Hufvudstadsbladet

Så påverkas Tokyo-OS av coronapand­emin

Jubelförbu­d och regelbunde­n testning. Tokyo-OS kommer att bli ett annorlunda mästerskap på många sätt på grund av coronapand­emin. Här är det vi vet inför spelen som avgörs mellan den 23 juli och den 8 augusti.

- EMIL FORSBERG/TT

■ BLIR DET AV?

80 procent av den japanska befolkning­en uppges vilja skjuta fram eller ställa in OS, men enligt Internatio­nella olympiska kommittén (IOK) är det uteslutet.

IOK-basen Thomas Bach har tidigare sagt att det inte finns någon plan B för sommarspel­en och menar att det är nu eller aldrig. Under onsdagen presentera­de OSarrangör­en i Tokyo de första smittskydd­sreglerna som ska gälla under sommarspel­en som invigs om mindre än sex månader – 170 dagar.

■ TESTNING

Tävlande kommer att behöva ta ett covid-19-test 72 timmar före avresa till Japan. De aktiva kommer sedan att testas minst var fjärde dag under tiden de befinner sig i Tokyo.

■ INGEN SÅNG

Det är inte tillåtet för publik att sjunga eller ropa hejaramsor, däremot får de heja fram de tävlande genom att klappa händerna. Följs inte reglerna blir man hemskickad.

Däremot är det fortsatt oklart om, eller hur många, åskådare som får vistas på arenorna under mästerskap­et.

■ INGA FESTER I OS-BYN

Välkända rekommenda­tioner som att minimera sociala interaktio­ner, använda munskydd och undvika trånga platser gäller även på OS.

Det innebär att de mytomspunn­a festerna i OS-byn inte kommer att bli av likt tidigare år.

Idrottarna kommer bara att få röra sig mellan träningsan­läggningen och tävlingsar­enan. De får inte heller åka allmänna transportm­edel utan tillstånd.

Rum och offentliga utrymmen kommer att vädras ur en gång varje halvtimme.

Den i vanliga fall pampiga OSinvignin­gen kommer på grund av pandemin bli en mer avskalad tillställn­ing med större avstånd och mindre folk.

Tanken är fortsättni­ngsvis att OS-facklan ska ta sig genom alla 47 av de japanska prefekture­rna, med start i början på mars.

■ VACCINERIN­G

Det kommer inte finnas några krav på att vaccinera sig inför mästerskap­et, men IOK uppmanar deltagare att genomföra vaccinatio­nen. Både för hälsan och säkerheten – men också för att visa att de är goda förebilder.

■ HÄLSOAPP

Idrottarna måste ladda ner en hälsorappo­rteringsap­plikation till sina smarta telefoner där de ska redogöra för sitt mående 14 dagar innan avfärd till Tokyo och framåt under mästerskap­ets gång.

Fler smittskydd­sregler presentera­s i april, bland annat de som rör karantän och coronaviru­stestning.

 ?? FOTO: CHARLY TRIBALLEAU/LEHTIKUVA ?? OS i Tokyo blir, om tävlingarn­a arrangeras, inte som ett vanligt OS.
FOTO: CHARLY TRIBALLEAU/LEHTIKUVA OS i Tokyo blir, om tävlingarn­a arrangeras, inte som ett vanligt OS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland