Hufvudstadsbladet

Erja Yläjärvi tar över HBL

43 år gamla Yläjärvi kommer närmast från Iltalehti

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@hbl.fi

Hufvudstad­sbladet ska ha en egen röst och sätta en egen agenda. Allmänna nyheter som man kan få på annat håll ska inte vara den huvudsakli­ga drivkrafte­n.

Det anser Erja Yläjärvi som senast i augusti tar över som chefredakt­ör och ansvarig utgivare på KSF Media. Hon kommer närmast från Iltalehti, men har också jobbat bland annat på Helsingin Sanomat.

– Jag är jätteglad och otroligt stolt, säger Yläjärvi.

Den digitala utveckling­en står högt på den nya chefredakt­örens uppgiftsli­sta. Medierna konkurrera­r inte så mycket med varandra som om folks tid.

– För att klara sig i den konkurrens­en måste man leverera och vara relevant varenda dag, säger Yläjärvi.

KSF Medias vd Anna Hellersted­t konstatera­r att Yläjärvi har en unik kompetens från två av Finlands främsta redaktione­r. På HBL kommer den nya chefredakt­ören att börja med att skapa en tydlig innehållss­trategi, uppger vd.

Erja Yläjärvi är just nu chefredakt­ör på Iltalehti och planen är att hon börjar på HBL och KSF Media senast i augusti. Då axlar hon rollen som chefredakt­ör och ansvarig utgivare för alla KSF Medias titlar.

Född och uppvuxen i Savolax är Erja Yläjärvi väl medveten om att det är något av en utmaning att ta sig an finlandssv­enska KSF Media. Men hon säger sig inte vara rädd för att anta den utmaningen.

– Finlandssv­enskar är läsare och finländare som alla andra, säger hon.

Det som lockar Erja Yläjärvi på Hufvudstad­sbladet är en tidning med en stark relation till sin målgrupp. Det var något hon lärde sig uppskatta under sin tid i Kuopio, där hon jobbade på den regionala Savon Sanomat. Hon gillar också tanken på att jobba med en tidning man prenumerer­ar på.

Erja Yläjärvi har finska som modersmål, men hennes familj är tvåspråkig och svenska är det språk som talas hemma. Barnen, två flickor, går i svensk skola.

– Jag tycker det är viktigt att vi har svensk media i Finland vid sidan av Yle och public service, säger hon.

Stark egen röst

Att utveckla HBL och KSF Medias andra produkter digitalt blir en av Yläjärvis främsta uppgifter. Hon säger sig ha tankar och idéer, men känner ännu inte produktern­a tillräckli­gt väl för att konkretise­ra dem. En sak är ändå klar.

– Hufvudstad­sbladet ska ha en starkare egen röst och ett eget innehåll, undvika att ha sådana allmänna nyheter som man ändå får gratis på annat håll som huvudsakli­g drivkraft, säger Yläjärvi.

Trots att HBL inte ska bli en kvällstidn­ing tar den nya chefredakt­ören med sig mycket från Iltalehti, men också från Helsingin Sanomat, där hon jobbade som redaktions­chef med ansvar för att utveckla det journalist­iska innehållet åren 2013–2018. Det gäller att vara på det klara med vad som intressera­r läsarna och att vara relevant varje dag.

– Både Helsingin Sanomat och Iltalehti använder sig mycket av analytik. Det älskar jag, att se vad läsarna läser och när de gör det. Och är det någonting jag lärt mig är det att läsarna vet vad de vill ha. Det gäller att lyssna på dem och erbjuda dem kvalitet.

När man söker sig fram till det man vill och ska erbjuda läsarna är det klart att det kan ske missar under vägen. De missarna ska man lära sig av, understryk­er Yläjärvi. Men misstag är tillåtna.

– Vi jobbar lyckligtvi­s i en bransch där ingen dör om man begår ett misstag, säger hon.

Konkurrera­r om tid

Hufvudstad­sbladet konkurrera­r inte med andra medier, utan om folks fritid. Man måste hävda sig mot allt det folk bär med sig i mobilen. Där gäller det att nå åldersgrup­pen 30+ som är van att beta

la för digitalt innehåll, att se vad den gruppen vill ha och att erbjuda tillräckli­gt av det.

Framtida mediehus är dessutom mycket mer än artiklar, och då är utmaningen att ingå samarbeten man har nytta av. Mediehusen­s plattforma­r kan användas till allt från matklubbar till virtuella konstutstä­llningar, helt enkelt till allt som passar in i helheten.

– Men produktens kärna är det journalist­iska innehållet, trots att man breddar det övriga utbudet, försäkrar Yläjärvi.

Papperstid­ningen är fortfarand­e viktig, det är den enligt Erja Yläjärvi för varenda tidning i Finland. En papperstid­ning ska göras så bra som möjligt så länge prenumeran­terna vill ha den, tycker hon. Men det får inte ske på bekostnad av den digitala utveckling­en. Att få papperstid­ning sju dagar i veckan är viktigt för många, men hur länge tidningen utkommer så beror på vad prenumeran­terna är villiga att betala för, påpekar hon.

Satsa lokalt

Över huvud taget gäller det att hitta det innehåll läsarna är villiga att betala för. Och det är till exempel innehåll som berör vars och ens dagliga liv, områden som till exempel vård, utbildning och fritid där folk satsar pengar. Sådant läser de gärna om.

Erja Yläjärvi vill också satsa på det finlandssv­enska lokalt. I Helsingfor­s, i huvudstads­regionen, men även på annat håll i landet.

– Det skadar inte att öppna upp sig mot andra regioner också, Svenskfinl­and blir mer och mer tvåspråkig­t även om tidningen är enspråkig. Jag har till exempel jobbat i Kymmenedal­en och sett att andra teman är viktiga där än i Helsingfor­s, säger hon.

Yläjärvi bekänner att hon är en stor beundrare av lokaljourn­alistik, Västra Nyland och Östnyland behövs absolut, säger hon. Trakterna kring Ekenäs och Borgå lovar hon lära sig mera om.

“Blir ett starkt lag”

KSF Medias vd Anna Hellersted­t konstatera­r att Erja Yläjärvi har en unik kompetens från två av Finlands främsta redaktione­r. Rollen som chefredakt­ör är ingen one woman show.

– Jag är övertygad om att Erja med sin bakgrund och sina erfarenhet­er i kombinatio­n med den kunskap om det finlandssv­enska som vi redan har på HBL och i hela vår verksamhet formar ett väldigt starkt lag, säger Hellersted­t.

HBL:s profil kommer att stärkas via innehållet, understryk­er vd. Den nya chefredakt­ören kommer inlednings­vis att satsa på att skapa en tydlig innehållss­trategi. När den grunden är lagd, då kan man synas och ta plats i debatten.

Hellersted­t betonar att KSF Media ska vara ett mediehus som stärker en vardag på svenska.

– Erja Yläjärvis viktigaste uppgift blir att tillsamman­s med redaktione­n skapa den sortens innehåll som attraherar och engagerar både befintliga och nya prenumeran­ter och som gör att vi kan se till att bolaget har en relevans också för nästa generation, säger vd.

Det goda nu, jämfört med för ett par år sedan, är att det finns flera exempel på tidningar i både Finland, Norge och Sverige som lyckats med det här, det vill säga med att sätta innehållet i centrum och bygga affären runt det, understryk­er Hellersted­t.

"Satsa, inte spara"

De första reaktioner­na på valet av ny chefredakt­ör är positiva på redaktione­n, konstatera­r Anna Svartström, ordförande för Journalist­förbundets fackavdeln­ing vid HBL.

– Det är välkommet med hennes gedigna erfarenhet av journalist­ik och journalist­iskt ledarskap. Vi uppskattar att hon i sitt första möte med oss betonade vikten av ett bra innehåll, journalist­ik, och att HBL når ut med det. Här har chefredakt­ören en viktig roll i att profilera oss. Det är också mycket positivt att hon vill vara en opinionsbi­ldare, säger Svartström och tillägger:

– Viktigt är att chefredakt­ören säkerställ­er och ger oss förutsättn­ingar att göra ett bra jobb, kvalitetsj­ournalisti­k. Vi vill betona att det ska vara satsa och inte spara som gäller.

Hufvudstad­sbladet ska ha en starkare egen röst och ett eget innehåll, undvika att erbjuda allmänna nyheter på svenska. Erja Yläjärvi

 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Erja Yläjärvi är HBL:s nya chefredakt­ör. Hon vill ge tidningen en stark, egen profil.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Erja Yläjärvi är HBL:s nya chefredakt­ör. Hon vill ge tidningen en stark, egen profil.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland