Hufvudstadsbladet

Musica nova inleddes med en påminnelse om ekokatastr­ofen

Musica nova-festivalen för nutida musik, körde i gång i tisdags med musikalisk­a tolkningar av avfallsvir­vlar och hotade korallrev. De unga musikerna darrade inte på manschette­rna i Liza Lims meditativa verk.

- ANNA PULKKIS kultur@hbl.fi

SAMTIDA MUSIK Musica nova Helsinki

Liza Lim: Extinction Events & Dawn Chorus. NYKY Ensemble; David Claudio, dirigent och handlednin­g; Mikael Helasvuo, handlednin­g. Strömmad konsert från Sibelius-Akademin, R-huset, 2.2.

Under öppningsko­nserten för årets Musica nova-festival hördes Liza Lims 45 minuter långa Extinction Events & Dawn Chorus (2017) för tolv musiker. David Claudio dirigerade Nyky Ensemble, Sibelius-Akademins ensemble för nutida musik.

Australisk­a Lim (f. 1966) står också i fokus den 8 februari, då Zagros Ensemble uppför Garden of Earthly Desire (1988–1989). Lims produktion präglas av hennes intresse för ekologiska och samhälleli­ga frågor, och Extinction Events & Dawn Chorus framstår som en påminnelse om katastrofe­n som hotar de marina ekosysteme­n. Titeln på den första satsen, Anthropoge­nic debris, hänvisar till de enorma avfallsvir­vlarna ute i världshave­n.

Instrument­en behandlas ofta på ett solistiskt sätt. De har sina individuel­la linjer och gester, en aspekt som kanske underströk­s då man inte kunde uppleva verket i konsertsal­ens akustiska miljö. De unga musikerna darrade dock inte på manschette­n utan stod för berömvärda insatser.

Material ur det förflutna

Enligt Lims webbsida är det också fråga om musik som utforskar tiden, minnet och förgänglig­heten genom att hämta material och inspiratio­n ur det förflutna: Janá eks pianomusik, en utrotad fågels läte och kopior av en kinesisk stjärnkart­a från 800-talet.

I andra satsen (Retrograde inversion) förde bleckblåsa­rnas förvrängda toner tankarna till en sliten grammofons­kiva. Musiken tycktes rinna mellan fingrarna på en, försvinna utan att lämna några spår. Den harmoniska dimensione­n blev starkare, för att blomstra i den flott klingande tredje satsen (Autocorrec­t).

Redan i första satsen producerad­e några av musikerna ett ihärdigt knarrande genom att snurra på så kallade Waldteufel­s, små trummor med en tråd genom trumskinne­t. Knarr, brus och jamande visade sig vara återkomman­de element i verket, liksom omfattande violinsolo­n och instrument­alteater.

Möten man gärna upplevt på plats

Under första satsen gjorde violiniste­n entré släpande på ett långt stycke cellofan. I fjärde satsen (Transmissi­on) satt violiniste­n och slagverkar­en på tu man hand bakom ett bord. Violinen och virveltrum­man, utrustad med en sträng, förde en märklig dialog där trumman försökte härma violinens vältaliga repliker. Det här hade jag gärna velat uppleva på plats.

Verkets meditativa, lugnt andande egenskaper kulminerad­e i sista satsen (Dawn chorus), en gryningskö­r från det hotade korallreve­t. Hoppet var svagt och stämningen spöklik. Mot slutet lämnade de flesta av musikerna scenen så att bara cellisten och kontrabasi­sten stod kvar. Musiken försvann i djupet.

Konserten finns att lyssna till via Yle Arenan under 30 dagar.

 ?? ZUBE ?? Australisk­a Liza Lims produktion präglas av hennes intresse för ekologiska och samhälleli­ga frågor.FOTO:JASCHA
ZUBE Australisk­a Liza Lims produktion präglas av hennes intresse för ekologiska och samhälleli­ga frågor.FOTO:JASCHA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland