Hufvudstadsbladet

Norsk mat serverad med en lokal historia

Under de senaste åren har det blivit allt vanligare att odla sin mat själv. Vi är mer medvetna om varifrån maten kommer. Trenden syns också på restaurang­er där allt fler krögare satsar på lokalprodu­cerade råvaror. På restaurang­en Smag og Behag i den norsk

- REBECKA SANDBACKA

Sörlandets pärla lever inte direkt upp till sitt smeknamn med regn och rusk mest varje dag. Men inne på restaurang­en Smag og Behag i centrum av småstaden Grimstad är stämningen en annan – här ger de levande ljusen, den dämpade belysninge­n och moderna inredninge­n ett varmt och välkomnand­e bemötande.

Ägaren Hans Petter Klemmetsen har en filosofi som går ut på att stötta de lokala och använda de råvaror som finns tillgängli­ga. Klemmetsen berättar att detta inte riktigt gick hem hos gemene norrman i början av 2000-talet, då skulle man helst äta de mest exotiska rätterna lagade av importerad­e ingrediens­er när man gick på restaurang,

– Det var mer exklusivt att äta sparris från Frankrike än sådant som hade odlats på granngårde­n på den tiden. Men för mig har det alltid varit viktigt att använda det som finns runt omkring oss. Så när Smag og Behag tog form 2011 började vi renodla denna filosofi ännu mer och verkligen satsa på lokala råvaror, säger Hans Petter Klemmetsen.

Trenden vände och i dag både uppskattar och vill matgästern­a höra varifrån maten som de ska äta kommer.

I en fiskarby som Grimstad är det lätt att hitta lokala, färska fiskar och skaldjur året runt. Bara ett stenkast från restaurang­en ligger till exempel Fiskernes salgslag som säljer färskfånga­d fisk och skaldjur. Men hur är det med grönsaker, tillbehör och annat kött?

– Örter och grönsaker tar vi främst från Hesnes Gartneri här i Grimstad, under sommarmåna­derna när det är högsäsong kommer 90 procent av våra grönsaker härifrån.

Av hela menyn består 80 procent av lokala råvaror under sommarhalv­året, något mindre under vintern. Klemmetsen berättar att köksperson­alen tar vara på råvarorna de får in så gott det går – man fermentera­r och torkar grönsaker och örter för att kunna använda dem också när de inte är i säsong.

– Vi gillar ändå bäst att använda råvaror när de faktiskt är i säsong. Därför förnyar vi menyn fem gånger om året för att kunna utnyttja de olika säsongerna maximalt.

Samarbetet med de lokala producente­rna gäller ändå mer än bara att köpa in de råvaror som finns, berättar Klemmetsen. De är också

Samtidigt som vi som kräsna kunder höjer kvaliteten på råvarorna, gynnar det också jordbrukar­na som kan sälja produkter med högre kvalitet. Hans Petter Klemmetsen ägare till restaurang­en Smag og Behag

med och utvecklar produktern­a från både jordbruken och gårdarna. Som restaurang måste de hela tiden hänga med i rådande mattrender, något de tar vidare till sina leverantör­er.

– När vi vill börja använda oss av en ny råvara kan vi fråga våra leverantör­er om de inte kan börja odla det. Oftast går de med på det. Samtidigt som vi som kräsna kunder höjer kvaliteten på råvarorna, gynnar det också jordbrukar­na som kan sälja produkter med högre kvalitet.

Restaurang­en kan också fungera som försökskan­in om jordbrukar­na har odlat exempelvis en ny potatissor­t och vill veta om den går hem bland matgästern­a.

Ostron – problem eller lyx?

Att använda lokala råvaror är inte bara bra business för själva producente­rna och byn, det är också bra för miljön. På Sörlandet har nämligen stillahavs­ostronen blivit ett allt större problem under de senaste åren. De tros ha kommit med som fripassage­rare under skepp och tack vare klimatuppv­ärmningen har Norges södra kust blivit en gunstig plats för dem att slå sig ner på.

Eftersom ostronen sprider sig snabbt har de tagit över havsbottne­n. De spolas upp på stränderna av vågorna, något som har förvandlat de annars vackra sandstränd­erna till minfält av vassa ostronskal.

Varje år plockar lokala fiskare bort flera ton ostron från havet för att ge andra arter en chans, men de sprider sig snabbt. Arnevik gård i Grimstad har gått med i kampen, de fångar in en stor del av ostronen och säljer dem vidare, bland annat till just Smag og Behag, som är en av deras kunder.

– Stillahavs­ostron är bland de godaste arterna som finns. De som plockas vilda genomgår hårda kontroller, så mattrygghe­ten är verkligen hög, försäkrar Hans Petter Klemmetsen.

Trots den rikliga förekomste­n av ostron längs kusten rekommende­ras det inte att privatpers­oner plockar dem själv för att äta. Ostron filtrerar nämligen havsvattne­t och kan alltså ta upp virus, bakterier och eventuella miljögifte­r som finns i havet. De ostron som säljs av diverse leverantör­er, som Arnevik gård, får genomgå strikta kontroller och är trygga att äta.

Åsikterna om hur man ska äta ostron är många, men riktiga ostronkänn­are anser att de är som bäst råa med några droppar citron, tabasco eller vinägrett som tillbehör. Ostronen ska faktiskt tuggas för att få fram alla smaker, men för en nybörjare kan det vara en god idé att dela ostronet och ta en bit i taget för att inte bli överrumpla­d av den något speciella konsistens­en.

Grimstad har kanske inte levt upp till sitt rykte som Sörlandets pärla när det gäller just vädret, men ser man på jordbruk, odling och fiske är det en helt annan femma. Här håller sig trakten på toppnivå året om och bjuder på färska råvaror från närliggand­e gårdar och fisk från havet, oavsett årstid.

Stillahavs­ostron är bland de godaste arterna som finns. De som plockas vilda genomgår hårda kontroller, så mattrygghe­ten är verkligen hög. Hans Petter Klemmetsen ägare till restaurang­en Smag og Behag

 ?? SANDBACKA
FOTO: REBECKA ?? Restaurang­ens specialmen­y, som
■ består av många små rätter, byts ut flera gånger om året. Den tillverkas av säsongens lokala råvaror enligt vad som finns att tillgå.
SANDBACKA FOTO: REBECKA Restaurang­ens specialmen­y, som ■ består av många små rätter, byts ut flera gånger om året. Den tillverkas av säsongens lokala råvaror enligt vad som finns att tillgå.
 ?? FOTO: REBECKA SANDBACKA ?? Kocken Øyvind Tønnevold kryddar matportion­erna med färska örter.
FOTO: REBECKA SANDBACKA Kocken Øyvind Tønnevold kryddar matportion­erna med färska örter.
 ??  ?? Utsikt över Grimstad centrum, där lokala fiskare dagligen kommer i land med färsk fisk och skaldjur.
Utsikt över Grimstad centrum, där lokala fiskare dagligen kommer i land med färsk fisk och skaldjur.
 ??  ?? Stillahavs­ostronen är vit-lila till färgen och breder ut sig på det lilla som syns av strandrems­an Groos, för vattennivå­n ligger väldigt högt i januari.
Stillahavs­ostronen är vit-lila till färgen och breder ut sig på det lilla som syns av strandrems­an Groos, för vattennivå­n ligger väldigt högt i januari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland