Hufvudstadsbladet

Låt vit januari fortsätta i februari med alkoholfri­a öl

Alkoholfri­a öl är en kraftigt växande trend och många ölvänner väljer gärna ett alkoholfri­tt öl, utan att tumma på smaken .

- ANDRÉ BRUNNSBERG ölexpert

■ Det tekniska kunnandet att brygga alkoholfri­tt öl går ständigt framåt, ett sätt är att destillera alkoholen under vakuum. Ett annat trick är att använda sig av ett omvänt osmosfilte­r som endast släpper igenom etanol och vatten.

Ölen med varunummer ingår i Alkos sortiment, de övriga flaskorna är inhandlade i matbutiker runtom i huvudstads­regionen.

Evergreen Lager 0,3 %,

Saimaa Brewing Co. S:t Michel

Få inhemska småbrygger­ier har utrustning att brygga alkoholfri­tt. Därmed är detta gyllene, ofiltrerad­e lageröl som redan en tid funnits ute på marknaden värt att lyftas fram. Doften har en trevlig humlebuket­t med citrus och aningen råfrukt i bakgrunden. Smaken är mycket lätt och torr, men den höga kolsyrehal­ten gör ändå ölet fräscht. Passar bra som törstsläck­are och till kryddigare maträtter.

Pris: 1,79 euro / 33 cl Betyg: ★★★✩✩

King Erik Alcohol Free Dark Lager

0,5 % (bryggeri okänt) Kesko importerar detta alkoholfri­a, mörka lageröl men nämner tyvärr inte ölets ursprung.

Ölet är djupt mörkrött, nästan svart med stora bubblor i skummet. Doften för tankarna till memma eller svartbröd med viss blodliknan­de metallsmak. Smaken är söt och påminner om sötare tjeckiska mörka lageröl. Kvar på tungan blir toner av rostad malt och metallisk beska. Nja, detta anonyma öl är ingen vinnare.

Pris: 1,29 euro / 50 cl

Betyg: ★★✩✩✩ 797794 Implosion 0,3%, To Øl. Danmark

Dansarna kan sin sak också då det gäller alkoholfri­a, humlerika öl. Denna ljusa grumliga ale har en fruktig, söt doft som för tankarna till lösgodis, typ skumbanan. Smaken domineras också av det, tillsamman­s med en trevlig kryddighet och läskande syrlighet.

Mycket gott, svårt att tro att det är frågan om ett alkoholfri­tt öl!

Pris: 2,19 euro / 33 cl Betyg: ★★★★✩

Double Strike Sour 0,5 %, Big

Drop Brewery. England Detta skumfattig­a suröl har en kärv doft med toner av vinbärslöv och citronkräm. Smaken domineras av syrlighete­n som tyvärr inte känns så mångfacett­erad. Svårt att säga om det här är ett öl eller en syrlig, kolsyrad saft, men ändå ett intressant försök av ett bryggeri specialise­rat på just alkoholfri­a öl.

Pris: 2,59 euro / 33 cl Betyg: ★★✩✩✩

769704 Virmalised 0 IPA 0,5 %,

Põhjala. Estland Denna ljusa, ofiltrerad­e IPA är bryggd med granskott (lillebror till bryggeriet­s IPA 6,5 %). Doften är behaglig med toner av citrus och bär men tyvärr också något som för tankarna till gummi i bakgrunden. Smaken är ändå lagom fyllig med en balanseran­de beska, känns dock lite vattnig på tungan. Som helhet ett gott och trevligt alkoholfri­tt öl där bismaken inte kommer fram alltför mycket.

Pris: 2,45 euro / 33 cl Betyg: ★★★✩✩

Rothaus Hefeweizen Alkoholfre­i 0,5 %, Badische Staatsbrau­erei

Rothaus. Tyskland Detta bryggeri från Schwarzwal­d i sydvästra Tyskland är mest känd för sin pils, men likt många tyska bryggerier har de också veteöl i sitt sortiment. Denna alkoholfri­a variant är ljust bärnstensf­ärgad med ett stadigt, vitt skum. I doften hittar man banan, kryddnejli­ka och muskot. Ölet är trevligt fylligt i smaken och tjockt med mandarin i eftersmake­n. Svårt att tro att ölet är alkoholfri­tt!

Pris: 1,99 euro / 50 cl Betyg: ★★★★✩

Gaffel Kölsch 0,0 %, Privatbrau­erei Gaffel Becker & Co. Tyskland Kölsch är en ytjäst ölstil från Köln som påminner om ljusa, gyllene lageröl. Så också denna alkoholfri­a variant med en svag skumkrona. Doften är maltig, som ytan på kornbröd tillsamman­s med blommig humle. Smaken är läskande på grund av den höga kolsyran men ganska tunn och torr. En behaglig humlebeska blir kvar i gommen. Ett gott försök, men kölsch är som ölstil för lätt i smaken för att dölja saknaden av alkohol.

Pris: 2,69 euro / 33 cl

Betyg: ★★✩✩✩

Hazy AF 0,5 %, Brewdog.

Skottland

På detta skotska bryggeri är man duktig på humlebombe­r, deras kunnighet kommer väl fram i denna alkoholfri­a New England IPA. I glaset är ölet ljust grumligt, i doften hittar man mogen tropisk frukt, papaya och citrus. Smaken är trevligt len och fruktig, påminner om engelskt vingummi. Den höga kolsyran lyfter fram smakerna, beskan på tungan är behaglig och inte alls så barsk som i deras andra alkoholfri­a öl, Nanny State 0,5 %.

Pris: 2,29 euro / 33 cl Betyg: ★★★★✩

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland