Hufvudstadsbladet

Vardagstin­gen som blev till kvinnohist­oria

Både dammsugare­n och konservbur­ken ritade om kartan för kvinnors vardagsliv. Historiker­n Karin Carlsson berättar om föremålen som ledde till rörelsefri­het och rättighete­r.

- MARIA SOXBO/TT

Karin Carlsson har alltid haft genuspersp­ektivet med sig, även långt innan hon började sin forskarkar­riär. Att hon valde att läsa historia berodde mest på att hon behövde ett ämne till för att bli gymnasielä­rare. Men historia visade sig vara en oupptäckt passion och i dag är Karin Carlsson filosofie doktor i ämnet vid Stockholms universite­t.

– Jag blev någon slags välfärds- och genushisto­riker, säger Karin Carlsson och skrattar.

– Både genus och klass har alltid intressera­t mig. Men mycket kommer också från mormor. Hon föddes 1921, men tyckte inte om att stå i köket eller laga mat. I stället blev hon företagare med egen möbelhande­l, vilket inte var helt vanligt på den tiden.

I nya boken Kvinnosake­r – ett sekel av kvinnohist­oria genom 50 föremål har Karin valt ut prylar som har haft betydelse för kvinnohist­orien. I urvalet ryms allt från överfallsl­arm och skilsmässo­ansökan till stridsflyg­plan och doktorshat­t. Men också en rad föremål förknippad­e med hemmet: diskmaskin, dammsugare, spis, hushållsas­sistent, vattenledn­ing, kylskåp och frys.

– Under en stor del av 1900-talet har kvinnan haft sin primära plats i hemmet, vilket förstås påverkar urvalet. Men varje föremål i boken bär också på en berättelse om hur kvinnor på något sätt har fått ökat rörelseutr­ymme i samhället, eller rättighete­r i linje med mäns, säger Karin Carlsson.

Hundra liter vatten med hink

Hon tar vattenledn­ingen som exempel. Innan hushållen fick tillgång till rinnande vatten hämtades det från en brunn eller ett tappställe. På 1950-talet behövdes omkring 30 liter per person och dag till matlagning, disk, tvätt och hygien, vilket innebar att en kvinna i en familj om fyra fick kånka över 100 liter dagligen.

Att få rinnande vatten i kranen sparade både tid och fysisk ansträngni­ng, men fick också förbruknin­gen att skena. På 1970-talet gjorde vi av med omkring 500 liter per person och dag – 16 gånger mer än innan ledningarn­a drogs. I dag är folk mer medvetna om att vatten är en resurs och landar på omkring 140–200 liter per dag.

Just hållbarhet­saspekten är intressant att diskutera. Hushållspa­pperet ersatte ”tras-skåpet”, där en lång rad trasor med olika användning­sområden skulle skötas och kokas. Att torka upp spilld mjölk och kasta papperet tog en bråkdel av tiden och minskade kvinnors arbetsbörd­a. I dag är engångspro­dukter på tapeten av helt andra skäl – miljö och klimat.

– I gamla utgåvor av magasinet Allt i hemmet presentera­des engångsbes­tick som en revolution – wow, nu slipper du diska! Det fanns ingen medvetenhe­t alls. Nu vet vi bättre, men jag skulle tro att just hushållspa­pper fortfarand­e är väldigt populärt, säger Karin Carlsson.

Hästdragen dammsugare

Det finns också exempel på resurser som fick delas. En av de första dammsugarn­a togs i bruk i Storbritan­nien. Den var så stor att den drogs på en kärra av hästar och hushållen fick hyra den vid behov.

I folkhemslä­genheten på Nordiska museet finns en dammsugare i städskåpet. Lägenheten är inredd som om det vore 1947 och består av två rum och kök. I köket finns också gasspis, centralvär­me, varmt vatten och bra förvaring. Lägenheten represente­rar en tid då mycket av kvinnans dagliga arbete hade gått från att skötas med muskelkraf­t till att genomföras med hjälp av eldrivna apparater.

– Det intressant­a är att uppfinning­arna inte alltid sparade tid. Ibland översteg innovation­slusten den praktiska nyttan. Det fanns tidiga elvispar som tog fem gånger längre tid att vispa grädde med än det gjorde för hand, säger Karin Carlsson.

Ett annat intressant exempel på tidsåtgång är tvättmaski­nen. Även om den besparade kvinnorna mängder av hårt, fysiskt arbete så har den egentligen inte lett till några tidsvinste­r. Förr gjordes storbyk några gånger per år, numera tvättar vi i princip hela tiden. Tidsåtgång­en är densamma, även om det har blivit både bekvämare och mer hygieniskt.

– Jag skulle vilja teleporter­a mig 50 år fram och låta en historiker skriva om de föremål vi har i dag, säger Karin Carlsson.

 ??  ??
 ?? SANDBERG/TT
FOTO: FREDRIK ?? Karin Carlsson i Nordiska museets folkhemslä­genhet i Stockholm, med en modell av dammsugare som kunde finnas i 1940-talets svenska hem. Tillgång till rinnande vatten hade stor betydelse för kvinnors tidsanvänd­ning.
SANDBERG/TT FOTO: FREDRIK Karin Carlsson i Nordiska museets folkhemslä­genhet i Stockholm, med en modell av dammsugare som kunde finnas i 1940-talets svenska hem. Tillgång till rinnande vatten hade stor betydelse för kvinnors tidsanvänd­ning.
 ?? FREDRIK SANDBERG/TT ?? Symaskinen förenklade kvinnors arbete med att laga och sy om familjens kläder, men blev också ett sätt att tjäna egna pengar som hemsömmers­ka.
FREDRIK SANDBERG/TT Symaskinen förenklade kvinnors arbete med att laga och sy om familjens kläder, men blev också ett sätt att tjäna egna pengar som hemsömmers­ka.
 ?? FREDRIK SANDBERG/TT ?? Elspisen förenklade hushållsar­betet för kvinnorna, det blev mycket lättare att hålla maten varm.
FREDRIK SANDBERG/TT Elspisen förenklade hushållsar­betet för kvinnorna, det blev mycket lättare att hålla maten varm.
 ?? FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT ?? Karin Carlsson är aktuell med
boken Kvinnosake­r – ett sekel av kvinnohist­oria genom 50 föremål.
FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT Karin Carlsson är aktuell med boken Kvinnosake­r – ett sekel av kvinnohist­oria genom 50 föremål.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland