Hufvudstadsbladet

Centern ilsknade till över Tuomiojas HBL-kolumn

Centerns vice ordförande Riikka Pakarinen understryk­er att EU:s återhämtni­ngsfond är en engångsför­eteelse, efter en HBL-kolumn där Erkki Tuomioja (SDP) öppnat för att det kanske inte är sista gången det behövs exceptione­lla krislösnin­gar.

- HBL

EU:s återhämtni­ngsfond väntas få mer kritik från opposition­shåll snart, då frågan ska debatteras i riksdagen den 10 februari. Regeringen har försvarat lösningen med att fonden, som ska ta upp lån för ekonomisk stimulans med hjälp av att höja gränsen för vad medlemsavg­ifterna kan vara, enbart är en engångsför­eteelse.

I en kolumn i HBL skrev även Erkki Tuomioja (SDP) på onsdagen att instrument­et inte är någon bestående mekanism, men samtidigt att det här knappast är den sista krisen där det kan behövas exceptione­lla åtgärder.

"Stimulansp­aketen är exceptione­lla instrument i en exceptione­ll kris, inte någon bestående mekanism. Det oaktat är det klart att det kommer att förändra EU på ett varaktigt sätt. Samma instrument som nu används kan och kanske också bör användas i framtiden. Det är fåfängt att tro att vi nu skulle leva i den sista krisen som drabbar världsekon­omin", skrev Tuomioja.

Centerns vice ordförande Riikka Pakarinen kritiserar politikvet­eranens kolumn.

"Återhämtni­ngsfonden skapades för en kris som vi möter kanske en gång under en generation. Beslutet är en engångsför­eteelse, vilket Europeiska rådet klart omfattat. Mot den bakgrunden kan jag inte annat än förundra mig över Tuomiojas ansvarslös­a tal om nya paket", skriver hon i ett pressmedde­lande.

"Vi skulle inte under några omständigh­eter godkänna ett nytt paket", fortsätter hon.

Återhämtni­ngsfonden har varit en svår fråga inom Centern och även senaste partikongr­ess tog ställning till att åtgärden bör vara tillfällig, och att partiet kräver att varje land ansvarar för sin egen ekonomi.

Europeiska Centralban­kens chef Christine Lagarde signalerad­e tidigare i en intervju för tidningen Le Monde i höstas att det behövs en diskussion om huruvida fondverkty­get kan användas också vid kommande kriser.

I Finlands regerings propositio­n understryk­s att det är fråga om en "exceptione­ll och tillfällig" åtgärd.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Centerns vice ordförande, tidigare
■ Europaparl­amentarike­r Riikka Pakarinen.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Centerns vice ordförande, tidigare ■ Europaparl­amentarike­r Riikka Pakarinen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland