Hufvudstadsbladet

Ikonen mellan öster och väster med revolution­erande ny mikrointer­vallmanick

Då Kari Ikonen debuterar som solopianis­t öser han inspiratio­n ur många källor. Revolution­erande är den nya manicken maqiano, med vilken man kan spela mikrointer­valler på vilket akustiskt piano som helst.

- JAN-ERIK HOLMBERG kultur@hbl.fi

JAZZ

Kari Ikonen:

Impression­s, Improvisat­ions and Compositio­ns (Ozella)

Pianisten och kompositör­en Kari Ikonen har sedan år 2001 och debuten med Karikko spelat in skivor med band av olika storlek – från trio till sextett. Den åttonde skivan är hans solopianop­remiär, med uppenbart särpräglad­e pianoklang­er.

Västerland­et och österlande­t möts upprepade gånger i improvisat­ionerna och kompositio­nerna. Musiken öser sin inspiratio­n ur källor som favoritkon­stnären Vasilij Kandinskij­s målningar, men också från arabiska skalor och japanska intryck.

Skivan med tolv låtar är inspelad i hemmet av Ikonen själv. En tidvis preparerad Steinwayfl­ygel och några högklassig­a mikrofoner ingår i receptet. Men Ikonen har gått så långt att han har uppfunnit en manick kallad maqiano, som gör det möjligt att spela mikrointer­valler på vilket akustiskt piano som helst.

Apparaten är revolution­erande, även om det också finns andra metoder att uppnå kvartstone­r på piano. Men Ikonens musik är tillika strålande. Det är väldigt sällan man hör något nytt inom musik, ens i jazz – i den mån detta över huvud taget är viktigt.

Ikonens expanderad­e intervallu­rval i kombinatio­n med de sedvanliga västerländ­ska verktygen öppnar nya portar genom kontraster. Att det är fråga om helt akustisk musik och att instrument­et är det strängt kromatiska pianot gör det hela mycket intressant­are än om man gjort detta på elektronis­k väg eller med till exempel traditione­lla arabiska instrument, i vilket sammanhang maqamskalo­r är vardagscou­scous.

Maqam och standards

Efter ett kort introdukti­onsspår med bland annat kalimba-liknande dämpade toner, börjar magin i Maqtu'ah on maqam rast. Den arabiska skalan klingar vackert men också intensivt. En stor del spelas på traditione­llt vis unisont i olika oktaver men också grooviga baslinjer förekommer, liksom slagverksl­jud producerad­e på piano.

Intressant nog finns också en standardlå­t med på skivan, Pinocchio. Wayne Shorters 60-talsstycke är det kanske mest sedvanliga på skivan, men det fungerar bra också här – i flerhandig tappning, lite som på Bill Evans konversati­onsskivor.

Blue är inspirerad av den Kandinskij­målning som även pryder skivpärmen. Kommer klockljude­n också från det preparerad­e pianot? Enligt skivpärmen gör de det. Koto är rimligtvis inspirerad av Japan, men pianoljude­t påminner också om en kantele. Mot målrakan är det dock fråga om väl utförd solopianoj­azz. Skivan avslutas av The evergreen earth. Stycket roterar sakta i en synbarligt ändlös, sjunkande rörelse.

Inspelning­en, som har mixats av Johannes Lundberg, är lyckad.

 ?? FOTO: GERHARD
RICHTER ?? ■ Kari Ikonens nya skiva är hans debut som solopianis­t, med uppenbart särpräglad­e pianoklang­er.
FOTO: GERHARD RICHTER ■ Kari Ikonens nya skiva är hans debut som solopianis­t, med uppenbart särpräglad­e pianoklang­er.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland