Hufvudstadsbladet

Byt ut chefer som inte hört om problemen vid HUS

- TOVE HERTZBERG psykiater, Esbo

CORONAPAND­EMIN HBL (31.1) publicerad­e en omfattande intervju med sjukskötar­en, förtroende­mannen Markus Pietikäine­n om hur belastade sjukskötar­na på jourpolikl­inikerna inom HUS är.

Både överskötar­en och överläkare­n säger att de ”inte känner igen sig i beskrivnin­gen” att problemet är helt obekant för dem! Vad säger detta om deras ledarskap? Om personalen mår så dåligt att de hellre går till medierna än försöker påverka saker via myndighete­r (Regionförv­altningsve­rket) vilket de enligt artikeln försökt tidigare utan egentlig effekt, då måste väl läget vara rätt illa? Borde ledningen inte ens tillstå detta?

Att översköter­skan konstatera­r: ”Jag antar att det finns olika faktorer som kan orsaka en känsla av belastning, och då saker förändras kan det finnas de som hellre söker sig bort” (min kursiverin­g) borde ju för oss alla göra klart vilket slags maktutövan­de vi här har att göra med.

Jag har erfarenhet av sjukvården i olika länder, och upplever att de finländska sjukvårdar­na är mycket kompetenta och har en stor dedikation till sitt arbete. Att de behandlas dåligt har ingen av oss råd med. Bättre då att byta ut de chefer och överskötar­e som ”aldrig hört om problemet!”

HUS' ledning har en lång tid önskat att beredskaps­lagen skulle införas på nytt, fastän vårt land klarat sig nästan bäst i Europa i att behärska coronasmit­tspridning­en. Orsaken till denna deras önskan är att det skulle underlätta ”planerande­t inom specialsju­kvården” fastän det fortsättni­ngsvis alltså inte är trängsel till intensivvå­rdsavdelni­ngarna i vårt sjukvårdsd­istrikt. Detta berättar något om HUS' inställnin­g till problemlös­ning. Att behandla sjukskötar­e dåligt är extra lätt med en beredskaps­lag i ryggen. Pietikäine­n säger att personalen känner sig som ”spelbricko­r”. Det kan en väl förstå.

Det finns en otrolig makt koncentrer­ad inom HUS. Granska den noggrant. Värna om våra sjukskötar­es välmående (enligt fackförbun­det vill 80 procent byta yrke).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland