Hufvudstadsbladet

Enskilda kosttillsk­ott förebygger inte covid-19

D-vitamin förebygger inte covid-19, konstatera­r Statens näringsdel­egation och Institutet för hälsa och välfärd. De betonar vikten av en näringsrik kost för att upprätthål­la ett välfungera­nde immunsyste­m.

- SPT

Kroppens immunsyste­m behöver en mångsidig och hälsosam kost för att fungera på bästa möjliga sätt, inte enskilda kosttillsk­ott. Det framför Statens näringsdel­egation och Institutet för hälsa och välfärd i ett gemensamt ställnings­tagande på onsdagen.

Under det senaste året har D-vitaminets roll i förebyggan­de och behandling av covid-19 både studerats och diskuterat­s ingående. Ställnings­tagarna uppmanar experter inom hälso- och sjukvården att betona vikten av en näringsrik kost och ge sina klienter instruktio­ner gällande intag av D-vitamin enligt rekommenda­tionerna.

Inga tillförlit­liga forsknings­rön

"Det finns inga tillförlit­liga forsknings­rön om fördelar med ett större D-vitamintil­lskott än rekommenda­tionen", konstatera­r Suvi Virtanen, forsknings­professor vid Institutet för hälsa och välfärd, i ett pressmedde­lande.

Riskfaktor­er för en svår form av covid-19 är hjärt- och kärlsjukdo­mar, diabetes, fetma och hög ålder.

"Med en kost enligt rekommenda­tionerna kan man trygga ett tillräckli­gt intag av nödvändiga näringsämn­en, stärka immunsyste­met och förbättra kroppens fett- och sockervärd­en", fortsätter Arja Lyytikäine­n, generalsek­reterare vid Statens näringsdel­egation.

Ät mat med D-vitamin

För att säkerställ­a ett tillräckli­gt intag av D-vitamin ska den dagliga kosten innehålla D-vitaminber­ikad mjölk, mjölkprodu­kter eller växtdrycke­r, bredbara fetter och fiskrätter två till tre gånger i veckan.

Om rekommenda­tionerna inte uppfylls kan man ta 10 mikrogram D-vitamintil­lskott per dag från början av oktober till slutet av mars, enligt Statens näringsdel­egation och Institutet för hälsa och välfärd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland