Hufvudstadsbladet

Diktaturen­s kreatur talar alltid obegriplig­t

- ANNA-LENA LAURÉN anna-lena.lauren@hbl.fi

Någonting som känneteckn­ar diktaturer är att dess hantlangar­e aldrig kan uttrycka sig begripligt. Som tur är jobbar jag för en oberoende tidning. Därför är det inte så ofta jag behöver sitta och lyssna på mumbojumbo­n några längre stunder i alla fall.

Men när Vladimir Putins motståndar­e dras inför rätta är jag tvungen. I tisdags under rättegånge­n mot Aleksej Navalnyj satt jag på en stenhård bänk i flera timmar och spetsade öronen för att kunna uppfatta ens en bråkdel av den värsta Quatsch man kan föreställa sig. Den levererade­s av kapten Aleksandr Jarmolin, representa­nt för den ryska fängelsemy­ndigheten. Han försökte förklara varför en person som blivit förgiftad av nervgift och ligger i koma bryter mot lagen om han inte anmäler sig till myndighete­rna.

Som ni förstår går den saken inte att förklara. Alla människor är utrustade med sinne för rimlighet förstår att det är omöjligt. Det förstod även kapten Jarmolin. Men han hade fått ett uppdrag, och han gjorde så gott han kunde.

Det vill säga: Han lät som en repig gammal grammofons­kiva som hade hakat upp sig.

Förmågan att rada ord som efter varandra utan varje logiskt sammanhang är ett arv från kommunisme­n. Under sovjetdikt­aturen kunde tjänsteman­nens liv hänga på att förmågan att tala utan att säga något. Att fylla varje samtal med en störtflod av irrelevant­a detaljer och oväsentlig­heter. Att trötta ut motståndar­en genom att oupphörlig­t tala, tala och tala, utan att säga en enda meningsful­l sats. Att ljuga lika naturligt som man köper en limpa bröd i affären.

Aleksandr Jarmolin kunde inte bevisa varför opposition­sledaren Aleksej Navalnyj borde ha dykt upp hos myndighete­rna varannan måndag medan han låg i koma. Däremot tog det inte längre än två timmar för honom att få åhörarna att vilja skjuta sig med en kula för pannan.

Förljugenh­eten var en pelare i det sovjetiska systemet. Det är den även i Putins system. Den som arbetar inom det ryska rättsväsen­det måste lära sig att bortse från det rimliga.

Kapten Jarmolin är inte ensam. Jag bevittnade en exakt likadan tjänsteman då jag följde rättegånge­n i Groznyj mot Memorials människorä­ttsaktivis­t Ojub Titijev 2018. Rättegånge­n var lika fingerad som den mot Navalnyj. Polischefe­n som försökte bevisa att Titijev hade haft droger i sin bil var lika obegriplig – och samtidigt nästan rörande tafatt – som kapten Jarmolin.

Även tjänstemän inom Putins system är nämligen människor. De har förmåga att känna skam, även om detta kan vara svårt att tro vid första anblicken. Någon annan förklaring kan inte finnas till att de gör allt för att ingen ska höra vad de säger.

Medan Navalnyj talade tydligt och klart från sin glasbur mumlade Jarmolin bakom sitt munskydd. Medan Navalnyj tittade ut över hela salen medan han pratade stirrade Jarmolin ned i bordet. Navalnyjs advokater glömde aldrig att skruva på mikrofonen och talade högt och tydligt så att deras ord fyllde salen. Jarmolins röst var så svag att orden inte gick att uppfatta och upprepade gånger lät han bli att skruva på mikrofonen.

Om kapten Jarmolin hade fått bestämma hade rättegånge­n inte hållits alls. Därför att hur inkörd han än är i Putinregim­ens sätt att fungera så var det uppenbart att han visste att han ljög – och att han skämdes.

Jag frågade en rysk kollega på samma bänk om hon kunde höra vad Jarmolin sade.

– Nej. Den enda som går att förstå är Navalnyj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland