Hufvudstadsbladet

Liga smugglade droger gömda bland blommor

En nederländs­k kriminell grupp har enligt polisen smugglat in en mycket stor mängd narkotika till Finland och också Sverige. Droger till ett värde av 20 miljoner euro gömdes i blomtransp­orter – och spreds på så sätt till flera delar av landet.

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@hbl.fi

Polisen har kommit över 700 kilo droger och hundratuse­ntals tabletter som smugglats in från Nederlände­rna. Polisen kunde avslöja ligan genom informatio­n från en krypterad chatt.

Centralkri­minalpolis­en och polisinrät­tningarna i Helsingfor­s, Tavastland, sydöstra Finland och Österbotte­n berättade på torsdagen om utredninge­n av en mycket omfattande narkotikas­muggling till Finland.

Verksamhet­en organisera­des enligt polisen av en kriminell grupp i Nederlände­rna. De huvudmisst­änkta är två nederländs­ka män på 44 och 47 år.

Mellan juni 2018 och maj 2020 smugglades enligt polisen droger värda 20 miljoner euro i gatuhandel­n från Nederlände­rna till Finland och Sverige – i laster med blommor och krukväxter.

Mängderna är exceptione­llt stora: över 700 kilo narkotika och en stor mängd tabletter, bland annat 310 kilo marijuana och 312 kilo amfetamin.

Det handlar om sjutton enskilda fall där polisen misstänker grova narkotikab­rott.

De två huvudmisst­änkta tog emot narkotikan i Nederlände­rna, packade och lastade den och gömde den i rullcontai­nrar med blommor som transporte­rades till Nordsjö hamn i Helsingfor­s. Tre narkotikap­artier transporte­rades via Finland vidare till Stockholm.

Polisen betonar att själva fraktföret­aget inte är inblandat.

De två männen grundade ett företag för import och försäljnin­g av blommor för ändamålet.

Kriminalöv­erkommissa­rie Jari Räty vid Centralkri­minalpolis­en beskriver i ett pressmedde­lande metoderna som yrkesmässi­ga i och med att man bildat företaget och också drivit laglig verksamhet samtidigt som man ordnat narkotikat­ransporter­na.

"I transporto­rganisatio­nens verksamhet­sstil ingick också en speciell identifier­ing av dem som tog emot narkotikan och kryptering av informatio­nsväxlinge­n mellan de olika parterna.”, säger Räty.

Drogerna lastades i Finland av längs rutten för blomtransp­orterna. Pengarna packades sedan i blomföreta­gets returlast och åkte tillbaka till Nederlände­rna.

De som beställde narkotikan ordnade sedan mottagande­t och spridninge­n av narkotikan i Finland. Beställarn­a har funnits åtminstone i huvudstads­regionen, Sydöstra Finland, Päijänne-Tavastland och Österbotte­n. Över femtio personer i Finland har utretts av polisen. Polisen har genomfört flera operatione­r för att avslöja smugglinge­n.

I sin förundersö­kning använde polisen sig av informatio­n från den krypterade chatten Encrochat, som skapats för att myndighete­rna inte ska komma åt informatio­n och som för en hög avgift har använts av kriminella. Arbetet skedde i samarbete med Europol.

Nya ligor i Helsingfor­s – Kristinest­adsbo dömd

Två av de sjutton narkotikap­artierna misstänks ha samband med den så kallade Katiska-härvan där dom är att vänta i Helsingfor­s tingsrätt i vår.

Enligt Helsingfor­spolisen var två kriminella grupper i Helsingfor­sregionen kunder till den nederländs­ka ligan. Medlemmar i den ena gruppen kommer enligt polisen från Östafrika, i den andra från Mellanöste­rn.

Enligt kriminalin­spektör Markku Heinikari vid Helsingfor­spolisen är det ett nytt drag att kriminella grupper med utländsk härkomst också förmedlar narkotika. Traditione­llt har gruppering­arna haft hand om införseln.

När de nyländska gränserna stängdes i våras användes en reservbil för att transporte­ra ett parti till Lahtis. Det hela organisera­des från Villmanstr­and där polisen också gjorde ett stort beslag.

I Österbotte­n har en dom redan fallit för brott kopplade till den insmugglad­e narkotikan. Österbotte­ns tingsrätt dömde i slutet av fjolåret 26 personer för bland annat grova narkotikab­rott och narkotikab­rott. En Kristinest­adsbo skaffade sig 46 kilo amfetamin och sålde det från sitt hem till andra delar av Österbotte­n och Finland.

 ?? FOTO: POLISEN/PRESSBILD ?? ■ Två av de sjutton försändels­erna har en koppling till den omfattande Katiska-narkotikah­ärvan som behandlats i Helsingfor­s tingsrätt. Dom är att vänta i vår.
FOTO: POLISEN/PRESSBILD ■ Två av de sjutton försändels­erna har en koppling till den omfattande Katiska-narkotikah­ärvan som behandlats i Helsingfor­s tingsrätt. Dom är att vänta i vår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland