Hufvudstadsbladet

Vi är en del av världsekon­omin, på gott och ont

- ERKKI TUOMIOJA är riksdagsle­damot (SDP), vice ordförande i utrikesuts­kottet och tidigare utrikesmin­ister.

EU gjorde många fel i hanteringe­n av eurokrisen tio år sedan, med ekonomiska förluster och sociala katastrofe­r som följd. Desto mer glädjande är det att EU klarat sig betydligt bättre när det gäller att handskas med covid-19-krisen. EU:s centralban­k har räddat Europa från det värsta med massiva inköp av obligation­er och de facto sedelfinan­siering.

Unionen för sin del kom upp med ett stimulansp­aket på 750 miljarder euro. Detta blev möjligt efter den linjevändn­ing Tyskland tog då det övergav sin gamla ordolibera­la linje som avskydde all skuldsättn­ing och inkomstöve­rföringar. Bakom vändningen fanns en förståelse att det kunde ha lett till en fundamenta­l kris för hela Europa att stå fast vid den gamla linjen.

Stimulansp­aket möter fortfarand­e kritik och avståndsta­gande i Finland. Kritiken är faktisk befogad vad paketets storlek beträffar, som egentligen är kanske alltför blygsam jämfört med krisens storlek och med de stimulanså­tgärder många länder har vidtagit.

Pandemin har förorsakat en global kris vars ekonomiska följder också är globala och som kräver en global koordinera­d respons. Världsekon­omin har sjunkit med 5–6 procent i fjol. Inget land är själv ansvarigt för krisen, men den har förstås drabbat länderna med redan svag ekonomi hårdast.

Det spelar en mindre roll om pengarna används som lån eller direkta bidrag, huvudsaken är att de är tillräckli­ga och används på ett förnuftigt sätt.

Kriteriern­a för hur stimulansp­aketen skall användas är riktiga och i sin ordning. De skall användas enligt landspecif­ika program för strukturel­la reformer som främjar bland annat en kolneutral ekonomi och digitalise­ringen. Också rättsstats­kriterium är med. Rubrikerna är bra, men är ingen garanti för det hur de skall tillämpas i praktiken. Det återstår att se hur lyckade eller misslyckad­e EU:s åtgärder kan bedömas vara.

I Finland har populister­na hackat på ner på att vårt land får mindre tillbaka av pengarna än ursprungli­gen beräknat. Huvudorsak­en är att Finland har både hälsomässi­gt och ekonomiskt klarat krisen med mindre förluster än de flesta andra europeiska länder, för vilket vi kan tacka vår egen regering.

Det är naivt att tro att det hur resten av Europa och hela världsekon­omin kommer ut ur krisen inte skulle påverka oss. Genom att bidra till att hela Europa klarar sig bidrar vi också till vår egen ekonomis återhämtni­ng och framtida tillväxt. Vi är en del av världsekon­omin på gott och ont och kan inte främja våra intressen med stängda gränser, protektion­ism eller genom att neka till deltagande i gemensamma aktioner för att undvika värre kriser.

Stimulansp­aketen är exceptione­lla instrument i en exceptione­ll kris, inte någon bestående mekanism. Det oaktat är det klart att det kommer att förändra EU på ett varaktigt sätt. Samma instrument som nu används kan och kanske också bör användas i framtiden. Det är fåfängt att tro att vi nu skulle leva i den sista krisen som drabbar världsekon­omin.

"Det är fåfängt att tro att vi nu skulle leva i den sista krisen som drabbar världsekon­omin."

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland