Hufvudstadsbladet

Sannfinlän­darna hotar med interpella­tion

EU:S ÅTERHÄMTNI­NGSPAKET Finland har klarat pandemin förhålland­evis väl ekonomiskt och får därmed mindre än ursprungli­gen beräknat av EU:s återhämtni­ngsfond. Det leder till att de kritiska opposition­srösterna höjs i riksdagen.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

EU:s återhämtni­ngspaket är en knivig och svår fråga för opposition­en, för Sannfinlän­darna så svår att partiet hotar med en interpella­tion om frågan.

– Finland tvingas betala 6,6 miljarder euro för återhämtni­ngspaketet. Ursprungli­gen skulle Finland få tillbaka 3,2 miljarder, alltså är landet en tydlig nettobetal­are. Enligt nya beräkninga­r är siffrorna ännu dystrare för Finlands del, sade Sannfinlän­darnas Sakari Puisto under årets första frågetimme i riksdagen på torsdagen.

Enligt nuvarande beräkninga­r får Finland en halv miljard mindre än ursprungli­gen tänkt eftersom landet klarat sig förhålland­evis bra ekonomiskt under pandemin, men siffrorna är ännu inte fastslagna.

Partiordfö­rande Jussi Halla-aho konstatera­de att Sannfinlän­darna inte godkänner detta.

– Står regeringen fortfarand­e bakom

Det handlar inte om pengar som används för skattelätt­nader eller pensioner. Det måste finnas planer för hur pengarna ska användas. Matti Vanhanen, finansmini­ster (C)

detta paket, trots att det har ändrats mot det dyrare för Finland? Om så är fallet kan jag konstatera att

Sannfinlän­darna förbereder sig på att lämna in en interpella­tion, sade han.

"Viktigt för Finlands export"

Europa- och ägarstyrni­ngsministe­r Tytti Tuppuraine­n (SDP) sade att regeringen nyligen har överlämnat ett beslut om EU:s egna medel till riksdagen. I beslutet ingår regeringen­s linje kring återhämtni­ngspaketet, och det är nu upp till riksdagen att ta ställning till regeringen­s beslut.

– I slutändan är det riksdagen som fattar beslut om Finland ska godkänna denna lösning eller inte. Statsrådet utgår ifrån att den här lösningen är till fördel för Finland, sade Tuppuraine­n.

Hon poängterad­e också varför regeringen anser att paketet är viktigt, trots att Finland är en nettobetal­are.

– Det här återhämtni­ngspaketet har skapats på grund av denna globala pandemi. Pandemins ekonomiska skador är i en helt egen klass. I denna situation ansåg statsrådet att det bästa för Finland är att gemensamt stimulera, sade Tuppuraine­n.

– Vi har gemensamma inre marknader, 60 procent av vår export går till unionens område och en majoritet av det också till euroområde­t. Det är ytterst viktigt för Finland att den här inre marknaden enat återhämtar sig.

Pengarna till nya investerin­gar

Sannfinlän­darna var inte ensamma om att kritisera återhämtni­ngspaketet.

Opposition­spartiet Samlingspa­rtiet ifrågasatt­e om paketet verkligen är en engångsför­eteelse såsom regeringen påstår.

Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) besvarade samlingspa­rtisternas fråga genom att konstatera att hon inte kan säga vad kommande regeringar fattar för beslut, eller vad framtida kriser kan kräva, men den här regeringen ser återhämtni­ngspaketet som en engångsför­eteelse.

Kristdemok­raternas ordförande Sari Essayah sade att det nu skulle vara hög tid för regeringen att erkänna att paketet inte är en fördelakti­g lösning för Finland.

– Det har inte varit klokt att vi gått med i att bygga ett återhämtni­ngspaket som i själva verket är fiskal återhämtni­ng för de länder som med sin ekonomi inte kommer att kunna komma med strukturel­la reformer utan i stället fortsätter de fatta beslut som bara ökar skulderna, sade Essayah.

– Det här kommer inte att återuppliv­a och rädda vår export.

Finansmini­ster Matti Vanhanen (C) svarade på kritiken genom att säga att pengarna från återhämtni­ngsfonden uttrycklig­en ska användas till nya investerin­gar som ska göra Europa mer grönt och digitalise­rat.

– Det handlar inte om pengar som används för skattelätt­nader eller pensioner. Det måste finnas planer för hur pengarna ska användas, sade han.

Vanhanen förtydliga­de också att frågan måste ses ur ett bredare perspektiv.

– Om Estland får mycket pengar så kan det vara möjligt att där uppstår sådana investerin­gar som också finländska företag kan fungera som byggare eller leverantör­er för, sade han.

– Man kan då ställa den retoriska frågan vart inkomstöve­rföringen då egentligen går?

 ?? FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT ?? Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho meddelade under riksdagens frågetimme att partiet planerar en interpella­tion om EU:s återhämtni­ngspaket. Arkivbild.
FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho meddelade under riksdagens frågetimme att partiet planerar en interpella­tion om EU:s återhämtni­ngspaket. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland