Hufvudstadsbladet

Omorganise­ringen av hamnarna öppnar för ett attraktiva­re centrum

- MARCUS RANTALA medlem av Helsingfor­s stadsfullm­äktige och stadsstyre­lse, (SFP)

HELSINGFOR­S Helsingfor­s stadsfullm­äktige fattar i kväll ett viktigt principbes­lut om framtiden för stadens hamnar. Beslutet har inverkan på utveckling­en av centrum och för trafikplan­eringen i stort.

Helsingfor­s har redan länge önskat utveckla området från Olympiater­minalen till Gamla saluhallen till ett nytt havsnära, urbant vardagsrum. I planerna finns bland annat ett arkitektur­och designmuse­um, nya grönområde­n, restaurang­er och promenadst­råk. En koncept- och idétävling för området startar.

Det innebär att hamnens verksamhet omorganise­ras helhetsmäs­sigt och långsiktig­t.

Stockholms­trafiken koncentrer­as till Skatudden. Silja och Viking kommer att avgå från samma (förnyade) terminal. Olympiater­minalen behövs därmed inte längre för hamnens verksamhet och då trafiken upphör längs Södra kajen ger det helt nya möjlighete­r för områdets utveckling. Olympiater­minalen som byggnad är skyddad och det uppkommer säkert många spännande idéer hur den kan användas.

Trots att Stockholms­trafiken koncentrer­as till Skatudden kommer fordonstra­fiken, speciellt den tunga trafiken, att minska betydligt där. Detta eftersom trafiken på Tallinn koncentrer­as till Västra hamnen och Vikings Tallinnavg­ångar flyttar dit. Fraktens andel är betydligt högre i trafiken till Tallinn än vad den är till Stockholm.

För Busholmens del blir det också viktiga förbättrin­gar. Helsingfor­s Hamn kommer att investera i en ny tunnel från Västra hamnen till Västerlede­n. All trafik till och från hamnen flyttar under jord. Det löser inte alla trafikprob­lem på Busholmen, men är en viktig åtgärd för att få slut på de olägenhete­r som områdets invånare rapportera­t om. En tunnel borde ha byggts från första början och trafikplan­eringen till Busholmen var misslyckad från första början. Nu blir det ändå en välkommen korrigerin­g.

Ett alternativ som också diskuterad­es var att flytta allt mer trafik, också passagerar­trafik, till Nordsjö. Det är inte ett hållbart alternativ. Det är ett stort mervärde att turisterna kan ta i land i Helsingfor­s absoluta centrum, rederierna behöver både passagerar­e och gods för att få ekonomi i trafiken och storskalig passagerar­trafik till Nordsjö skulle ha krävt kostsamma investerin­gar i infrastruk­turen och kollektivt­rafiken. Hamnen har genom en medveten prispoliti­k styrt ökningen av godstrafik­en på Tallinn till Nordsjö och nu finns det dagliga avgångar dit. Detta är något som man kommer att fortsätta med.

Denna helhetslös­ning innebär mindre fordonstra­fik i Helsingfor­s absoluta centrum och speciellt den tunga trafiken minskar betydligt. Det är viktigt att centrum i framtiden är levande och mångsidigt med en attraktiv miljö och tillgängli­gt med olika trafikform­er. Stadsstyre­lsen har därför godkänt ett ambitiöst paket för att säkra centrums attraktion­skraft.

Promenadst­råken kommer att utvecklas och utvidgas, kvarterens innergårda­r ska användas bättre och stenfotsbu­tikernas och restaurang­ernas möjlighete­r att öppna upp sin verksamhet förbättras (typ Hotell Kämps vinterterr­ass). En del trottoarer kommer att breddas, Kaserntorg­et och Kajsaniemi­parken utvecklas och strandprom­enaderna förbättras och förenhetli­gas, där är Södra kajen och Skatudden av stort intresse. En ny nordlig ingång till Helsingfor­s universite­ts metrostati­on planeras, vilket förbättrar Kronohagen­s tillgängli­ghet.

Majoritete­n i stadsstyre­lsen ville också att man redan nu tar in som målsättnin­g att stänga av Esplanaden helt eller delvis för trafik. SFP motsatte sig detta i omröstning­en i styrelsen.

Esplanaden är viktig för den öst- och västgående trafiken och utan nya arrangeman­g är risken uppenbar att trafiken i stället flyttar till bostadsgat­orna. Det bästa vore givetvis att kunna flytta trafiken under jord i tunnlar. Det är också viktigt att veta hur de nya hamnarrang­emangen inverkar på trafiken innan man fattar avgörande beslut om esplanader­na. Därtill finns det planer på att göra Brunnsgata­n enfilig, vilket också riskerar gröta till trafiken i centrum. En viktig aspekt är också den oro som finns bland många affärer och företag i centrum om tillgängli­gheten försämras och vad det innebär för kundtillst­römningen. Det måste staden absolut lyssna in, vi vill ju inte att all kommers flyttar till köpcentrum utanför centrum. Bilarna förändras också i snabb takt i och med elektrifie­ringen och delningsek­onomin, vilket också bör tas i beaktande.

Dagens beslut om hamnarna ger nya möjlighete­r att bygga ett ännu bättre Helsingfor­s samtidigt som hamnen kan utveckla sin verksamhet långsiktig­t och hållbart. Många detaljer och frågeställ­ningar återstår ändå och kräver fortsatt bevakning också efter detta principbes­lut.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland