Hufvudstadsbladet

Stram tidsplan för nytt daghem

Om mindre än ett år ska det nya daghemmet för 240 barn öppna i Rödbergen. Enligt tidigare beräkninga­r ska det att ha mellan 50 och 70 svenska platser.

- SOFIA HOLMLUND

Under onsdagskvä­llen klubbades hyreskontr­aktet för fastighete­n på Stora Robertsgat­an 23 igenom av Helsingfor­s stadsfullm­äktige. I tjänstemän­nens beredning framgår att det är bråttom att hinna bli klar i tid:

”Den målsatta tidtabelle­n för ibruktagan­det är stram. Tidtabelle­n förutsätte­r att projektet fortskride­r smidigt och att nödvändiga beslut och lov fås i tid.”

Dörrarna till dagiset ska öppna redan den 1 januari 2022.

Det är barn från daghemmet Albert på uppstartsc­entret Maria 01 som måste lämna området. Barn kan också komma från andra håll. De finska barnen kommer från daghemmet Meripirtti som verkat i en paviljong på Sandstrand­svägen 6 i Främre Tölö.

– Det är glädjande att vi får fler daghemspla­tser, men jag är orolig över att vi går mot en utveckling där vi bygger daghem med över 200 platser samtidigt som man ger upp små lokaler, sade fullmäktig­eledamoten Petra Malin (VF).

Hon konstatera­de att Vänsterför­bundets åsikt är att också små lokaler ska renoveras och bevaras så länge som de lämpar sig för användning.

Det finns ett tryck på dagisplats­er i stadens södra delar. Fram till 2033 väntar man sig att barn med finska, svenska eller ett annat modersmål ökar med 200 stycken. Ser man bara på de svensktala­nde så minskar de till 2025 men håller sig sedan på ungefär samma nivå som nu.

– De här prognosern­a är väldigt svåra att göra och hittills har det ofta slagit fel. Ofta har det varit positiva nyheter, det har kommit fler barn än man tänkt, sade ledamoten Eva Biaudet (SFP).

– Jag oroar mig för att investerin­gstakten inte hänger med och för att man fattar för snabba eller fel slutsatser utifrån tillväxtpr­ognoserna för mängden barn. Vi har inte speciellt goda meriter i staden på den här punkten, sade Mari Holopainen (Gröna).

Enligt Biaudet är det viktigt att daghemmen finns tillräckli­gt nära familjerna med svensksprå­kiga barn.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Det nya dagiset på Stora Robertsgat­an
■ får sex våningar och en 950 kvm stor gård. Priset för den 15-åriga hyresperio­den får inte bli högre än 10,5 miljoner euro. Sponda Investment Properties A äger fastighete­n.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Det nya dagiset på Stora Robertsgat­an ■ får sex våningar och en 950 kvm stor gård. Priset för den 15-åriga hyresperio­den får inte bli högre än 10,5 miljoner euro. Sponda Investment Properties A äger fastighete­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland