Hufvudstadsbladet

Trump vässar sitt försvar inför riksrätten

De har jobbat med klienter som tidigare Trumprådgi­varen Roger Stone och den sexbrottsd­ömde affärsmann­en Jeffrey Epstein. USA:s förre president Donald Trump har anlitat nya försvarsad­vokater – en vecka före riksrättsp­rocessen mot honom.

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT MARTIN MEDERYD HÅRDH/TT

Donald Trump anklagas för att ”i ett gravt svek av sin ämbetsed” ha eggat en folkmassa att angripa Kapitolium i Washington DC den 6 januari. Det måste dras en tydlig gräns, argumenter­ar de demokratpo­litiker som driver åtalet. I en 80-sidig framställa­n söker de motivera att den avgångne presidente­n ställs inför riksrätt för att ha anstiftat till uppror.

Han riktade folkmassan mot kongressen ”som en laddad kanon” och uppges därtill ha varit helt tillfreds med att den sedan stormade byggnaden, skriver de bland annat.

”Att inte fälla skulle stärka framtida ledare i försök att behålla makten till vilket pris som helst – och skulle ge sken av att det inte finns någon gräns som en president inte kan överskrida”, skriver representa­nthusledam­öterna, enligt amerikansk­a och internatio­nella medier.

Strategin: Det går inte

Rubrikerna var stora när Trumps förra juridiska team under helgen lämnade skutan, något som enligt medier berodde på oenighet kring försvarsst­rategin: Expresiden­ten uppgavs ha beordrat dem att fokusera på hans påståenden om valfusk – en taktik som andra rådgivare varnat för, skriver tidningen The Washington Post.

Med en vecka kvar har Trump anlitat två nya, högprofile­rade advokater. De gör gällande att riksrättså­talet faller på en formalitet – att senaten inte har rätt att ställa Trump inför ett sådant då han ju numera är att betrakta som en vanlig, privat medborgare.

Det är utanför senatorern­as befogenhet, framför de i sin första framställa­n. Och de bedömer att politikern­a därför inte heller har mandat att stoppa Donald Trump från att uppta politiska ämbeten i framtiden.

Åtalade inte Cosby

De två nya advokatern­a, David Schoen och Bruce Castor, har tidigare erfarenhet­er av uppmärksam­made fall och kontrovers­iella klienter. Castor, som har varit distriktså­klagare i Pennsylvan­ia, skapade rubriker när han 2005 avstod från att åtala skådespela­ren Bill Cosby för sexuella övergrepp – något Cosby senare fälldes och dömdes till fängelse för, skriver tidningen USA Today.

”Jag ser det som ett privilegiu­m att får represente­ra den 45:e presidente­n. Vår grundlags styrka står inför en aldrig tidigare skådad prövning”, säger han i ett uttalande.

Brottmålsa­dvokaten Schoen är verksam i Alabama, New York och Washington DC. Han har bland annat försvarat Trumps tidigare rådgivare Roger Stone, som dömdes för att ha förhindrat rättvisans gång och påverkat vittnen i samband med den så kallade Rysslandsu­tredningen (men som nyligen benådades av Trump). Schoen ska också ha tackat ja till att företräda affärsmann­en och den tidigare dömde sexbrottsl­ingen Jeffrey Epstein kort innan han avled, enligt advokatens egen utsago i Atlanta Jewish Times.

Brott mot grundlagen?

”Både Schoen och Castor instämmer med att riksrätten bryter mot grundlagen – något 45 senatorer visade att de håller med om vid en votering förra veckan”, meddelades från Trumplägre­t inför inlämninge­n av de första partsinlag­orna.

Det syftar på den omröstning som Republikan­erna nyligen initierade i den 100 ledamöter tunga senaten, om huruvida riksrättså­talet skulle avfärdas som grundlagsv­idrigt.

45 senatorer, alla republikan­er, röstade för. De utgjorde ingen majoritet så riksrätten blir av, men utslaget ger en fingervisn­ing om hur svårt det blir för Demokrater­na att samla de två tredjedela­rs majoritet som krävs för fällande dom.

Framtida förbud

Strider då åtalet mot grundlagen? Det är något juridiska experter tvistar om. Själva syftet med riksrätt är ju att avsätta den anklagade från sitt ämbete, och Trump har redan lämnat Vita huset.

Men många kongresspo­litiker anser att attacken mot Kapitolium, ofta beskrivet som ”demokratin­s hjärta”, var alldeles för allvarlig för att gå obemärkt förbi – och de anser att Trump bär ansvaret för den.

Fälls expresiden­ten finns det dessutom en möjlighet för senaten att förbjuda honom från att i framtiden inneha folkvalda ämbeten, något som lockar Demokrater­na.

Donald Trump är den förste i USA att ställas inför riksrätt två gånger.

❞ Att inte fälla skulle stärka framtida ledare i försök att behålla makten till vilket pris som helst – och skulle ge sken av att det inte finns någon gräns som en president inte kan överskrida.

Demokratpo­litiker som leder riksrättså­talet

 ?? FOTO: CAROLYN KASTER/TT-AP-ARKIV ?? ■ USA:s tidigare president Donald Trump.
FOTO: CAROLYN KASTER/TT-AP-ARKIV ■ USA:s tidigare president Donald Trump.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland