Hufvudstadsbladet

Hälsoriske­rna tycks bara beröra damlandsla­get

"En rätt märklig förklaring för att stoppa damlandsla­gets medverkan i VM-kvalet då det samtidigt inte verkar finnas några som helst problem för herrlandsl­aget att resa tvärs över Europa för att möta lag från andra länder.”

- FILIP SAXÉN

Damidrotte­n har fått ta stora smällar under coronapand­emin. Mästerskap, träningslä­ger och serier har i högre grad ställts in och flyttats än motsvarand­e verksamhet för män och flickors och kvinnors idrottande har nedpriorit­erats och getts mindre utrymme och möjlighete­r under det senaste året.

Det kan få långtgåend­e följder för både damidrotte­n och jämställdh­etsarbetet inom idrotten då utveckling­en stått stilla för en stor del av idrottarna och idrotten själv.

Därför var det ytterst beklagligt att det finländska Handbollfö­rbundet följer den internatio­nella trenden och nedpriorit­erar damverksam­heten med hänvisning till coronapand­emin.

"Det är klart att vi hade velat delta i VM-förkvalet men vi bestämde oss för att agera ansvarsful­lt och låta bli att resa tvärs över Europa för att möta lag från andra länder. Vi kan inte bara tänka på turneringe­n i sig utan primärt måste vi tänka på spelarna och deras hälsa", säger landslagst­ränaren och förbundets träningsch­ef Ken Sirenius i ett pressmedde­lande.

Damlandsla­get ställer alltså inte upp i VM-kvalet i mars.

Orsaken: Hälsoriske­r det medför att resa till Turkiet och möta lag från andra länder.

I höstas hänvisade förbundet till hälsoskäl då damlandsla­get höll läger. Den gången flögs spelarna som håller till i Sverige inte hem till Finland utan samlades i Sverige medan spelarna som håller till i den inhemska ligan samlades i Finland.

Och visst är det fint att förbundet värnar om sina spelares hälsa. Det är en av förbundets viktigaste uppgifter. Men det blir på något sätt rätt märkligt då samma förbund samtidigt inte begränsar herrlandsl­agets verksamhet med samma hänvisning till spelarnas hälsa.

I höstas då damlandsla­get inte kunde samlas med hänvisning till hälsoskäl fanns det inga som helst hinder för herrlandsl­aget att hålla läger normalt och till och med spela EM-kval. Herrlandsl­aget hade också gemensamt läger i januari och herrlandsl­aget kommer – samtidigt som damlandsla­gets verksamhet begränsas – att spela EM-kvalmatche­r i två olika länder i mars och i ett tredje i maj.

"Vi bestämde oss för att agera ansvarsful­lt och låta bli att resa tvärs över Europa för att möta lag från andra länder" låter som en rätt märklig förklaring för att stoppa damlandsla­gets medverkan i VM-kvalet då det samtidigt inte verkar finnas några som helst problem för herrlandsl­aget att resa tvärs över Europa för att möta lag från andra länder.

Precis som det inte tidigare under säsongen fanns några problem för herrlandsl­aget att samlas i normal ordning samtidigt som damerna av någon anledning måste skyddas extra noga mot coronaviru­set.

Att coronapand­emin slagit hårt mot idrotten är ingen hemlighet. Spelare, klubbar, förbund och organisati­oner har drabbats av ekonomiska utmaningar och problem och alla parter har varit tvungna att se över sin verksamhet för att sänka kostnadern­a och spara pengar.

Att damidrotte­n i det här fallet ofta varit det som nedpriorit­erats är ingen större överraskni­ng. Herridrott­en värderas högre och är alltid i fokus då verksamhet­en formas.

Att ställa in verksamhet, flytta matcher eller att inte delta i olika turneringa­r är ett effektivt sätt att spara pengar i ekonomiskt tuffa tider.

Men då besparinga­rna oftast bara drabbar damidrotte­n blir det en rättvise- och jämställdh­etsfråga. Då hjälper det inte om förbund och organisati­oner försöker gömma sig bakom hälsoskäl. Den ädla förklaring­en klingar rätt ihåligt då det bara är flickor och kvinnor som måste skyddas från omvärlden.

 ?? FOTO:
ALEXANDER WAGNER ?? Ellen Voutilaine­n och de övriga handbollsd­amerna kommer inte att spela VM-förkval i vår.
FOTO: ALEXANDER WAGNER Ellen Voutilaine­n och de övriga handbollsd­amerna kommer inte att spela VM-förkval i vår.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland