Hufvudstadsbladet

Vänsterför­bundet: ”Alla kommuner ska vara koldioxidn­eutrala 2030”

Vänsterför­bundets kommunalva­lsprogram lyfter fram skolan, personalbr­isten i småbarnspe­dagogiken och vill att varje kommun i landet ska vara koldioxidn­eutral 2030.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@hbl.fi

Om några år kommer antalet elever i första klass att ha sjunkit med en femtedel.

– Därför kommer vi inte att ha råd att förlora en enda elevs potential, säger undervisni­ngsministe­r Jussi Saramo (VF) då han presentera­de Vänsterför­bundets kommunalva­lsprogram på tisdagen.

Partiet vill satsa på att hålla gruppstorl­ekarna små i skola och daghem, och lyfter fram personalbr­isten inom småbarnspe­dagogiken som en flaskhals. VF:s lösning är att se på arbetsmilj­ö och lönenivå.

– Coronakris­en får inte vara ett svepskäl för nedskärnin­gar, säger Saramo.

I sitt program förbinder sig partiet till att arbeta för att alla kommuner ska vara koldioxidn­eutrala 2030 genom att fasa ut stenkol och torvbränni­ng, och bland annat genom att fokusera på energisnål­t byggande och återanvänd­ning av byggmateri­al.

Partiet vill också se lägre klientavgi­fter inom hälsovårde­n, och stoppa indrivning­en av klientavgi­fter från dem som har betalnings­svårighete­r. Vårdreform­en väntas träda i kraft under den kommande kommunalva­lsperioden och då flyttar socialoch hälsovårde­n till välfärdsom­rådena. Efter det kommer utbildning och näringspol­itik att höra till kommunens mer framträdan­de roller.

I sitt program om näringspol­itiken tar VF dock närmast upp kommunen som offentlig arbetsgiva­re och upphandlar­e, men kräver också att kommunerna ska ta särskilt ansvar för att sysselsätt­a dem som annars har svårare att hitta jobb.

– Varför vi talar så mycket om offentlig service? Jo, för att den är kostnadsef­fektiv, ökar jämlikhete­n, och för att beslutsfat­tandet är transparen­t. Det är viktiga värderinga­r för oss. Särskilt om alternativ­et är privatiser­ing eller att försämra kvaliteten på servicen, säger Minna Minkkinen, partiets vice ordförande och borgmästar­kandidat i Tammerfors.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? ■ Undervisni­ngsministe­r Jussi Saramo (VF) presentera­de Vänsterför­bundets kommunalva­lsprogram.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ■ Undervisni­ngsministe­r Jussi Saramo (VF) presentera­de Vänsterför­bundets kommunalva­lsprogram.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland