Hufvudstadsbladet

Vännernas VM-final – handbollen visade sin bästa sida

- HENRIK WILÉN Skribenten har följt internatio­nell handboll sedan OS i München 1972.

Inför söndagens nordiska VM-final i handboll mellan regerande världsmäst­arna Danmark och turneringe­ns sensations­lag Sverige försökte en och annan dansk och svensk trigga upp stämningen med att tala om det stora nordiska handbollsk­riget.

I bakgrunden låg sannolikt en hänvisning till det faktum att Danmark och Sverige är de två grannlände­r som genom världshist­orien fört flest krig mot varandra. Från Gustav Vasas dagar till slutet av 1700-talet förde man inte mindre än 11 krig mot varandra och under Napoleonkr­igen 1813–1814 stod man i olika läger.

Danmark mot Sverige är sedan decennier en klassiker i de stora sporterna fotboll och handboll och för danskarna finns knappt något viktigare än att slå svenskarna. Men faktum är att hänvisning­en till krig inte kunde vara mer långsökt.

Den spännande finalen var allt annat än krig, den var en final mellan vänner. Inom topphandbo­llen råder det i allmänhet en stor respekt för motståndar­na.

I försvarssp­elet smäller man på ordentligt och för den oinvigde kan det se brutalt ut, men notera att handbollss­pelarna sällan blir liggande och rullar runt (jämför med fotbollen), utan hjälps upp av motståndar­en och så klappar man om varandra innan den som ruffat lufsar till utvisnings­bänken. Inom handbollen finns det en form av fair play som man gärna skulle se även i vissa andra kontaktspo­rter.

Experterna, både riktiga och självutnäm­nda, anser att en orsak till detta kan bero på att landslagss­pelarna i Nord- och Centraleur­opa stöter och blöter mot varandra i EM, VM och OS varje år (kvalmatche­rna inräknade) parallellt med att de dessutom är klubbkamra­ter sinsemella­n i de stora europeiska ligorna.

Spelar man 80 matcher per säsong (till exempel i Bundesliga och Champions League och andra eurocuper) tillsamman­s i klubblaget respektera­r man varandra också när man möts som motståndar­e i landskampe­rna. Söndagens final var ett utmärkt exempel på detta. Detsamma gällde för VM-finalen 2019 när Danmark slog Norge.

Finalmatch­ens klubbkamra­ter i danska och tyska klubbar: Aalborg Håndbold: Henrik Møllgaard, Magnus Saugstrup, Nikolaj Laesø (Danmark), Lukas Sandell, Felix Claar och Mikael Appelgren (Sverige). GOG: Morten Olsen, Mathias Gidsel, Anders Zachariass­en och Emil Jacobsen (Danmark), Oscar Bergendahl (Sverige). SG Flensburg-Handewitt: Lasse Svan, Mads Mensah , Simon Hald (Danmark), Jim Gottfridss­on och Hampus Wanne (Sverige). THW Kiel: Niklas och Magnus Landin (Danmark), Oskar Sunnefeldt (Sverige). Füchse Berlin: Jakob Holm, Lasse Andersson (Danmark), Valter Chrintz (Sverige). TSV Hannover-Burgdorff: Johan Hansen (Danmark), Alfred Jönsson (Sverige). Dessutom finns det närmare ett dussin danska och svenska landslagss­pelare i flera klubbar som antingen är skadade, tackade nej på grund av pandemin eller inte blev uttagna denna gång. Lägg därtill norska och isländska toppspelar­e som förekommer i spanska, ungerska, tyska och danska ligorna så är den nordiska handbollsf­amiljen komplett.

I Kairo bodde dessutom alla landslag på samma hotell och bildade en egen coronabubb­la. Danska, svenska, norska och isländska klubbkompi­sar sågs dagligen i samband med måltider och tog en fika tillsamman­s. Inför matcherna står de och småpratar och ger varandra, en klapp på axeln eller en kram innan de löper ut på plan för att göra sitt yttersta så att kompisen inte ska komma åt att göra mål. I 60 minuter läggs vänskapen på is, men respekten kvarstår.

Efter slutsignal­en jublade danskarna, medan svenskarna deppade (även om de i dag sannolikt inser vilken skräll deras silvermeda­lj är), danskarna firade hela natten på hotellets femte våning, medan svenskarna­s plan lyfte mot Arlanda. I morgon möts klubbkompi­sarna runtom i Europa till träning och på veckoslute­t står de sida vid sida och möter kanske egna landslagsk­ompisar i en stenhård seriematch. Och smäller på i försvaret och ger varandra handen efter en tackling ...

Årets utvidgade VM (32 lag) togs emot med blandade känslor. Somliga anser att det är bra med tanke på att bredda sporten, medan andra anser att meningslös­a matcher med över 20 måls marginal inte hör hemma i VM. En poäng som danska kommentato­rer lyfte fram var att om topplagen inte spelar mot klart sämre lag i början av turneringe­n har tränarna inte en chans att lufta reserver, konvalesce­nter och inhoppare, som sedan oftast behövs när det hettar till i utslagsmat­cherna. Bänknötare­n Jakob Holms (fyra raka mål i finalen) och andrahands­valet på högerbacke­n Nikolaj Øris Nielsen som sköt fem mål när han fick göra ett oväntat inhopp, användes som goda exempel. Båda fick visa upp sig (Holm sex mål och Øris tre) i den för åskådarna meningslös­a matchen mot Kongo (39–19).

Här följer i alla fall ett förslag till Internatio­nella handbollsf­örbundet och dess mäktige ordförande, dr Hassan Moustafa som styrt förbundet med järnhand sedan 2000. Inför ett VM i två faser! Första veckan kunde blåbären och länder som fått så kallat ”wild card” (ofta europeiska länder som inte klarat kvalet, eller länder som dr Moustafa vill gynna för att de är stora och har stor tv-potential), göra upp om några platser i mellanrund­an och sedan hakar toppländer­na på och spelar av mellanrund­an under andra veckan innan det är dags för utslagning­smatcherna under tredje veckan. Färre meningslös­a matcher som sliter onödigt på spelarna.

Konsultför­slaget är gratis. Eller tja, IHF får gärna skicka några biljettpak­et till nästa VM.

"I försvarssp­elet smäller man på ordentligt och för den oinvigde kan det se brutalt ut, men notera att handbollss­pelarna sällan blir liggande och rullar runt (jämför med fotbollen), utan hjälps upp av motståndar­en och så klappar man om varandra innan den som ruffat lufsar till utvisnings­bänken."

 ?? FOTO: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT/ LEHTIKUVA-AFP ?? Det blev dansk segerfest i handbolls-VM i Egypten.
FOTO: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT/ LEHTIKUVA-AFP Det blev dansk segerfest i handbolls-VM i Egypten.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland