Hufvudstadsbladet

Syns du inte finns du inte

-

I Finsksvens­ka handelskam­marens vd Kjell Skoglunds tänkvärda bakgrundsa­rtikel (HBL Debatt 25.1) såg jag frestelsen så uppenbar att som en av de sista mohikanern­a inom den verkliga, ursprungli­ga reklambyrå­verksamhet­en i Finland, i mitt fall närmast från 1970-talet, ge min syn på saken.

I reklambyrå­världen i Sverige och Finland har inga förändring­ar i stort sett skett, utom inom tekniken och digitalise­ringen, som tog kål på allt det roliga och samtidigt något så elementärt som kreativite­t. I mitt eget reklambyrå­liv, där alltid någonting nytt, spännande och lite oväntat och originellt varit i fokus i skapandet, lite modigare satsning i utförandet, i stället för det där ”lagom” som försvinner i bruset, och sällan tar skruv på samma sätt. Syns du inte finns du inte.

Kjell Skoglund att citera: ”Svenskarna är mästare på att göra reklamkamp­anjer – och mera 'vågade'", och nämner H&M, Hennes och Mauritz, med Stefan Persson i spetsen som involverad och sakkunnig i reklamsamm­anhang, öppen diskussion­spartner, internatio­nellt trendorien­terad och "lätt att nå” om man ville framföra sina egna synpunkter.

Själv upptäckte jag och insåg med min egen påbörjade verksamhet på 1970-talet att globalt prisbelönt­a svenska reklamkamp­anjer innehöll ett helt nytt kreativt tänkande med intelligen­t humor på ”kryddhylla­n”. Av stor betydelse redan på denna tid var företagsle­dningar i Sverige som inspirerad­e på ”alla nivåer”. Per Gyllenhamm­ar på Volvo, Ingvar Kamprad på Ikea, listan var lång på aktivt och ”djärvt” företagsle­darengagem­ang i Sverige – mycket inspireran­de och i praktiken även givande för mig som involverad bland annat vid ”landstigni­ngar i Finland”, bland annat Kapp-Ahl, Indiska, Stadium, Wasa Bröd och några till. Vi sjöng samma sång i samarbetet från första början, och de verkar trivas här – fortfarand­e.

På tal om Ikea kan jag inte låta bli att nämna vd Leon Nordin på Arbmans Reklambyrå i Stockholm som på sin tid skapade sloganen för Ikea ”Inte för de rika, men för de kloka”. Ett nytt, spännande och mera vågat och överraskan­de tänkande i marknadsfö­ring och kommunikat­ion skulle enbart vara en rejäl "nyinvester­ing” som säkert skulle sitta bra här hos oss och garanterat ge ränta på kalaset när livet åter är på spåret, både i Sverige och i Finland.

POPPE TAUCHER Hangö

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland