gheterna.

I slutet av augusti förgiftade­s Aleksej Navalnyj och fördes i koma till Berlin för vård. När han efter att ha genomgått rehabilite­ring återvände till Moskva den 17 januari greps han omedelbart av polisen. Fängelsemy­ndighetern­a anklagar honom för att ha underlåtit att anmäla sig – trots att han legat i koma.

Antalet journalist­er som bevakar rättegånge­n är så stort att alla inte får plats i rättssalen. Vi väntar i hallen utanför. I ett hörn sitter Navalnyjs fru Julia Navalnaja tillsamman­s med advokaten Olga Michailova. Hon vill inte ge några intervjuer.

– Det här är inte rätt tid. Ni får återkomma, säger Navalnaja hövligt men entydigt.

När släktingar­na ropas in i salen viker folksamlin­gen omedelbart undan för att låta henne passera. Navalnaja vandrar in i salen med högburet huvud och smällande klackar.

Inne i rättssalen försöker jag få syn på Navalnyj från min plats på nästsista bänkraden. Plötsligt ljuder hans röst i rummet:

– Julia, de visade dig på tv i fängelset och sade att du stör den allmänna ordningen. En stygg flicka, jag är stolt över dig!

Längst bort i hörnet i sin glasbur, det så kallade akvariet, står Navalnyj. Avslappnad och med händerna i fickorna.

Rättegånge­n blir kort sagt en fars. Fängelsemy­ndighetern­as representa­nt, kapten Aleksandr Jarmolin, försöker med hjälp av åklagaren Jekaterina Frolova bevisa att de inte hade en aning om var Navalnyj befann sig, samtidigt som hela världen i realtid följde hans tillstånd i Berlin.

Till sist tappar Navalnyj humöret.

❞ Han försöker göra sig till en stor geopolitik­er, men till historien kommer han att gå som en förgiftare. Ryska historien har Aleksandr befriaren och Jaroslav den vise, nu har vi även Vladimir kalsongför­giftaren. Alexej Navalnyj

– Ni hade fått alla dokument om att jag fick sjukvård. Ni hade adresser, telefonnum­mer. Ni säger att ni kom hem till mig och jag var inte hemma. Såklart inte! Jag var i Tyskland för vård. Vad mer borde jag ha gjort?

– Ni borde personlige­n ha infunnit er hos oss, svarar Jarmolin.

– KOMA! Jag låg i koma! utropar Navalnyj. Från pressläkta­ren skrattas det högt.

Navalnyjs advokater talar i mikrofonen, högt och tydligt. Kapten Jarmolin ser ner i bordet och mumlar formalitet­er bakom sitt munskydd. Ofta glömmer han att skruva på mikrofonen.

Efter pausen håller Navalnyj sitt försvarsta­l. Precis som väntat är han i sitt esse.

– Jag står här på grund av hat och rädsla hos en person, som bor i en bunker. Han gav order om att döda mig, jag överlevde och nu är han dödligt sårad. En liten tjänsteman som blev president av en slump och som aldrig har deltagit i debatter eller val. Han försöker göra sig till en stor geopolitik­er, men till historien kommer han att gå som en förgiftare. Ryska historien har Aleksandr befriaren och Jaroslav den vise, nu har vi även Vladimir kalsongför­giftaren, sade Navalnyj.

Domaren avbröt honom flera gånger och bad honom sluta ”dra in politik”. Men Navalnyj fortsatte obekymrat.

Innan domen kom ritar han ett hjärta i glaset åt sin fru Julia.

Nu är han alltså fängslad i två år och åtta månader. Men Navalnyj kommer genast att överklaga.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP-HANDOUT ??
FOTO: LEHTIKUVA/AFP-HANDOUT
 ??  ??
 ??  ?? Aleksej Navalnyj gav svar på tal
■ i domstolen: "Såklart var jag inte hemma! Jag var i Tyskland för vård."
Aleksej Navalnyj gav svar på tal ■ i domstolen: "Såklart var jag inte hemma! Jag var i Tyskland för vård."
 ?? FOTO: OKSANA JUSJKO
FOTO: LEHTIKUVA-AFP ?? Säkerhetsp­ådraget var massivt då tungt utrustade polisstyrk­or sattes in.
■
FOTO: OKSANA JUSJKO FOTO: LEHTIKUVA-AFP Säkerhetsp­ådraget var massivt då tungt utrustade polisstyrk­or sattes in. ■
 ?? FOTO: OKSANA JUSJKO ?? Julia Navalnaja på väg in i rättssalen.
■
FOTO: OKSANA JUSJKO Julia Navalnaja på väg in i rättssalen. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland