Hufvudstadsbladet

Mutbygge i Barösund gav fängelse i svensk domstol

En 64-årig Finlandsfö­dd fastighets­chef använde pengar för slott och ambassader till privata byggen.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@hbl.fi

Ett sommarhus på Orslandet i Barösund blev en svensk fastighets­chefs fall i en uppmärksam­mad korruption­srättegång i Sverige. På onsdagen dömde Stockholms tingsrätt den Finlandsfö­dde Mikael Sackleen, 64, till fyra års fängelse för bland annat korruption och bokförings­brott.

I rättegånge­n dömdes också två svenska byggföreta­gare från Upplands Väsby och Borlänge till fängelsest­raff för att ha gett mutor.

Sackleen var den huvudåtala­de i rättegånge­n. Han arbetade fram till 2015 som en av cheferna vid det mäktiga Statens fastighets­verk. Verket administre­rar allt från Kungliga slottet i Stockholm till över 2 000 andra kulturhist­oriskt värdefulla byggnader i Sverige, och till exempel landets ambassader i över 60 länder. På den dömdes fastighets­ansvar låg legendaris­ka historiska byggnader som bland andra Gripsholms och Rosersberg­s slott.

Tingsrätte­n i Stockholm ansåg det bland annat bevisat att den dömde hade låtit två svenska byggföreta­g under åren 2011 till 2013 göra byggarbete­n på sitt sommarstäl­le i Ingå, där han har sina rötter. Företagen hade omfattande kontrakt med Fastighets­verket. Åklagaren hade beräknat att värdet på huset i Barösund steg med närmare 230 000 euro som täckts genom fixad fakturerin­g.

Efter närmare tjugo fall av grovt tagande av muta beräknades Mikael Sackleen ha fått fördelar på upp till 7,6 miljoner kronor (cirka 750 000 euro) som han nu dömdes att återbetala. De tre dömda ska dessutom tillsamman­s betala ett skadestånd till Fastighets­verket på över 100 000 euro.

Förutom bygget i Barösund ansåg rätten att Sackleen också hade fått liknande tjänster av två andra företag vid en annan fritidsfas­tighet i svenska Roslagen som han senare sålt.

Muthärvan fick också konsekvens­er för den dömdes chef. Fastighets­verkets generaldir­ektör Björn Anderson fick 2017 misstroend­e av den svenska regeringen och därmed sparken för att inte ha uppmärksam­mat oegentligh­eterna i tid. Anderson friades däremot nu av tingsrätte­n från ett åtal om tjänstefel.

Historien avslöjades ursprungli­gen av grävande journalist­er vid svenska TV4.

Fritidshus­et i Barösund är numera sålt och har sedan i fjol en ny ägare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland