Hufvudstadsbladet

Tvåspråkig­a familjer sökes till ny videoserie

- PETRA MIETTINEN

Videoserie­n Molempi parempi, som produceras av Samarbetsf­orum, letar efter tvåspråkig­a familjer som kan visa upp hur en tvåspråkig vardag fungerar i praktiken.

Två språk är en rikedom, och ju fler språk man behärskar desto fler möjlighete­r har man. Det här har varit budskapet i videoserie­n Molempi parempi i tre säsonger och det är fortfarand­e just det som gäller när Samarbetsf­orum nu planerar en fjärde videoserie på temat tvåspråkig vardag.

– Vi vill visa på praktisk tvåspråkig­het, hur den ser ut i en alldeles vanlig familjs vardag. Vilka är fördelarna och vad utgör eventuella utmaningar, hur man väljer dialogsprå­k och hur funkar det i praktiken, säger producente­n Martina HarmsAalto som är upphovsman­nen bakom Molempi parempi.

Syftet med videoserie­n är att ta upp frågor om två nationalsp­råk, att berätta om människors språk, hur man lärt sig, vad man har för nytta av flera språk, vilka fördomar man mött och hur världen vidgas med hjälp av många språk.

– Responsen på serierna har varit positiv, de har helt klart fyllt ett behov, det märker vi tydligt. Vill man stödja svenskan i Finland, måste man förstå de tvåspråkig­a.

Nu letar Martina Harms-Aalto efter tvåspråkig­a familjer för en ny serie med videoklipp. Familjer av alla tänkbara slag får ge sig till känna och anmäla sitt intresse för att vara med i den nyaste serien.

– Vid valet av deltagare handlar kriteriern­a mest om diversitet, att vi får exempel som inte är för lika varandra. Men vi kommer också att samla in erfarenhet­er av alla som anmäler sig, så att alla får vara med på ett hörn och sprida budskapet om en tvåspråkig vardag, säger HarmsAalto.

Man anmäler sig genom att skicka ett mejl till adressen info@ samarbetsf­orum.fi inom februari. I anmälan skriver man vilka familjen består av, hur språken fördelar sig, vad man talar sinsemella­n, om man har delat in språket i ämnesområd­en (som sport på finska och kultur på svenska) samt annat intressant om familjens tvåspråkig­a vardag.

Inspelning­arna tar ett par timmar per familj och görs under vårvintern, förutsatt att de kan genomföras coronasäke­rt. Det är föreningen Samarbetsf­orum som producerar videoklipp­en under ledning av Martina Harms-Aalto.

 ??  ?? Den andra säsongen av videoserie­n Molempi parempi var animerad. Nu söker Samarbetsf­orum efter familjer för kortfilmer.
Den andra säsongen av videoserie­n Molempi parempi var animerad. Nu söker Samarbetsf­orum efter familjer för kortfilmer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland