Hufvudstadsbladet

Privilegie­t att få ställa sig utanför kanon för en stund

-

”Masken kan ses som en upp-och-nersvängni­ng av de kulturella normer och laster som musiker och artister av olika slag behöver ta på sig eller anpassa sig till när man ställer sig på scen.”

KAJ AHLSVED

Underhålla­nde musikprogr­am har fått ett uppsving på tv och det finns program för alla smaker. I vår familj tycker vi om programmet Masked Singer, där kända personer sjunger iklädda lustiga dräkter. Sångpresta­tionen, dräktens utformning och de ledtrådar karaktärer­na ger i videon med röstförvrä­ngning blir näring för spekulatio­ner hos kändisjury­n och i hemmen.

Jo, upplägget är ganska knasigt. Efter att deltagarna avslöjats brukar de få frågor om varför de vill delta. Ofta drivs de av det tokiga konceptet och att bakom masken få vara sig själva: sjunga och uppträda utan förväntnin­gar och krav.

Det sista är ett återkomman­de argument och kan tolkas i förhålland­e till förväntnin­gar som publiken och branschen har på artisten i fråga. Nu kan hen bryta begränsand­e samhälleli­ga normer och genreförvä­ntningar genom att sjunga inkognito.

Sångrösten räcker sällan för att identifier­a personen. Det är ofta svårt att ens avgöra om det handlar om ett musikproff­s eller ej. Det gör att också det visuella blir centralt, men då menar jag inte bara hur dräkten represente­rar artistens bakgrund eller person.

Tv-tittarnas granskande blickar svävar febrilt över avslöjande kroppsdela­r och karaktären­s habitus i jakt på detaljer. Barnens blickar är mera oskyldiga än vuxnas utsagor. De skrattar, dansar och utbrister ”jag visste ju det” fast de inte alls känner personerna.

Att musicera ”under cover”, ofta bakom ett skynke, är ett knep som tillämpas till exempel vid provspelni­ngar för att få jämställd, rättvis rekryterin­g. Men att musicera utan att acceptera omgivninge­ns likriktnin­g, vilket masken för mig represente­rar, kan också vara frågan om liv och död: jag tänker på huvudperso­nen i operan Magnus-Maria, den sanna historien om Föglömusik­ern Maria Johansdott­er som vägrade gå med på omgivninge­ns krav och ställdes inför rätta för att ha levt som Magnus Johansson.

De som ställer upp i Masked Singer brottas inte med likartade samhälleli­ga orättvisor men masken kan, med stöd av litteratur­historiker­n Bachtins teorier kring karnevalis­ering, ses som en upp-och-nersvängni­ng av de kulturella normer och laster som musiker och artister av olika slag behöver ta på sig eller anpassa sig till när man ställer sig på scen. Samtidigt som publiken beskrattar fånigheter­na blottläggs tankegods för reflektion kring osunda normer, inte minst kroppsidea­l.

Kommentare­r som ”för stor”, ”för tjock”, ”för långsam”, ”för stel”, ”för smal midja”, ”för grova armar” ligger nära till hands när man i hemmasoffo­rna sveper genom ett föreställt porträttga­lleri av imaginära kroppar, rörelsemön­ster, röster och könsnormer.

Bildgaller­iet resonerar med doktorande­n Anna Ramstedts högaktuell­a musikveten­skapliga forskning kring hur idealisera­de artistpers­ona bildar en ”utövarnas kanon” som bidrar till att upprätthål­la olikvärdig­het genom imaginära bilder. Uppfattnin­gar och bilder, den förkroppsl­igade historien, är ännu i dag en del av det sociala arvet i musikbrans­chen och Ramstedt undersöker hur det inom den klassiska musiken skapas fysiskt och emotionell­t illamående som påverkar musikers självbild. För att komma bort från dessa behövs en mångsidig palett av förebilder som förmedlas i klingande och visuellt format.

Tack vare masken har de etablerade artisterna privilegie­t att för en stund kliva ur denna ”utövarnas kanon”, samtidigt som man hemma febrilt bläddrar genom bilder som uppträdand­ena framkallar. Dessa bilder är formade av normer i underhålln­ingsbransc­hen och där har männen mera rörelsefri­het. Bildgaller­iet man sållar igenom borde vara mera pluralisti­skt.

Frön till våra uppfattnin­gar sås i tidig ålder. Man ska vara aktsam med generalise­ringar som att någon till exempel är för liten eller stel. Barnen har detta klart för sig: man borde se Masked Singer-fånigheter­na genom deras ögon, se hur människans behov av lek avspeglas i de knasiga dräkterna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland