Hufvudstadsbladet

Samjouren ser ofta ut som ett fältsjukhu­s

- MAARET CASTRÉN professor, verksamhet­schef, HUS Akuten

SAMJOURER Akutmottag­ningarna, samjourern­a på våra HUS sjukhus har öppet dygnet runt. Vi kan aldrig stänga dörren. Bara på sjukhusen Malm och Haartman sköter vi nästan 120 000 patienter per år. Hälften av dessa kommer in med ambulans. Cirka 20 procent behöver fortsatt sjukhusvår­d.

Covid-19-viruset har ökat på arbetsbela­stningen en hel del för att personalen måste skydda sig genom att klä på sig skyddsutru­stning. Mängden litet mindre sjuka patienter minskade 2020, men övergripan­de har samjourern­as patienter med åren blivit mer krävande på grund av de äldres större antal och sjukdomarn­as ökade komplexite­t. Brist på sjukhussän­gar gör att patientern­a blir kvar på samjouren och väntar på sin avdelnings­plats en längre tid.

Vi försöker variera på bemanninge­n enligt patientflö­den, men varje dag ser olika ut. Samjouren är en krävande arbetsplat­s. Patientflö­det ska rulla på, och patientern­a du sköter byts flera varv under arbetspass­et. Läkarbeman­ningen i vårt system består mest av unga läkare, akutläkarn­a är fortfarand­e få. Mycket specialkun­skap behövs och det tar tid att bli erfaren. En hel del av tiden ser det mera ut som ett fältsjukhu­s än en lugn och civilisera­d akutmottag­ning.

Vi har en fantastisk personal med mycket kunnande. Nästan 80 procent av de över 500 som på hösten svarade på vår årliga gallup skulle rekommende­ra Akuten som arbetsplat­s. Sjukdagarn­a bland personalen är färre 2020 än 2019. Personalen är faktiskt vardagens hjältar. Tyvärr är sjukvården­s resurser begränsade och hur mycket pengar vi har besluts av de som beviljar våra pengar – de kommunala beslutsfat­tarna.

Sjukvården är ju inte heller den enda funktionen som kräver resurser varför besluten blir tuffa. HNS får en mängd pengar och de ska räcka till. På grund av pandemin gick Akuten back 2020 och alla vet att man inte ska leva över sina resurser. Att leda verksamhet­en just nu är oerhört krävande. Social- och hälsovårds­reformslös­ningen lär inte ge Nyland mera resurser, utan mindre. Det behövs nytänkande och systemutve­ckling, snabbt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland