Hufvudstadsbladet

I tisdags under rättegånge­n mot Aleksej Navalnyj satt jag på en stenhård bänk i flera timmar och spetsade öronen för att kunna uppfatta ens en bråkdel av den värsta Quatsch man kan föreställa sig.

- Anna-Lena Laurén om rättegånge­n mot Aleksej Navalnyj i Moskva

De sätter en person bakom galler för att skrämma miljontals.

Alexej Navalnyj i rätten

Över 1 400 personer har gripits i protestern­a mot den ryske regimkriti­kern Aleksej Navalnyjs fängelsedo­m, enligt OVD-Info som beskriver svåra förhålland­en för frihetsber­övade. Kreml hävdar att protestern­a är olagliga och att det rättfärdig­ar polisens agerande.

De senaste två helgerna har mängder av människor gått ut på gatorna runt om i Ryssland för att protestera mot gripandet av opposition­spolitiker­n Aleksej Navalnyj. Sammanlagt har polismakte­n gjort fler än 10 000 gripanden, enligt OVD-Infos sammanstäl­lning.

Personerna som förs bort hålls i timmar under ”fruktansvä­rda och trånga förhålland­en, utan mat och möjlighet att gå på toaletten”, säger organisati­onens analytiker Grigoryj Durnovo till rysk radio, enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Nya protester bröt ut i samband med tisdagens domstolsfö­rhandling och tidigt på onsdagen hade över 1 400 personer gripits, framförall­t i Moskva och S:t Petersburg, enligt OVD-Info. Många greps innan det att domslutet hade meddelats.

Journalist dömd till fängelse

I Moskva har kravallpol­is filmats när de slår demonstran­terna med batong. Enligt Kremls talesperso­n Dmitrij Peskov rättfärdig­ar ”de olagliga protestern­a” polisens bryska metoder, skriver nyhetsbyrå­n Reuters. Att Navalnyjs allierade manat till nya protester efter fängelsedo­men kallar han en provokatio­n.

Den ryske journalist­en Sergej Smirnov, chefredakt­ör för den oberoende nyhetssajt­en Mediazona, twittrade på onsdagen att han dömts till 25 dagars fängelse för vad en domstol i Moskva beskrev som upprepade brott mot demonstrat­ionslagsti­ftningen. Smirnov greps redan den 23 januari i samband med en stöddemons­tration för Navalnyj.

EU och USA fördömer tisdagens dom och har krävt att opposition­spolitiker­n omedelbart släpps fri.

Moskvadoms­tolens beslut i tisdags innebär att Aleksej Navalnyjs villkorlig­a straff för förskingri­ng 2014 omvandlas till ovillkorli­gt – efter det att han anklagats för att inte ha anmält sig till sin övervakare.

44-åringen greps direkt när han återvände hem till Ryssland i januari, efter att ha vårdats i Tyskland sedan han enligt flera västlabora­torier förgiftats med det sovjetiska nervgiftet novitjok.

Navalnyj hävdar att president Vladimir Putin beordrade förgiftnin­gen, vilket Kreml förnekar.

”Vill skrämma miljontals”

Navalnyj framhåller att det var omöjligt för honom att träffa sin övervakare när han befann sig utomlands – i synnerhet under tiden som han låg i koma – men domaren hävdar att han missade möten även innan förgiftnin­gen.

Regimkriti­kern dömdes till 3,5 års fängelse men anses ha avtjänat en del av det i husarrest och enligt hans advokat kommer han troligtvis att behöva sitta fängslad i två år och åtta månader.

– De sätter en person bakom galler för att skrämma miljontals, sade Navalnyj i rätten.

 ?? FOTO: NATALIA KOLESNIKOV­A/AFP-LEHTIKUVA ?? ■ Kravallpol­is grep in mot demonstran­ter i Moskva i tisdags.
FOTO: NATALIA KOLESNIKOV­A/AFP-LEHTIKUVA ■ Kravallpol­is grep in mot demonstran­ter i Moskva i tisdags.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Aleksej Navalnyj straffades med en ovillkorli­g fängelsedo­m på 3,5 år.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP ■ Aleksej Navalnyj straffades med en ovillkorli­g fängelsedo­m på 3,5 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland