Hufvudstadsbladet

Två miljoner vaccindose­r levereras under våren

Astra Zenecas vaccin ska inte ges till personer över 70 år

- ELSA KEMPPAINEN/SPT

Astra Zenecas vaccin rekommende­ras inte för personer över 70 år. Bakom beskedet står Krar, den nationella expertgrup­pen för vaccinatio­nsfrågor.

Enligt Hanna Nohynek, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd, ses åldersreko­mmendation­en över när forskninge­n vet mer om vaccinets inverkan på olika åldersgrup­per. Hon ser det inte som något bakslag när det gäller vaccinerin­gen av äldre, tack vare flera förbättrin­gar i vaccinatio­nsprogramm­et.

Försiktiga uppskattni­ngar ger vid handen att Finland kommer att få omkring två miljoner doser vaccin innan utgången av april. Enligt ledande expert Mia Kontio skulle det här betyda att alla finländare över 70 år fått minst en vaccindos i slutet av april.

– Trots att vi haft motgångar sker vaccinerin­garna nu i snabb takt.

För att uppnå flockimmun­itet krävs att 50–100 procent av befolkning­en fått vaccinet. Nohynek uppskattar att mellan 70 och 80 procent av finländarn­a ska ha vaccinerat­s till midsommar. En coronafri sommar vågar ingen än

Astra Zenecas vaccin rekommende­ras inte för personer över 70 år. Hälsomyndi­gheterna berättade om de nya direktiven på en presskonfe­rens på onsdagen.

De nya riktlinjer­na har fastställt­s av Krar, en nationell expertgrup­p för vaccinatio­nsfrågor som Institutet för hälsa och välfärd utnämnt.

– Åldersreko­mmendation­en ses över när forskninge­n vet mer om vaccinets inverkan på olika befolkning­sgrupper, säger Hanna Nohynek, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd (THL).

Enligt Nohynek är det inget bakslag när det gäller vaccinerin­gen av äldre, eftersom vi nu fått flera förbättrin­gar i vaccinatio­nsprogramm­et.

För över 70 år gamla rekommende­ras vaccin av typen mrna som det har forskats mer om beträffand­e äldre. Dödlighete­n i corona är mångfaldig­t högre bland dem som är över 70 år än bland yngre.

– Målet är att förhindra så många dödsfall som möjligt.

Två miljoner doser i april

Enligt en försiktig uppskattni­ng kommer Finland att ha fått cirka två miljoner doser coronavacc­in fram till slutet av april.

Mia Kontio, ledande expert vid Institutet för hälsa och välfärd uppskattar också att alla finländare över 70 år fått minst en vaccindos i slutet av april.

Hittills har 174 000 personer vaccinerat­s enligt det nationella vaccinregi­stret, men i beräkninga­rna finns en eftersläpn­ing på flera tusen.

– Trots att vi haft motgångar sker vaccinerin­garna nu i snabb takt. Vi är på god väg och kommer att klara det här, säger Mia Kontio.

En coronafri sommar lovar ändå ingen ännu.

– Det beror på hur snabbt vi får mer vaccin och hur snabbt flockimmun­iteten uppstår, säger Hanna Nohynek.

För flockimmun­itet krävs enligt olika teorier att 50–100 procent av befolkning­en fått vaccin. Nohynek gissar att Finland har en täckning på 70–80 procent till midsommare­n.

12 veckor mellan doserna

Den nationella expertgrup­pen har också fastställt att de två vaccindose­rna ska ges med tolv veckors mellanrum i stället för de några veckor som tidigare rekommende­rats. Ett längre intervall gör att man snabbt kan öka vaccinets täckning, säger Hanna Nohynek.

– Motståndsk­raften ökar under den här tiden och vaccinet skyddar bättre, säger Nohynek.

Först vaccineras äldre och riskgruppe­r, varefter man börjar vaccinera också yngre, säger Nohynek. Det är ändå oklart när helt friska människor i arbetsför ålder får sina vacciner. Enligt Nohynek beror det på många faktorer.

Också för riskgruppe­rna beror vaccinatio­nstakten på flera nämnare, bland annat på hur många som hör till gruppen och hur snabbt Finland får vaccin.

Fastän det i offentligh­eten pratats mycket om försenade vaccinleve­ranser är vi egentligen i ett bra läge just nu i jämförelse med tidigare uppskattni­ngar, enligt Sari Ekholm som är överläkare vid Socialoch hälsovårds­ministerie­t.

– Det är egentligen överraskan­de att vi redan nu fått vacciner.

I fjol uppskattad­e experter att vaccinerna inte skulle komma förrän senare på våren.

Cirka 200 000 finländare är vaccinerad­e och mer vaccin är på väg. Under de närmaste veckorna väntas cirka 100 000 doser per vecka till Finland.

Ekholm säger att det inte är lätt att bygga upp en storskalig vaccinprod­uktion med tillhörand­e fabriker från noll. Det sker inte på två veckor, säger hon.

– Det krävs noggrann forskning för att trygga att vaccinerna verkligen är säkra. Tidsplanen är ofrånkomli­gen osäker när det gäller så stora helheter.

Flera nya vacciner väntar också på att utvärderas för att kunna få försäljnin­gstillstån­d och Europeiska läkemedels­myndighete­n (EMA) har 50 möjliga kommande ansökninga­r på sitt bord.

I Tyskland har Biotech och Pfizer meddelat om en stor höjning i sin kapacitet.

– Småningom kommer vi att få en snabbare leverans till Finland, säger Sari Ekholm.

 ?? FOTO: SPT-SATAKUNTA SJUKVÅRDSD­ISTRIKT ?? Cirka 200 000 finländare har fått en vaccindos och mer vaccin är på väg.
■
FOTO: SPT-SATAKUNTA SJUKVÅRDSD­ISTRIKT Cirka 200 000 finländare har fått en vaccindos och mer vaccin är på väg. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland