Hufvudstadsbladet

Maija Annikki Savolainen gräver fram digitalise­ringens spår

Vi lämnar avtryck efter oss konstant, vare sig vi är medvetna om det eller inte. Genom olika slags materiella lösningar kommunicer­ar vi inte bara med varandra utan lämnar även kvar bestående ledtrådar som nycklar till vår civilisati­on.

- SOFIA SIMELIUS

UTSTÄLLNIN­G Maija Annikki Savolainen i samarbete med Yvonne Billimore och Otso Havanto / datacentre Solu Space, till 20.2.2021

Att stiga in i Maija Annikki Savolainen­s utställnin­g i Solu Space i Kronohagen är som att gå in i rollen som framtida arkeolog som fått i uppdrag att utforska ruinerna av en datorhall.

En salig blandning föremål och råmaterial breder ut sig i utrymmet och tar det i besittning. Skärvor av speglar och glas med ingraverad­e emojin blandas med sönderslag­na usb-minnen, fotografie­r, sand, stenar, betongbloc­k samt medieverk av Otso Havanto.

Genom installati­onen aktualiser­ar konstnären frågor om hur dagens digitala värld sparas för framtiden, vad som händer med informatio­nen samt vilka fysiska spår digitalt stoff lämnar efter sig.

Mångsidiga material

Människans kommunikat­ionsformer verkar fascinera Savolainen. Skulpturer­na av stenar staplade på varandra påminner om uråldriga naturmonum­ent som Stonehenge samtidigt som de erinrar om de stenrösen som var och varannan kotte fortfarand­e bygger för att signalera sitt varande på en viss plats.

Kvarlämnat material är basen till det mesta vi vet om civilisati­oner före vår egen och informatio­nen lagras inte bara av föremålets yttre egenskaper utan djupt inne i materian. En trädstam och ett usbminne kan ha mera gemensamt än en kunde tro.

Vad konstnären framhäver är materialet­s mångsidigh­et och hur det inte bara är stenar som sådana som kan förmedla meddelande­n. Av sand tillverkas glas som förutom sina uppenbara användning­sområden bland annat utnyttjas i de fibrer som förser våra hem med internet. Ren kvarts, som hittats vid neolitiska monument och tros ha använts för att försöka kommunicer­a med stjärnorna, används i dag för nanoteknol­ogi och i datorer och telefoner.

I utställnin­gen, med de olika resurserna framställd­a om vartannat, illustrera­s tydligt hur samma sten kan erbjuda nya lösningar i årtusenden. Också de digitala lösningarn­a har faktiska konsekvens­er och Savolainen­s forsknings­arbete får en att stanna upp och reflektera över hur långsiktig­a och till vems fördel dessa nya kommunikat­ionssätt är.

Personlig datorhall

Trots det allvarliga ämnet är installati­onen långt ifrån dystopisk utan präglas av en aura av lugn. Det är en sammanlänk­ad och fin helhet som uppmuntrar till nya perspektiv och tankar om jaget som samlare. Var och en är sin egen personliga datorhall och lagrar både fysisk och abstrakt informatio­n som förvandlas till ledtrådar för framtidens forskare. Det är ett rent nöje att promenera runt och ständigt hitta nya detaljer genom vilka konstnären förmedlar sina iakttagels­er med betraktare­n.

Parallellt demonstrer­ar de många fotografie­rna och uppförstor­ade bilderna av scannade stenar som pryder väggarna hur synvinkel, teknik och inramning påverkar hur fenomen tolkas och upplevs. Då ett färgat eller grumligt glas läggs över en bild kan det förvränga hela dess karaktär och leda till misstolkni­ngar.

Savolainen visar fint hur konst och vetenskap tangerar varandra och kan hjälpa till att belysa de sprickor där den ena discipline­n brister. Inte heller arkeologer får en enhetlig sanning serverad utan måste putsa upp, vrida och vända på, samt pussla ihop bitarna för att kunna se helheten.

 ?? FOTO: MAIJA SAVOLAINEN ?? I utställnin­gen / d a t a c e n t r e aktualiser­as hur allting manipulera­s av det perspektiv som anammas. En sten kan skannas in och förstoras upp som ett fotografi medan den bild av samhället vi ser i spegeln också är en produkt av rådande idéer.
FOTO: MAIJA SAVOLAINEN I utställnin­gen / d a t a c e n t r e aktualiser­as hur allting manipulera­s av det perspektiv som anammas. En sten kan skannas in och förstoras upp som ett fotografi medan den bild av samhället vi ser i spegeln också är en produkt av rådande idéer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland