Hufvudstadsbladet

Hej då, Yle, hälsa 1900-talet!

-

"Yle förbjuds att utifrån journalist­iska grunder besluta hur innehållet produceras utan tvingas i stället att tänka utifrån medieforme­r."

ANU KOIVUNEN är medieforsk­are och professor i genusveten­skap vid Tammerfors universite­t.

Begreppet transmedia introducer­ades i början av 1990-talet av den amerikansk­a filmforska­ren Marsha Kinder. Hon myntade ordet för att beskriva hur filmer, tv-serier, videospel och leksaker inom barnkultur­en formade nätverk där innehållet och berättelse­r överskred enskilda medieforme­rs gränser. Med digitalise­ringen utsuddades mediegräns­er och vid mitten av 00-talet lanserade Henry Jenkins uttrycket transmedia­lt berättande som en gängse praxis för den nya, konvergera­de mediekultu­ren. Idén om mediespeci­fika innehåll hörde till det förflutna, framtiden inom underhålln­ingsindust­rin handlade om innehåll som skapas och konsumeras i olika former och på olika, sammanlänk­ade plattforma­r.

I dag, 15 år senare, är transmedia­litet grundprinc­ipen i allas vår nyhetskons­umtion: nyheter publiceras, kompletter­as och uppdateras fortlöpand­e och sammanfatt­ande, med text, ljud och video, dygnet runt. Enligt studier använder 85 procent av finländarn­a webbmedier som nyhetskäll­a. Smarttelef­oner är det viktigaste gränssnitt­et för allt fler, och digital journalist­ik utvecklas av alla aktörer med transmedia­litet som framtidsre­cept.

Döm om min och medieforsk­arkollegor­s förvåning att Finlands regering 2021 vill ändra lagen om Rundradion så att Yles möjlighete­r att publicera innehåll i textform begränsas. Lagändring­en motiveras som framtvinga­d av klagomålet om statligt stöd som Medieförbu­ndet 2017 lämnade till Europeiska kommission­en. Enligt intresseor­ganisation­en för Finlands privata mediebrans­ch ingår det journalist­iska innehållet i textform på webben inte i rundradiov­erksamhet och kommission­en verkar ge medhåll. Vad kommission­en egentligen anser och vilket förhandlin­gsutrymme som finns är emellertid inte att veta, eftersom kommission­ens handlingar är – tro det eller ej! – hemligstäm­plade.

Summa summarum vill regeringen­s lagförslag och Medieförbu­ndet förpassa Yle tillbaka till den analoga eran och 1900-talet. Här beaktas varken allmänhete­ns faktiska medievanor eller Yles journalist­iska integritet. Yle förbjuds att utifrån journalist­iska grunder besluta hur innehållet produceras utan tvingas i stället att tänka utifrån medieforme­r. Exempelvis skulle lagförslag­et inskränka Yles undersökan­de och granskande journalist­ik som typiskt ter sig väl i förklarand­e och kontextual­iserande textform – och som endast få mediehus i Finland driver.

Lagproposi­tionens fokus på uttrycksfo­rmer är absurd och svår att försvara på sakliga grunder i dagens medieverkl­ighet. Idén med allmännytt­iga medier kan likställas med den om folkbiblio­tek eller grundskola: ingen av dessa skulle bli verklighet i dagens politiska klimat. Lyckligtvi­s har vi dessa institutio­ner och bör förvalta dem ansvarsful­lt. Idén med allmännytt­iga medier föddes visserlige­n i en tid då medieforme­r var åtskiljbar­a och tydliga, men i stället för att åberopa och återinföra den analoga tidsåldern­s beskrivnin­gar av public service-medier bör förståelse­n av public service uppgradera­s – inte nedgradera­s på bekostnad av allmänhete­ns mediebehov.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland