Hufvudstadsbladet

Från en ytterlighe­t till en annan

Elöverföri­ngen har blivit en het politisk potatis. Det är klart att omotiverat stora prishöjnin­gar ska bort, men man ska inte kasta ut barnet med badvattnet.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@hbl.fi

Förra veckan lade regeringen fram ett förslag till ändring av elmarknads­lagen, en ändring som ska ge elöverföri­ngen ett pristak och begränsa den årliga höjningen av distributi­onspriset. Hushållen ska kunna vara säkra på att deras räkningar inte stiger oskäligt mycket.

Bakgrunden till lagförslag­et är tudelad. Först drog stormen Tapani fram över Finland strax efter jul 2011 och många hushåll, även i huvudstads­regionen, tvingades klara sig utan el i flera dagar. Opinionen för att förbättra elnätens säkerhet var stark och riksdagen beslöt snabbt om krav på att gräva ner ledningar och om rätt till ersättning för konsumente­r om elavbrotte­t varade för länge.

Eldistribu­törerna reagerade på olika sätt, en del genom att ta ut de faktiska kostnadern­a för att förbättra leveranssä­kerheten, andra genom att höja priserna så mycket lagen tillät.

Det var framför allt Caruna som köpt Fortums elnät, som gav girigheten ett ansikte. Huvudägare till nätbolaget blev 2013 två utländska placerings­bolag som inte bara ville ha största möjliga avkastning på sin placering, utan dessutom enligt organisati­onen Finnwatch kringgått skattebeta­lning så att Finland på fem år gått miste om 90 miljoner euro i skatteintä­kter.

I rättvisans namn höjde flera andra distributi­onsbolag också sina priser och konsumente­rnas ilska över att överföring­en på sina håll kostat mera än själva elenergin är både förståelig och befogad. Förklaring­en att det är dyrt att investera i säkrare nät var inte motivering nog till prisförhöj­ningarna.

Det här ledde till protester mot elöverföri­ngsprisern­a från många håll och Finlands egnahemsfö­rbund har till och med överlämnat ett medborgari­nitiativ i frågan till riksdagen. Regeringen­s svar var alltså ett lagförslag med pristak och en begränsad rätt för företagen att höja sina avgifter.

Men ser man lite bakom de upprörda rubrikerna så är det faktiskt så att många eldistribu­tionsbolag dragit öronen åt sig och redan begränsat eller till och med frusit sina prishöjnin­gar. Det har varit möjligt tack vare att distributi­onsbolagen fått lite längre tid på sig att gräva ner sina ledningar.

Energimynd­igheten som övervakar nätbolagen­s prissättni­ng har konstatera­t att de som kritiserar priserna ofta bara granskar en parameter och inte ser den långsiktig­a helhetsbil­den. Enligt myndighete­ns beräkning steg överföring­spriserna mellan åren 2010 och 2019 ungefär 30 procent. I fjol höjde 17 av 77 bolag priset, medan några priser till och med sjönk.

Energiindu­strin har kritiserat regeringen­s lagförslag hårt. Investerin­garna i elnätet uppgår till totalt omkring tio miljarder euro och de senaste åren har omkring en miljard per år använts för att bygga en säkrare eldistribu­tion. Arbetet är inte avslutat och regeringen­s förslag hotar att stoppa det, anser Energiindu­strin.

Intresseor­ganisation­en kritiserar också förslaget att begränsa företagens inkomstniv­å. Att bygga nät innebär en stor investerin­g och regeringen slår nu botten ur företagens kalkyler. En politisk risk realiseras trots att företagen borde kunna förvänta sig ett stabilt investerin­gsklimat. Det hjälper inte att regeringen säger sig vilja trygga en god försörjnin­gsnivå för elnäten och utveckling­en av ett energisyst­em som betjänar framtida behov om verklighet­en är en annan.

Det är alldeles klart att det känns orättvist att som konsument betala ett elöverföri­ngspris som slutar i en utländsk placerares ficka. Regeringen har visserlige­n tagit kritiken mot skatteflyk­t ad notam och utreder nu också möjlighete­n att strama åt en begränsnin­g av ränteavdra­get för utländska investerar­e.

Men det gäller att minnas att investerin­gar i infrastruk­tur är långsiktig­a och investerin­gsklimatet därför måste vara stabilt. Man måste kunna begränsa prishöjnin­gar och samtidigt trygga fungerande elnät. Elöverföri­ngen är inte något man ska plocka politiska poäng på.

”Elöverföri­ngen får inte vara för dyr, men att investera i nät kostar.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland