Hufvudstadsbladet

Danmark inför coronapass

Danmark hoppas bli ett av de första länderna i världen som inför ett digitalt coronapass. Om tre, fyra månader kan passet, som visar om innehavare­n blivit vaccinerad mot covid-19, vara på plats, enligt regeringen.

- TT-RITZAU

Tillförord­nad finansmini­ster Morten Bødskov (S) beskriver det som ett extra pass, som man kan ha i sin mobiltelef­on för att bevisa att man fått vaccinet.

– Det handlar om att vi som land utnyttjar de teknologis­ka fördelar vi har. Vi kan bli bland de första i världen som har det och kan visa det för resten av världen, säger han.

Men en annan form av vaccinatio­nsdokument­ation ska vara möjligt att få redan i slutet av februari. Då ska det nämligen bli möjligt att se att man blivit färdigvacc­inerad på en hemsida som drivs av den danska Sundhedsst­yrelsen.

Bidra till öppning

När formerna är helt utarbetade ska regeringen och näringsliv­et diskutera hur det digitala passet ska kunna användas. Bødskov säger att smittoläge­t i Danmark blir avgörande.

Förhoppnin­gen är att vaccinatio­nsintyg, eller så kallade pass, ska bidra till återöppnan­det av det danska samhället och vara till hjälp för exempelvis näringsliv­et och kulturen. Tillförord­nade finansmini­stern beskriver passet som en "extra trygghet" när Danmark öppnas ytterligar­e.

Beskedet kommer efter önskemål som framförts av näringsliv­sorganisat­ionerna Dansk industri och Dansk Erhverv.

– Genom att använda vårt digitala försprång så kan vi öppna för resor och deltagande i kulturlive­t i Danmark. Vi kommer att ha glädje av coronapass­et i många år framöver, säger Lars Sandahl Sørensen, chef för Dansk industri.

– Det är ljuset i slutet av tunneln, säger Brian Mikkelsen, chef för Dansk Erhverv, optimistis­kt på en presskonfe­rens.

Finns på Island

Island började i januari att dela ut särskilda passhandli­ngar till medborgare som har vaccinerat sig mot coronaviru­set, för att de ska få större möjlighete­r att resa utomlands. Dessa kan beställas via hälsominis­teriets hemsida.

Flera turistländ­er inom EU hoppas på att ett slags vaccinpass eller vaccininty­g ska kunna införas för att få fart på resandet igen, och diskussion­er kring detta pågår. Men vid EU-toppmötet den 21 januari ansåg stats- och regeringsc­hefer att det var för tidigt att fatta beslut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland