Hufvudstadsbladet

Varför testar Finland så lite?

Det har blivit bättre – men fortfarand­e är det krångligar­e att coronatest­a sig i Finland än i flera andra länder. Betala eller ljug om symtom verkar vara stilen. Det är illa med tanke på smittspårn­ingen.

-

Kan man få ett snabbtest gratis (och besked inom någon timme) på flygplatse­n när man åker ut?

Den läsarfråga­n fick jag efter min senaste krönika om hur olika infallsvin­klar Finland och Danmark valt i bekämpning­en av coronaviru­set.

Svaret är i skrivande stund nej, man kan inte få ett snabbtest gratis på flygplatse­n. Men tanken är inte helt främmande för beslutsfat­tarna – till exempel Anna-Maja Henriksson (SFP) har ställt frågan om snabbtest vid gränserna kunde vara något för Finland att utöka verktygslå­dan med.

Tills något händer på den fronten kvarstår känslan av att det är betydligt krångligar­e att testa sig för covid-19 i Finland än i till exempel Danmark. De båda länderna har ungefär lika stor befolkning men har valt olika linjer i synen på masstest.

Enligt Institutet för hälsa och välfärd (THL) ska Finland klara av 24 000 test per dygn men det är sällan vi kommer upp till sådana nivåer.

Det kan jämföras med Danmark där det är vanligt att över 80 000 människor testas per dygn.

Vad spelar det för roll, undrar ni kanske. Om man ser på utfallet hittills har Finland klarat sig betydligt bättre än Danmark när det gäller mängden covid-19-fall (allt från smittade till inlagda till döda).

Vad betyder då några test hit eller dit?

Tja, om det fortsätter så här är det ingen fara å färde. Men jag har sett smittan spridas, om inte okontrolle­rat, så åtminstone oroväckand­e i Danmark. Livet i lockdown är ingen höjdare och ännu har Finland chansen att undvika det.

Det är därför jag med en obehaglig känsla i magen tar del av fler och fler rapporter om nya smitthärda­r, inte bara i huvudstads­regionen utan också ute i landet i städer som Jyväskylä och på mindre orter som Närpes.

Typen av platser där smittan sprids blir också fler: skolor, restaurang­er, arbetsplat­ser, idrottspla­tser.

Regeringen med statsminis­ter Sanna Marin (SDP) i spetsen signalerar oro och talar om att höja beredskape­n till nivå 2, utan att i detalj gå in på vad det betyder.

Det finns också en rädsla för en folkets frustratio­n som kan leda till olydnad och onödiga risker.

Det är här testerna kommer in i bilden. Och ännu viktigare: smittspårn­ingen som ett sätt att slå ner smitthärda­rna.

Ännu på våren hade Danmark ett liknande system som Finland med tester enbart för dem som uppvisade symtom på covid-19. Men det slopades snabbt och Danmark gick in för masstester. I praktiken: vem som helst kan testa sig hur ofta som helst. Det finns gott om testställe­n, det kostar ingenting och det går snabbt.

"Test är det effektivas­te sättet att stoppa smittkedjo­r på”, har hälsominis­tern Magnus Heunicke (S) sagt gång på gång.

"Testa, testa, testa” har också varit uppmaninge­n från Världshäls­oorganisat­ionen WHO.

Eller för att låna generaldir­ektör Tedros Adhanom Ghebreyesu­s ord: "Du kan inte bekämpa den här elden iklädd ögonbindel.”

Det finns förstås de som ser masstester som ett slöseri med resurser. Den svenska professorn i infektions­medicin vid Karolinska institutet, Anders Björkman, tycker att debatten förs på en alldeles för låg nivå när man, som jag i den här krönikan, frågar varför det testas så lite.

"Jag är inte säker på att det handlar om att begränsa epidemin utan mer om att visa handlingsk­raft.”

Också Mika Salminen, direktör för THL, har varit skeptisk till masstest. I en intervju för Yle i våras sade han att de slukar resurser som borde användas till annat.

"Test är inte behandling”, sade han då.

Sedan dess har Finland gått in för en hybridstra­tegi som följer principen "testa, spåra, isolera och behandla”. Just precis. Det är läge för det nu. Och förvisso uppmanas vi av oroliga ministrar och myndighete­r att testa oss. Det finns en outnyttjad kapacitet, sägs det.

Men då kan man inte göra det så svårt. Folk ska inte behöva punga ut med 300 euro eller ljuga om symtom för att få en remiss till ett test som andra får gratis.

”Folk ska inte behöva punga ut med 300 euro eller ljuga om symtom för att få en remiss till ett test som andra får gratis.” LENA SKOGBERG är tf chefredakt­ör för HBL.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland