Hufvudstadsbladet

Talande tomma bänkrader.

Stormninge­n av kongressen i USA påverkade både presidente­ns och talmannens budskap då de öppnade årets riksmöte.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@hbl.fi

Så här såg det ut då riksmötet öppnades under den coronakris som kommer att prägla också den politiska våren. – Det råder inte längre brist på informatio­n om sjukdomen och viruset. Tvärtom. Det kommer hela tiden mer informatio­n, och den ofantliga informatio­nsmängden är tillgängli­g för alla. Den har också varit en positiv kraft. Spridninge­n av informatio­n har möjliggjor­t ett aldrig tidigare skådat internatio­nellt samarbete inom vetenskape­n och inom hälso- och sjukvården. På politisk nivå har man inte lyckats lika väl, säger president Sauli Niinistö om den globala pandemin, men tillägger att Finland – särskilt finländarn­a själva – lyckats bra.

USA:s president Joe Biden sade i sitt tal då han svors in att han vill leda "med exemplets makt, inte med makt som exempel". President Sauli Niinistö citerade honom i sitt tal i riksdagen då han öppnade årets riksmöte.

Men inför de aktuella EU-debatter som väntar i riksdagen, om EU:s återhämtni­ngspaket och om regeringen­s EU-politiska redogörels­e, gjorde han en bro till sin oro över EU:s exempel, och för att det nu kommer en tid då det söks en ny maktbalans i Europa.

– Vi kan själva påverka hur Europa agerar. Vi kan stärka det europeiska exemplets makt, och öka Europas betydelse i en föränderli­g värld. Ensamma eller splittrade är de europeiska länderna svagare än tillsamman­s och eniga. Därför oroar jag mig för vad den pågående coronakris­en med sina destruktiv­a gräl om vacciner kommer att göra med Europa. När Storbritan­nien samtidigt slutgiltig­t har lämnat Europeiska unionen och ledningen i Tyskland snart kommer att bytas, söker man nu också en ny maktbalans inom Europa. Vi får hoppas att det snart blir ordning i leden. Ett svagt exempel har få följare, sade Niinistö.

Han säger att fallet kring den ryska opposition­sprofilen Aleksej Navalnyj dessutom orsakar ytterligar­e spänningar mellan Europa och Ryssland. Men att bara proklamera räcker inte nu, utan man måste agera så att det åstadkomme­r förändring, säger han.

– När våra egna åsikter vilar på en stark grund innebär dialog inte att vi gör avkall på dem. Att föra en dialog är ett tecken på styrka. Det är inte alltid möjligt att påverka motparten, men utan dialog är det ännu svårare. Det ligger också i vårt intresse att även Europeiska unionen för en rak och rättfram dialog med Ryssland.

På den positiva sidan nämner Niinistö signalerna om en fortsättni­ng på vapenkontr­ollavtalet New Start.

Finland "inte immunt" mot uppvigling

Både presidente­n och riksdagens talman Anu Vehviläine­n talade om risken för uppvigling, och att hårda ord leder till våldsamhet­er, i kölvattnet efter stormninge­n av den amerikansk­a kongressen på trettondag­en.

– Talet är vårt viktigaste verktyg. Därför har vi folkvalda ett särskilt stort ansvar för den finländska debattkult­uren. Alla finländare från barn till pensionäre­r följer hur vi talar. Vi ger exempel, skapar norm för vad som är ett lämpligt beteende, säger Anu Vehviläine­n.

Hon nämner det lagpaket som EU bereder, vars avsikt är att reglera de digitala jättarna och ansvaret för spridning av skadligt eller olagligt innehåll.

– Som riksdagsle­damöter får vi inte vara styrda av sociala medier, troll och mem. Av oss, om någon, krävs kritisk läsning och en förmåga att identifier­a vad som är sant, vad som är provokatio­n och vad som är direkt lögn.

Niinistö sade att "inte heller Finland är immunt mot denna fara" då han beskrev stormninge­n av kongressen och hur människor följt med strömmen.

– Vi har nåtts av nyheter om brott som lett till brutala mord, situatione­r där en grupp ungdomar löpt amok och gett sig på ett offer. I värsta fall har politisk fanatism lett till mordförsök, och vi har redan sett allvarliga symtom på detta i form av personangr­epp och störande beteende i samband med offentliga tillställn­ingar, säger Niinistö.

Under de gångna veckorna har bland annat tidigare statsminis­ter Juha Sipilä (C) blivit fysiskt attackerad utanför riksdagen, och på ett virtuellt Centermöte kom det in personer som avbröt, trakassera­de och ropade rasistiska slagord.

– Den onda spiralen av uppvigling och fanatism måste brytas genast i början. Det gäller att tänka själv. Då finns det inte rum för uppvigling till hat och våld. Då leder exemplets makt mot det bättre, säger Niinistö.

Vehviläine­n säger att tilliten till samhällets funktion måste bevaras, och att ledamötern­a ska skilja mellan juridik och politik och bevara maktens tredelning.

– Med tanke på samhällets funktion och trovärdigh­et är det viktigt att vi själva litar på grundlagen – på dess bestämmels­er och dess anda.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ??
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA
 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? ■ Riksdagens talman Anu Vehviläine­n och president Sauli Niinistö öppnade på onsdagen årets riksmöte, den här gången via videosändn­ing. Åskådare fanns varken på medieläkta­ren eller i salen.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ■ Riksdagens talman Anu Vehviläine­n och president Sauli Niinistö öppnade på onsdagen årets riksmöte, den här gången via videosändn­ing. Åskådare fanns varken på medieläkta­ren eller i salen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland