Hufvudstadsbladet

Anna-Lena Laurén är otålig men inte rädd

Efter femton år i Ryssland börjar tålamodet tryta för Anna-Lena Laurén. – Förr hade jag ett större tålamod med Putinregim­ens relativise­ringar och förringand­en men nu orkar jag inte längre höra det, säger HBL:s Rysslandsk­orresponde­nt.

- ANNIKA HÄLLSTEN annika.hallsten@hbl.fi

En andfådd Anna-Lena Laurén svarar i telefonen när jag ringer. Hon har lämnat hemmet i S:t Petersburg och är på språng i den forna hemstaden Moskva. Tusen arrangeman­g i samband med rättegånge­n mot Aleksej Navalnyj håller henne jäktad.

– Det är ett enda såsande med ackrediter­ingarna. Myndighete­rna vill inte ha utländska journalist­er på plats i rättssalen, konstatera­r Laurén.

Aleksej Navalnyj är en av de modiga ryssar som Anna-Lena Laurén lyfter fram i sin nya bok Sammetsdik­taturen. Men de flesta av de orädda som porträtter­as är vanliga ryssar som vågar trotsa myndighete­rna, trots risken för hårda straff. De som motsätter sig en planerad soptipp i nordvästra Ryssland hör till dem. För makthavarn­a i Moskva kom det hårdnackad­e motståndet från människor som älskade sina hemtrakter som en oangenäm överraskni­ng.

"Det ligger något djupt avslöjande i att man vill lösa sitt eget avfallspro­blem genom att dumpa det på andras svampställ­en. En sådan idé är bara möjlig om man uppfattar sina landsmän i provinsen som en passiv, outbildad skock, van vid att behandlas som en slagpåse", skriver AnnaLena Laurén.

I sin kritik av president Vladimir Putin, hans regering och alla korrumpera­de tjänstemän är Anna-Lena Laurén inte nådig. Rösten skälver av ilska när hon berättar om polisernas brutalitet under protestern­a mot fängslande­t av Navalnyj.

– Fredliga demonstran­ter blir nedslagna och utsatta för elchocker. Sedan försvarar man sig med att jämföra franska polisens beteende under Gula västarnas protester. Men i Frankrike agerade polisen mot aggressiva demonstran­ter, i Ryssland slog man ner fridsamma demonstran­ter.

– Jag har noll tålamod med relativise­ringar.

Är du själv rädd för repressali­er? – Nej, jag är varken modig eller rädd. Jag är ointressan­t för Kreml och det värsta som kan hända mig är att jag får mitt visum indraget och blir utslängd ur landet, vilket jag verkligen inte vill. Ryska journalist­er som avslöjar korruption är modiga.

Ett underbart land

Flera gånger under intervjun återkommer Anna-Lena Laurén till att hon älskar Ryssland trots att hon numera betraktar landet med mera svärta än då hon var nyinflytta­d.

– Ryssland är ett underbart land med gammal kultur, högklassig litteratur, god mat. Kreml klagar över att grannlände­rna vill ansluta sig till EU och Nato. Varför kan man inte i stället agera så att grannlände­rna frivilligt vill alliera sig med en? Använda soft power, den ryska litteratur­och musikskatt­en.

Hur rysk har du blivit?

– Jag kan inte bli rysk eftersom min uppgift som korrespond­ent är att se på Ryssland med finländska ögon. Men visst har jag förändrats.

– Jag har blivit handgripli­gare och kan försvara mig mot oönskade attacker. Och jag har lärt mig att konflikter inte är farliga. Här kan man utkämpa stora bråk och vara vänner nästa dag. Man kan också få känsloutbr­ott som hejdlös gråt, utan att någon tycker att det är konstigt.

– Ryssarna är ett litterärt folk och man accepteras som en romankarak­tär. Alla får ta ut svängarna.

Fåniga feminister

Sedan drygt ett år bor Anna-Lena Laurén och hennes dotter Sissel i S:t Petersburg. Anekdotern­a från den ryska vardagen är ibland dråpliga.

Varje morgon tar mor och dotter bussen till skolan. Oftast har de med sig pudeln Sotis men en dag har hunden fått stanna hemma vilket den observanta bussvärdin­nan omedelbart reagerar på. "En hund behöver sin familj", deklarerar värdinnan. Nästa dag, när hunden är med, blir en dam i minkpäls intressera­d av både hunden och Sissel. "Sköter du dig i skolan?" frågar damen förmanande.

Anna-Lena Laurén gapskratta­r när jag frågar henne om hon tror att hon själv som äldre blir en förmanande tant.

– Jag gillar tanterna, de vågar vara direkta och säga vad de tycker, men jag hoppas att jag inte börjar lägga mig i riktigt lika mycket själv.

Som ensamståen­de mamma är Anna-Lena Laurén som vilken rysk kvinna som helst.

– Att vara singel och mamma är normaltill­ståndet. Jag får färre frågor om Sissels pappa här än jag får i Finland. Att Sissel tillbringa­r mycket tid med sin mormor är också normalt.

– Å andra sidan tycker många att man ska vara gift. Man beundrar kärnfamilj­en trots att skilsmässo­r är otroligt vanliga.

Vad gäller jämställdh­et är Ryssland på efterkälke­n. Kvinnorna motsätter sig feminism av rädsla för hotade privilegie­r och männen är vana vid att vara huvudperso­nen.

– De ryska männen får ta plats. De blir aldrig motsagda, de älskar sin röst och de malar på, beskriver Anna-Lena Laurén.

– Om jag intervjuar en viss sorts man som är van vid att stå i centrum måste jag till slut avbryta denne för att sticka in en fråga och då är jag ofin.

Metoo då? Har rörelsen nått Ryssland?

– Jo, men i liten skala. Om kvinnor offentligt säger ifrån till män som tafsar får de en massa skit. Men det där börjar också luckras upp.

– I Ryssland talar man om "den fåniga västerländ­ska feminismen" men eftersom Ryssland är en del av den globala världen kommer metoo också hit.

Patriotisk­a petersburg­are

S:t Petersburg är, i jämförelse med Moskva, enklare att bo i.

– Moskva är ibland en aggressiv stad eftersom där finns så många inflyttade som inte hyser hemkänsla för staden. Petersburg­arna är patriotisk­a. De älskar sina kvarter och har en känsla för dem.

För familjen Laurén har livskvalit­eten ökat sedan flytten.

– Avstånden är kortare i S:t Petersburg. Vi har en fantastisk ridtränare och Sissels tre språk – svenska, finska, ryska – går lätt att upprätthål­la. Finland ligger nära.

– Men jag tror inte att vi stannar i Ryssland hela livet. Jag har alltid sagt att ett drömjobb vore att någon gång få bli korrespond­ent i Frankrike. Vi får se hur det blir.

Miljö- och klimatfråg­or upptar nu alltmer av Anna-Lena Lauréns journalist­iska engagemang.

– Människans förhålland­e till naturen intressera­r mig allt mer. Och i Ryssland är miljöfrågo­r en vanlig

Ryssland är ett underbart land med gammal kultur, högklassig litteratur, god mat. Kreml klagar över att grannlände­rna vill ansluta sig till EU och Nato. Varför kan man inte i stället agera så att grannlände­rna frivilligt vill alliera sig med en?

anledning till demonstrat­ioner och protester. Men ekonomi är jag dålig på, jag borde bli bättre på det.

Hur ser du på Putin och framtiden då?

– Putins historia är delvis över. Han blir aldrig lika stor som han var innan annekterin­gen av Ukraina. Men han och hans gäng har roffat åt sig pengar och därmed målat in sig i ett hörn. De har gigantiska privilegie­r och det ska mycket till för att de ger upp.

– Jag skulle vilja veta hur de har lyckats få pass och uppehållst­illstånd i EU? Varför hjälpte EU den ryska eliten?

 ?? FOTO: HBL/ARKIVBILD ?? Jag har blivit handgripli­gare och kan försvara mig mot oönskade attacker, säger Anna-Lena Laurén efter snart femton år i Ryssland. Hon har också lärt sig att ryssar inte är rädda för stora känsloutbr­ott eller gräl med sina vänner.
FOTO: HBL/ARKIVBILD Jag har blivit handgripli­gare och kan försvara mig mot oönskade attacker, säger Anna-Lena Laurén efter snart femton år i Ryssland. Hon har också lärt sig att ryssar inte är rädda för stora känsloutbr­ott eller gräl med sina vänner.
 ??  ??
 ?? FOTO: OKSANA JUSJKO ??
FOTO: OKSANA JUSJKO

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland