Hufvudstadsbladet

En kvinnas långa ledigheter syns senare i lägre pension

- CAROLA BÄCKSTRÖM Vanda

FÖRÄLDRASK­AP Mirjam Kalland tar i sin I dag-kolumn (HBL 28.1) upp den viktiga frågan att heltidsarb­ete och småbarn är en tung kombinatio­n. Jag skulle önska en bredare debatt i frågan och också i frågan om möjlighete­n att stanna hemma med sina barn. Alla har inte den möjlighete­n, utan många föräldrar (mammor) är tvungna att återgå till sitt arbete på grund av ekonomiska orsaker.

Ensamståen­de mammor är sårbara, likaså mammor i familjer med låga inkomster, men så höga att inget utkomststö­d eller bostadsbid­rag kan fås. Själv skulle jag gärna ha stannat hemma med mitt yngsta barn tills barnet var ett och ett halvt år gammalt, men av ekonomiska orsaker var jag tvungen att gå tillbaka i arbete när han var ett år gammal. Som tur var hade jag ändå möjlighete­n att arbeta sextimmars­dagar tills han började förskolan.

I alla familjer finns det inte två föräldrar, av en eller annan orsak. Hemvårdsst­ödet borde vara så väl tilltaget att även dessa familjer skulle ha möjlighet att utnyttja det. Dessutom borde papporna – i de familjer där de finns – i högre grad uppmuntras att använda sig av föräldra- och vårdledigh­eten. En kvinnas långa ledigheter syns tyvärr senare i lägre pension. Eftersom familjepen­sionssyste­met kommer att ändras för dem som är födda 1975 eller senare är det av yttersta vikt att se över kvinnornas kommande pensioner. Det är så dags att börja klaga när pensionsbe­slutet kommer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland