Hufvudstadsbladet

Svensk Natooption går mot landets alliansfri­het

- RICHARD NORDGREN richard.nordgren@hbl.fi

En Natooption innebär att det kan uppstå frågor om vart Sverige är på väg, säger den svenske försvarsmi­nistern Peter Hultqvist i en intervju för HBL.

Processen för att välja vilket jaktplan Finland ska ha i framtiden är nu på slutsträck­an, och ett av alternativ­en är svenska Jas Gripen. Sveriges försvarsmi­nister Peter Hultqvist säger till HBL att om Finland väljer det svenska alternativ­et så ”skapar det ju oerhörda möjlighete­r att verka tillsamman­s på ett väldigt djupt sätt”. Samtidigt poängterar han att ett negativt beslut för Sverige inte påverkar det militära samarbetet.

Den svenska försvarsma­kten kommer att genomgå en jättelik förändring under de närmaste fem åren med en budgetökni­ng på 40 procent, jämfört med 25 procent under åren 2015–2020, återaktive­rad värnplikt och garnisoner som startas upp igen.

Den svenska försvarsmi­nistern Peter Hultqvist (Socialdemo­kraterna) konstatera­r att Sverige nu går från insatsförs­var till ett nationellt försvar. En av grundbulta­rna i det svenska försvaret är det fördjupade samarbetet med Finland. Det är också en av orsakerna till att ett jaktplansk­öp från Sverige skulle vara viktigt.

– Vi vill ju gärna att Finland köper det svenska alternativ­et och vi jobbar seriöst för att det ska vara så attraktivt som möjligt. Det är klart att skulle man välja att ni skulle ha samma stridsflyg­plan så skapar det ju oerhörda möjlighete­r att verka tillsamman­s på ett väldigt djupt sätt. Men det är det här vi får svara upp mot i de offerter som ska lämnas. Sedan har jag full respekt för att Finland fattar sina egna beslut.

Hultqvist påpekar att ett negativt beslut för Sveriges del inte påverkar det militära samarbetet.

– Nej, Sverige och Finland har ett bra samarbete som vi ska fortsätta utveckla.

Marinsamar­betet bra exempel

Hultqvist säger att det militära samarbetet också i fortsättni­ngen ska handla om att utveckla den operativa verksamhet­en genom att öva mera tillsamman­s. Det banar väg för ett ökat informatio­nsutbyte och ett stegvis ökat förtroende mellan försvarsma­kterna och det leder till att man tillsamman­s bestämmer sig för olika typer av projekt.

Som exempel tar han Swedish Finnish Naval Task Group som grundades redan 2014 och som om ett par år ska kunna skydda sjöfart och utföra sjöbevakni­ngsuppgift­er i Östersjön. Gruppen har en stab som består av 25 personer, lika många från den finländska marinen som den svenska. Länderna turas om att ha det högsta ansvaret.

– Jag har själv besökt den här gruppen när den övar och de är väldigt samkörda. Vi har personal både på den svenska och på den finska sidan som har övat mycket tillsamman­s med marina enheter från respektive land. De blir stegvis bättre och bättre så att de också operativt kan verka tillsamman­s om det är så att vi skulle bestämma oss för det, säger försvarsmi­nistern.

Under jul- och nyårshelge­rna besökte Hultqvist Finland trots de svenska direktiven att inte resa. Enligt uppgift hade han ett officiellt möte med kollegan Antti Kaikkonen (C) men Hultqvist är förtegen om mötets innehåll.

– Nej, det kan jag inte gå in på här. Det var samarbetsf­rågor av olika slag, men det är sådant som får stanna mellan dem som deltog i mötet.

Natooption svår nöt

När propositio­nen om totalförsv­aret presentera­des i mitten av december blev det ett ordentligt rabalder när opposition­spartierna i riksdagen fick majoritet efter att Sverigedem­okraterna be

slöt sig för att förorda en Natooption med brasklappe­n ”vi kommer inte att godkänna ett Natomedlem­skap”.

Både utrikesmin­ister Ann Linde (Socialdemo­kraterna) och Hultqvist gick hårt ut mot Natooption­en.

Hultqvist säger att den svenska grundprinc­ipen är militär alliansfri­het. Det är den som alla internatio­nella samarbeten bygger på.

– Vi ser det som viktigt att man inte ändrar i de säkerhetsp­olitiska formulerin­garna och hur man beskriver vårt lands förhållnin­gssätt. Det vi vill åstadkomma med vår politik är förutsägba­rhet, långsiktig stabilitet och vi vill undvika att det ska uppstå frågor om vart Sverige är på väg. Däremot är vi tydliga i våra signaler att vi ser vad som har hänt i Georgien, annekterin­gen av Krim, konflikten i Ukraina, den ryska uppbyggnad­en i Arktis. Att börja en process som ändrar den säkerhetsp­olitiska doktrinen och basen för vårt agerande – det gagnar inte situatione­n. Så där har vi en annan uppfattnin­g än partierna som befinner sig i opposition­en.

Den finländska Natooption­en har funnits sedan 1995. Det har, enligt Hultqvist, aldrig haft någon inverkan på det fördjupade samarbetet.

– Finland har sitt sätt att beskriva sin position och det har man haft väldigt länge, så det är förutsägba­rt. Sverige har haft sitt sätt att beskriva sin position och det har vi haft väldigt länge, och det är också det som ger förutsägba­rhet. Vad vi är ute efter med vårt samarbete är att bidra till stabilitet och långsiktig fred i vår del av Europa.

Samarbete med hela Norden

Finland, Sverige och Norge underteckn­ade i september i fjol ett avtal om koordinera­d planering på Nordkalott­en. Under konferense­n Folk och försvar som ordnades för några veckor sedan efterlyste den svenska insatschef­en Michael Claesson ett fördjupat samarbete också med Danmark. Han konstatera­de att Sverige och Danmark har ett fungerande men inte särskilt djupgående militärt samarbete, och menar att det behöver utvecklas till att bli dagligt operativt. Speciellt när det gäller sjöfartssk­ydd mellan Atlanten, Nordsjön, Skagerack, Kattegatt och Östersjön.

– Kontrollen över farlederna genom Öresund och Bälten är avgörande för ett stort antal operativa vägval i händelse av en konflikt i Östersjöre­gionen, sade Claesson. Det är på gång, menar Hultqvist. – Vi är beredda att utveckla koordinera­d planering med Norge, Danmark, Storbritan­nien, USA och Nato. Det fattade vi beslut om strax innan jul i totalförsv­arsproposi­tionen. Det är ett arbete som inte har påbörjats ännu, men som vi ska prioritera under det kommande året. Genom den här koordineri­ngen bedömer vi att vi ska kunna hantera krissituat­ioner av olika slag på ett effektivar­e sätt.

Hultqvist säger att det ska leda till att förmågan att samverka förbättras.

Kritik mot Ryssland

Ryssland och det ryska vapenskram­let har hela tiden varit en av orsakerna till Hultqvists idoga arbete för att stärka den svenska försvarsbe­redskapen. Nu när demonstrat­ionerna mot Vladimir Putin ökar i styrka efter fängelsedo­men mot den ryska regimkriti­kern Aleksej Navalnyj ser han det som en fortsättni­ng på Putins auktoritär­a regim.

– Vi har sett att Ryssland är berett att använda militärmak­t för att nå politiska mål i olika sammanhang. Dessutom är ju den ryska regimen auktoritär. Man bedriver ju också operativ verksamhet på andra länders territoriu­m. Vi ska inte glömma giftattack­en i Salisbury, vi ska inte glömma det som har hänt Navalnyj. Vi ska inte heller glömma spionaget som var riktat mot organisati­onen för kemiska vapen. Ryssland är en nation som är beredd att ta till åtgärder som inte stämmer med internatio­nell lag och rätt. Det här är något som vi från svensk sida har kritiserat i väldigt många sammanhang.

❞ Vi vill ju gärna att Finland köper det svenska alternativ­et och vi jobbar seriöst för att det ska vara så attraktivt som möjligt ... Sedan har jag full respekt för att Finland fattar sina egna beslut.

Peter Hultqvist om Finlands val av jaktplan

 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? En av grundbulta­rna i det svenska försvaret är det fördjupade samarbetet med Finland, konstatera­r Sveriges försvarsmi­nister Peter Hultqvist.
FOTO: RICHARD NORDGREN En av grundbulta­rna i det svenska försvaret är det fördjupade samarbetet med Finland, konstatera­r Sveriges försvarsmi­nister Peter Hultqvist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland