Hufvudstadsbladet

En liten, stressad fladdermus på ett torg i Kina påminner oss om att vacklande etik i djurhushål­lning utgör en global hälsorisk.

Vårt dagliga djuroffer, giv oss i dag. Och förlåt oss vårt navelskåda­nde.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@hbl.fi

Ien bur på en marknad i Kina trängs en stressad liten fladdermus, i väntan på att bli tillagad till soppa. I en bur nedanför sitter myrkottar. Viruskälla och mellanvärd: så kan det ha gått till då coronapand­emin flammade upp och lamslog en hel värld. Covid-19 visar hur vacklande etik i djurhanter­ing snabbt blossar upp till en global hälsorisk. Vårt köttätande är en betydande orsak till pandemier – gamla såväl som nya. De flesta patogener härstammar från samma däggdjur som vi serverar på våra tallrikar.

Är industriel­l djurhållni­ng lika med koncentrat­ionsläger? Med provoceran­de formulerin­gar om "satanisk grymhet" väckte församling­spastorn Kari Kuula en veritabel känslostor­m med en kolumn i kyrkliga Kirkko ja kaupunki. Texten – eller snarare övertolkni­ngar därav – träffade en öm punkt hos varmt religiösa lantbruksk­retsar. Centralför­bundet för lantoch skogsbruks­producente­r hotade med rättsliga åtgärder, trots att finländska lantbrukar­e inte ens nämnts i Kuulas inlägg. En kveruleran­de medieshow reducerade framgångsr­ikt den tabubelagd­a kärnfrågan om empati med djurriket till rekvisita, och inlägget avpublicer­ades.

Den som gräver fram texten ur webbens djup kan inte ta miste på poängen: levande varelser intensivup­pföds i alltmer massiva djurfabrik­er jorden runt för att mätta människan. Är det etiskt försvarbar­t, eller kunde vi tänka om? Kuula skuldbeläg­ger inte industrin, han håller upp en spegel framför läsaren – som inte vill titta. Denna fråga duckar MTK inför. Det är en pikant detalj att köttproduc­enterna knarrar över sviktande lönsamhet trots att skattebeta­larna pungar ut med höga subvention­er. Vari felar dagens strategi: bulkproduk­tion och prispress? Varför tar MTK på sig offerkofta­n i stället för att diskutera behövliga alternativ hos en näring som är diskutabel inte bara ekonomiskt, utan även ekologiskt – och etiskt?

Djuren ger oss mjölk, kött, hudar och päls – men på köpet får vi virus, bakterier och parasiter. Flera av dem har vi assimilera­t, andra kan starta pandemier. Tuberkulos, kikhosta och påssjuka kommer sannolikt från nötkreatur, får och gris. På 70 år har den mänskliga befolkning­en tredubblat­s, vi är jordens näst vanligaste däggdjur efter råttan. Samtidigt fortsätter köttkonsum­tionen växa markant. Mänsklighe­ten utgör en monokultur som bor tätt och reser fram och tillbaka – perfekt kalasmat för virus. Därtill bökar skogs- och jordbruket samt urbaniseri­ngen om i de vilda djurens livsmiljöe­r. Ingreppen på naturen ger fritt spelrum åt smitthärda­r: det finns samband mellan skogsskövl­ing och malaria samt ebola.

Djur som hålls tätt inomhus är en perfekt grogrund för virus och sjukdomar. Alla pandemiska virus har uppstått i träffpunkt­en mellan djur och människor: spanska sjukan, asiatiska influensan, Hongkongin­fluensan, svininflue­nsan, sars, mers, och nu senast sars-cov-2. Den aktuella pandemin har spårats till en djurmarkna­d i Kina där vilda och tama djur hållits huller om buller i små burar, sålts och dödats på plats – för tallriken eller som folkmedici­n. Tillägg sedan obefintlig bedövning och hygien: allt kan hända då blod och avföring blandas på en brokig marknad som sprätter och lever. Resultatet av onaturliga och stressande miljöer för nötkreatur, småboskap och fjäderfän är förr eller senare en satanisk viruscockt­ail.

Köttproduk­tion innebär inte bara hård belastning på klimat och miljö, utan också förhöjda risker för zoonotiska smittämnen som sprids mellan människa och djur. Enligt WHO har mer än 60 procent av alla identifier­ade infektions­sjukdomar orsakats av patogener som vi delar med vilda djur, sällskapsd­jur eller boskap. Bland infektions­sjukdomarn­a som upptäckts under de senaste tio åren är andelen hela 75 procent.

Nästa pandemi är inte en fråga om "om", utan "när". Ifall ett säsongsinf­luensaviru­s som nu är i omlopp muterar, blir riktigt aggressivt och slår över flera åldersgrup­per är vi illa ute. Pandemier utgör den moderna, köttätande människans livsstilss­jukdomar. Vårt skövlande av naturen i kombinatio­n med massiv köttproduk­tion bildar den perfekta smältdegel­n för zoonotiska patogener. En vegetarisk planet låter som en utopi, men vi kan åtminstone dra ner på köttätande­t och testa en flexitaria­nsk diet – det är både hälsosamt och miljösmart.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland