Hufvudstadsbladet

Bränder och virus gisslar Australien

Perth på Australien­s västkust vaknade på onsdagen upp på den tredje dagen av dubbel oro. Det är den tredje dagen av fem i en hård coronaneds­tängning och den tredje dagen med hot från en stor skogsbrand.

- MARTIN YNGVE/TT

Brandröken som de senaste dagarna har fyllt himlen över tvåmiljone­rsstaden Perth hade på onsdagen lättat, men bara på grund av vindens skiftande riktning, inte för att lågorna släckts.

Branden, som på onsdagsmor­gonen var nära 10 000 hektar stor, hotar flera förorter i de nordöstra delarna av staden.

– 71 hem har fångats av elden. Den siffran förväntar vi oss kommer att stiga, säger delstatens Western Australias (WA) premiärmin­ister Mark McGowan på en presskonfe­rens.

Fortsatt utmaning

Inga dödsfall är rapportera­de, men sex brandmän har enligt tidningen The West skadats under släcknings­arbetet.

Branden är ännu onsdag eftermidda­g, lokal tid, utom kontroll och hårda vindar försvårar släcknings­arbetet. I två förorter har invånare blivit tillsagda att omedelbart lämna sina hem och tusentals andra uppmanas att vara beredda att säkra sina hem och i värsta fall lämna dem.

De som bor allra närmast branden har beordrats att söka säkert skydd och stanna där, och inte försöka rädda sina hem. "Ta skydd innan elden kommer, värmen kommer att döda dig", som delstatens räddningst­jänst skriver på sin hemsida.

– Det kommer att fortsätta vara en utmanande brand för oss i åtminstone tre eller fyra eller fem dagar till, säger WA:s brandkommi­ssionär Darren Klemm på en presskonfe­rens.

"Evakuering­ar har företräde"

Samtidigt är Perth mitt i en fem dagar lång lockdown, på grund av coronaviru­set. Nedstängni­ngen kommer efter det att en arbetare vid ett av stadens karantänho­tell bekräftats vara smittad av den brittiska mutationen av coronaviru­set – det första fallet där någon har smittats inom Australien på två veckor, och det första i Perth på tio månader.

Inga nya fall har upptäckts sedan nedstängni­ngen inleddes i måndags, men även om nya fall skulle dyka upp har säkerheten företräde och evakuering­ar till följd av skogsbränd­erna går före alla coronarest­riktioner.

– Det är förkrossan­de för de som förlorar sina hem. Men vad vi inte vill se är obeslutsam­het och osäkerhet om att vi vill att folk ska evakuera sig, säger Darren Klemm.

– Alla evakuering­ar har företräde över alla karantänbe­hov.

 ??  ??
 ?? FOTO: EVAN COLLIS/TT-AP-DFES ?? ■ En brandman söker skydd under en brandbil i släcknings­arbetet vid branden utanför Perth.
FOTO: EVAN COLLIS/TT-AP-DFES ■ En brandman söker skydd under en brandbil i släcknings­arbetet vid branden utanför Perth.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland