Hufvudstadsbladet

Våldet i hemmen ökade under coronaåret

I fjol anmäldes 20 procent fler brott än föregående år. Speciellt våldsbrott i hemmen, brott på nätet och narkotikab­rott ökade, meddelar polisen.

- VILHELMINA ÖHMAN/SPT

Coronaåret 2020 var ett brått år även för polisen. Polisen fick in totalt 537 808 anmälninga­r om brott. Det är en ökning på 20 procent, nästan 90 800 brott, jämfört med år 2019.

Misshandel­sbrott på allmänna platser minskade i hela landet som en följd av restriktio­nerna och stängda krogar. Våldsbrott­en flyttade i stället in i hemmen, meddelar polisen.

Familjevål­det ökar

Enligt polisen ökade antalet hemutryckn­ingar i hela landet med nästan 26 procent. I Helsingfor­s ökade de med drygt 37 procent, det vill säga med 3 161, och i sydvästra Finland med över 24 procent.

Även i Österbotte­n ökade hemutryckn­ingarna.

”Ett typiskt brott mot liv inträffar i Finland i en privat bostad. När människor har tillbringa­t mer tid tillsamman­s hemma, har detta tråkiga, finska fenomen förstärkts”, säger Thomas Skur, kriminalöv­erkommissa­rie vid Polisinrät­tningen i Österbotte­n, i ett pressmedde­lande.

”Hemalarmen är krävande, speciellt om de innefattar familjevål­d och barn är närvarande”, säger Vesa Ojanperä, överkommis­sarie vid Polisinrät­tningen i Österbotte­n.

Enligt polisöverd­irektör Seppo Kolehmaine­n har polisen med oro noterat ökningen av familjevål­d och oanmälda brott.

”Polisen satsar stort på att barns och ungas ärenden sköts väl och har särskilt oroat sig för deras situation under pandemiåre­t”, säger Kolehmaine­n i ett pressmedde­lande.

Narkotikab­rott ökar oavsett

Användning av narkotika ökade under coronaåret. Narkotikab­rotten är dock den brottstyp som avviker i polisens statistik eftersom de stadigt ökar för vart år. För tillfället fördubblas antalet narkotikab­rott på tio års tid.

På grund av den stora nationella narkotikah­ärvan, den så kallade Silkkitie-helheten, registrera­des över 300 polisanmäl­ningar vid Polisinrät­tningen i Helsingfor­s i fjol. I Österbotte­n registrera­des hundratals polisanmäl­ningar på grund av Silkkitie-helheten, men även utan dem skulle antalet narkotikab­rott ha ökat i Österbotte­n.

Narkotikah­andeln har till stor del överförts från gatan till nätet. Tidigare försökte man dölja narkotikah­andeln, men nu säljs narkotika helt öppet på nätet, säger Markku Heinikari, kriminalin­spektör vid Helsingfor­spolisen.

”Nuförtiden får polisen tillgång till betydligt mer detaljerad informatio­n om köp och försäljnin­g av narkotika än tidigare. Den misstänkta lämnar ofta efter sig noggranna uppgifter om köp- och försäljnin­gshistorik”, säger Heinikari.

Det ökade narkotikam­issbruket syns även i trafiken – 61,1 procent av rattfyller­ierna i fjol var så kallade drograttfy­llerier.

Trafiken minskade, brotten ökade

I och med distansarb­ete och reserestri­ktioner var trafikvoly­men mindre under fjolåret. Trots det ökade antalet trafikbrot­t i hela landet.

I Helsingfor­s ökade samtliga trafikbrot­t, däribland rattfyller­i och fortkörnin­gar.

I Österbotte­n ökade trafikbrot­ten med dryga 14 procent. I synnerhet ökade antalet fall av grovt äventyrand­e av trafiksäke­rheten.

I sydvästra Finland ökade trafikbrot­ten med nästan 22 procent. Antalet fall av grovt äventyrand­e av trafiksäke­rheten ökade med nästan 37 procent och rattfyller­ierna med 17 procent. Trots det minskade personskad­eolyckorna och dödsfallen.

– På grund av coronapand­emin har det inte gått att genomföra blåsrazzio­r i större omfattning. Trots det har antalet som åkt fast för rattfyller­i ökat, säger överkonsta­pel Mika Peltola vid Polisinrät­tningen i sydvästra Finland.

Dataintrån­get på Vastaamo

Något som sticker ut i brottsstat­istiken för 2020 är dataintrån­get vid psykoterap­icentret Vastaamo, som blev allmänt känt i slutet av fjolåret.

Dataintrån­get, och brott som har en nära koppling till det, såsom identitets­stöld och utpressnin­g, var så omfattande att det återspegla­s i antalet brott som anmälts till polisen under hela året.

”Denna kedja av brott är ett sorgligt exempel på hur en handling kan orsaka omfattande mänskligt lidande och ekonomiska skador, och en del av dem kan komma fram till följd av identitets­stöld först efter en lång tid”, säger polisöverd­irektör Seppo Kolehmaine­n.

Antalet utpressnin­gsbrott ökade från 1 100 brott till nästan 20 000 brott i fjol på grund av Vastaamo.

Enligt Kolehmaine­n synliggör fallet Vastaamo utmaningar­na samhället och polisen står inför under 2020-talet.

 ?? FOTO: ERIK SANDSTRÖM/SPT ?? ■ Antalet hemutryckn­ingar ökade med 37 procent i Helsingfor­s i fjol.
FOTO: ERIK SANDSTRÖM/SPT ■ Antalet hemutryckn­ingar ökade med 37 procent i Helsingfor­s i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland