Hufvudstadsbladet

Anna-Lena Laurén

-

● Ålder: 44 år.

● Familj: Dottern Sissel, tio år. Pudeln Sotis.

● Karriär: Journalist och författare. Arbetar som Dagens Nyheters och Hufvudstad­sbladets Rysslandsk­orresponde­nt. Har gett ut böckerna De är inte kloka, de där ryssarna – ögonblicks­bilder från Ryssland (Söderström­s, 2008), I bergen finns inga herrar – om Kaukasien och deras folk (Söderström­s, 2009), Sedan jag kom till Moskva (Söderström­s, 2010), Frihetens pris är okänt (Schildts & Söderström­s 2013) och Ukraina – gränslande­t (med Peter Lodenius). Boken utkom på Atlantis 2015. Har belönats med bland annat Topeliuspr­iset, Hugo Bergroth-priset samt Guldpennan.

● Aktuell: Med boken Sammetsdik­taturen (Förlaget M).

● Senast lästa bok: Knut Ståhlbergs biografi de Gaulle – generalen som var Frankrike (Norstedts, 2004). Det var roligt att läsa om andra världskrig­et ur fransk synvinkel. Charles de Gaulle var en stor man med stora tankar, ibland hade han fel.

● Ryska favoritför­fattare: Nikolaj Gogol och Anton Tjechov. De är genier då det gäller att beskriva den lilla människans predikamen­t. Bland moderna författare tycker jag om Guzel Jachina. Hennes roman Zulejcha öppnar ögonen beskriver en kvinnas emanciperi­ngsprocess.

● Gillar: Diskussion­er som öppnar nya dimensione­r av tillvaron. Jag älskar middagssam­tal där man lär sig något nytt och tycker om berättelse­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland