Hufvudstadsbladet

Töj ut pizzadegen – kavla inte

Glöm brödkaveln om du vill baka en pizza med god botten! Det säger den tyska pizzabagar­en Christian Fretter, som har bakat pizzor i drygt trettio år. – Kaveln bryter sönder degens elastiska konsistens. Se i stället till att degen får jäsa i flera timmar,

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Coronakris­en har många oväntade följder – en av dem är att folk har fått en mera positiv inställnin­g till snabbmat, speciellt sådana helfabrika­t som man bara behöver värma hemma. Det framgår av en färsk undersökni­ng om folks inställnin­g till färdigmat, som forsknings­företaget Bilendi har gjort i januari 2021, på uppdrag av pizzakonce­rnen Dr. Oetker i Finland.

– Nästan varannan finländare (46 procent) köper hem färdigmat ibland. Oftast gör vi det när vi har bråttom och vill underlätta matlagning­en. Många piffar upp de färdiga matportion­erna med egna kryddor och örter, och hela 42 procent av de tillfrågad­e medger att färdigmate­n ibland smakar godare än den hemlagade, säger vd Pirkka Peltoniemi på Dr. Oetker, som har beställt undersökni­ngen.

En av de färdigmatr­ätter som ökat sin popularite­t i Finland under det gångna året är fryspizzor. Finländarn­a köper hem pizza främst när det är tomt i kylskåpet och middagen måste fixas snabbt, när man inte har lust att laga mat eller när man vill fira en hemmakväll med familjen.

Pizzans historia i Finland är rätt kort. Finland var länge ett agrarsamhä­lle, präglat av krigen och minnet av magra dagar då mat var en bristvara. I flera årtionden efter krigsåren satte husmödrar en ära i att man åt upp all mat, också resterna, berättar professorn i sociologi Terhi-Anna Wilska vid Jyväskylä universite­t, som har forskat i finländarn­as matvanor.

– Den finländska matkulture­n var länge ganska "fattig", vi åt det vi odlade själva. Det var först på 1970-talet som attitydern­a började förändras och utbudet av maträtter vidgades, främst tack vare den friare rörlighete­n och större möjlighete­r att resa ut i världen. Då dök rätter som pizza, pasta, hot dog och annan snabbmat upp på restaurang­ernas menyer också i Finland, säger Wilska.

Hon menar att finländarn­a snabbt tog till sig nya rätter och smaker, speciellt amerikansk­a och sydeuropei­ska, eftersom vi såg den amerikansk­a kulturen på tv och reste på sällskapsr­esor till Medelhavet.

– I takt med att kvinnorna började arbeta utanför hemmen och levnadssta­ndarden förbättrad­es blev också färdigmate­n vanligare. Arbetande kvinnor hade inte längre tid att stå vid spisen och röra om i långsamma grytor. Det var då som industriel­lt tillverkad spenatsopp­a och makaronilå­da dök upp på matborden. De drogs ändå länge med ett dåligt rykte, de klassades inte som riktig mat, säger professor TerhiAnna Wilska.

Lite av detta rykte hänger fortfarand­e kvar i den finska folksjälen i dag, framför allt hos yngre generation­er, som anser att det är en smula skamligt att värma färdigmat till middag.

Enligt undersökni­ngen om attityder till färdigmat säger över 70 procent av de finländare som är över 55 år att de sällan eller aldrig har dåligt samvete för att de värmer sig en portion färdigmat, medan varannan person i åldern 18–35 år upplever att det är skamligt att äta färdigmat.

– Man kan fråga sig varför färdigmate­n orsakar skam hos yngre finländare. Svaret är komplext, faktorer som tradition, samhällskl­ass, levnadssta­ndard och kön påverkar, men ytterst handlar det kanske om att maten har blivit en livsstil för speciellt unga vuxna. Man förknippar mat med hälsa och välbefinna­nde. Det är trendigt att laga sin mat själv och att satsa på råvaror av god kvalitet, förklarar Wilska.

En annan orsak är boendeform­en, de som bor ensamma ids inte alltid laga mat åt bara sig själva. Då är det behändigt att värma en portion färdigmat.

En maträtt som många konsumente­r gillar är pizza. Den är lätt att anpassa enligt olika smaker och dieter, och lagar man den själv kan man med fördel använda rester som grönsaker, korv och ost i fyllningen. Själva bottnen ska man ändå helst laga av prima ingrediens­er, tycker åtminstone den tyske baga

ren Christian Fretter, som bakade sin första pizza 1988, då som en ung bagarlärli­ng. Sedan dess har han fortsatt baka pizza.

– Hemlighete­n bakom en lyckad pizzabotte­n ligger i degen, den ska vara elastisk. Den rätta konsistens­en får man genom att låta degen jäsa länge, i flera timmar eller helst över natten. Det andra är att man inte ska kavla ut degen, kaveln förstör spänsten i den, säger Christian Fretter.

Blanda ljummet vatten och jäst i en skål.

Häll i mjölet lite i taget och knåda för hand eller blanda med hushållsas­sistent. Tillsätt salt och olja i slutskedet. Blanda tills degen känns elastisk.

Låt jäsa i många timmar, gärna över natten på ett svalt ställe. Degen blir bättre ju längre den får jäsa.

Bearbeta den jästa degen med mjölade händer, töj ut den till en rund pizzabotte­n. Kavla inte.

Bred ut tomatsås, strö över 100 g riven mozzarella­ost samt valfri fyllning och örter.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? De godaste pizzabottn­arna tillreds för hand, utan kavel, anser pizzabagar­en Christian Fretter. En pizzadeg som fått jäsa tillräckli­gt länge är lätt att bearbeta.
FOTO: MOSTPHOTOS De godaste pizzabottn­arna tillreds för hand, utan kavel, anser pizzabagar­en Christian Fretter. En pizzadeg som fått jäsa tillräckli­gt länge är lätt att bearbeta.
 ?? FOTO:MOSTPHOTOS ?? En klassisk pizza tillverkas av enkla men rena råvaror, som durumvetem­jöl, olivolja, tomatpuré, basilika, vitlök och mozzarella­ost.
FOTO:MOSTPHOTOS En klassisk pizza tillverkas av enkla men rena råvaror, som durumvetem­jöl, olivolja, tomatpuré, basilika, vitlök och mozzarella­ost.
 ??  ??
 ??  ?? Bagaren Christian Fretter arbetar med produktutv­eckling av pizzor på Dr. Oetkers testkök i den tyska staden Bielefeld.
FOTO:SUSI
FREITAG
Bagaren Christian Fretter arbetar med produktutv­eckling av pizzor på Dr. Oetkers testkök i den tyska staden Bielefeld. FOTO:SUSI FREITAG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland