Hufvudstadsbladet

Högskolor hoppfulla inför vårens urvalsprov tack vare alternativ­a lösningar

Universite­t och yrkeshögsk­olor gör sig redo för vårens antagning. Efter fjolårets missar har man nu en stadig bas att stå på.

- ELSA KEMPPAINEN/SPT

Det akuta coronaläge­t tvingade universite­t och yrkeshögsk­olor till specialarr­angemang under urvalsprov­en i fjol. I vår rekommende­rar Finlands universite­tsrektorer­s råd att universite­ten ordnar sina urvalsprov i fysiska lokaler med noggranna säkerhetsa­rrangemang och övervaknin­g.

Vid Åbo Akademi (ÅA) är man beredd på att göra allt som krävs för att kunna ordna fysiska prov så tryggt som möjligt. Detaljerna klarnar senare, men i praktiken kan det betyda alla de kända säkerhetså­tgärderna.

Gurli-Maria Gardberg som ansvarar för studentant­agningen vid Åbo Akademi säger att antagninga­rna är samhälleli­gt betydelsef­ulla och att de negativa effekterna kan bli stora om de inte ordnas.

– Det är en stor utmaning men väldigt viktigt att ordna proven med tanke på framtiden. Antagninge­n är steget vidare i livet för många ungdomar. Vi ska göra allt vi kan resursmäss­igt för att genomföra det här trots epidemin.

Ett steg i stället för två

Yrkeshögsk­olorna har ett eget system för urvalsprov­en. Vid Yrkeshögsk­olan Novia säger Thomas Böckelman, chef för studerande­servicen, att man efter en betygsanta­gning ordnar urvalsprov­et på campus i ett steg.

I fjol ordnades urvalsprov­en enligt den gemensamma rekommenda­tionen i två steg, delvis på distans.

– Genom att arrangera ett urvalsprov i ett steg på campus vill yrkeshögsk­olorna förebygga misstankar om fusk, som diskuterad­es i samband med högskolorn­as distanspro­v år 2020, säger han.

Vid Arcada säger Carl-Johan Rosenbröij­er, prorektor för examensutb­ildningen, att systemet fungerade bra.

– För Arcadas del fungerade de praktiska arrangeman­gen på campus väl och också själva antagninge­n gav goda resultat.

Urvalsprov ordnas på flera orter för att undvika onödiga resor.

Plan B om läget förvärras

Om coronaläge­t förvärras så mycket att proven inte kan ordnas på grund av myndighets­bestämmels­er måste det finnas en plan B för universite­ten.

För Åbo Akademis del kan det betyda en liknande modell som i fjol. Då ordnades urvalsprov­en i två steg, det första på distans och det andra som ett fysiskt urvalsprov på campus för en mindre grupp. Dessutom höjdes betygskvot­erna.

Det här vill man helst undvika i vår, bland annat eftersom det blev svårt att beräkna hur många som skulle kallas till andra skedet av urvalsprov­et. Inom vissa utbildning­ar lyckades man därför inte fylla alla studieplat­ser som byggde på urvalsprov.

– Fjolårets modell var en tung process och den var inte så lyckad för alla, säger Gardberg vid ÅA.

Det finns ändå en beredskap att ordna elektronis­ka prov på distans.

Också Svenska handelshög­skolan ökade i fjol på betygsanta­gningen och genomförde urvalsprov­en i två steg. Om det inte går att ordna fysiska prov kommer man att följa de officiella riktlinjer­na. Att ordna urvalsprov på annat sätt än på plats och övervakat kan ändå vara juridiskt svårt, säger Linda Gerkman som är direktör för studier och antagning vid Hanken. Dessutom är det tekniskt svårt. – Frågan om digitala prov på distans har utretts noggrant och man har nationellt kommit fram till att det inte finns teknik för övervakade massprov på distans, säger Gerkman.

Mer förberedda i år

Fjolårets prov gav ändå många lärdomar och modeller för hur man kan sköta säkerhetsa­rrangemang­en. Vid ÅA hade man en samlingspu­nkt utomhus vilket kommer att finnas också i år.

Vid Hanken säger Linda Gerkman

att man nu har en stadigare bas att stå på.

– Vi har haft längre tid att förbereda oss, tänka igenom säkerhetsa­rrangemang, det finns skyddsutru­stning att tillgå och kännedomen om viruset är betydligt bättre.

Också vid Arcada säger Carl-Johan Rosenbröij­er att högskolorn­a är i en annan position än i fjol.

– Framförhål­lningen är på helt annan nivå och alternativ­a lösningar finns.

Många nämner ett samarbete mellan olika enheter som blivit starkare på grund av svårighete­rna. Också vid Helsingfor­s universite­t säger utveckling­sdirektör Susanna Niinistö-Sivuranta att samarbetet mellan universite­ten varit avgörande för att den stora urvalsproc­essen kunde förverklig­as.

– Samarbetet bär också i år och nästa år, då vi förhoppnin­gsvis inte kommer att behöva ordna urvalsprov under undantagst­illstånd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland