Hufvudstadsbladet

Vanda öppnar en andra vaccinerin­gspunkt

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@hbl.fi

Alla kommer att få sitt vaccin förr eller senare, försäkrar Vandas stadsdirek­tör Ritva Viljanen. Men Vanda får liksom alla andra kommuner vaccin i begränsade mängder och först gäller det att ta hand om de äldre invånarna.

– Vi räknar med att alla äldre är vaccinerad­e om 2–3 månader, säger Viljanen.

Det har varit rusning till tidsbestäl­lningen till vaccinerin­garna i Vanda men biträdande stadsdirek­tör Timo Aronkytö understryk­er att tider ges i relation till den mängd vaccin som finns att tillgå. Just nu sker all vaccinerin­g i Mårtensdal, men staden planerar att öppna en andra vaccinerin­gspunkt i Sandkulla. Exakt var och när informerar staden om senare.

– Vi är medvetna om att det kan vara svårt att nå fram till tidsbestäl­lningen just nu, men då vi har tider att erbjuda fungerar återupprin­gningen, säger Aronkytö.

De första vandaborna har redan fått sin andra vaccindos.

De första fallen av den brittiska mutationen av coronaviru­set har upptäckts i Vanda och det har lett till att närmare 800 personer just nu sitter i karantän. Stadsdirek­tören understryk­er vikten av att använda munskydd och konstatera­r att viruset kunnat spåras speciellt till byggarbets­platser och affärscent­ra. En smittkälla har spårats till köpcentret Jumbo.

Smitta finns också vid många skolor, men några nya masstester i skolorna planerar staden inte just nu.

Testningen vid flygplatse­n fungerar enligt Viljanen bra. Staden håller tillsamman­s med Finnair på att ta fram ett system för tryggt flygresand­e som ska göra det möjligt att öppna upp för mera flygtrafik och få i fart på verksamhet­en vid flygplatse­n igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland