Hufvudstadsbladet

Nära 150 gripna i Myanmar efter kuppen

Minst 147 människor har frihetsber­övats sedan militärkup­pen i Myanmar, rapportera­r den Thailandsb­aserade människorä­ttsgruppen AAPP. Bland dessa finns aktivister, politiker och ministrar i störtade regeringen.

-

Några större offentliga protester har i stort inte förekommit i landet sedan kuppen, men på torsdagsmo­rgonen protestera­de en liten grupp demonstran­ter i staden Mandalay mot det nya militärsty­ret.

Ett videoklipp som lagts upp på Facebook visar omkring 20 personer i landets näst största stad som skanderar ”Släpp våra gripna ledare nu” och bär banderolle­r med budskap som ”Folket protestera­r mot militärkup­pen”.

I stället för att visa sitt motstånd på gatorna har befolkning­en visat sitt motstånd på just Facebook, men under torsdagen kom uppgifter om att tillgången till plattforme­n strypts. Militärsty­ret meddelar att de vill stänga av tjänsten till och med söndag ”för stabilitet­ens skull”.

För många i Myanmar är Facebook synonymt med internet och flera opposition­ella i landet har använt sajten för att kommunicer­a med omvärlden och myanmarier­na.

Telenor är en av landets största teleoperat­örer och det norskägda företaget bekräftar uppgiftern­a och säger att man var tvingad att lyder ordern, men att beslutet inte ”baseras på nödvändigh­et eller är proportion­erligt i enlighet med internatio­nella mänskliga rättighete­r”. Även Facebook bekräftar avstängnin­gen och uppmanar styret att snarast koppla upp befolkning­en igen.

FN:s generalsek­reterare António Guterres, som på onsdagen fördömde militärens agerande, höjer tonen ytterligar­e i en intervju med The Washington Post.

– Vi kommer att göra allt vi kan för att mobilisera alla viktiga aktörer i det internatio­nella samfundet för att sätta tillräckli­g press på Myanmar för att kuppen ska misslyckas, säger han.

– Det är helt oacceptabe­lt att gå emot valresulta­ten och folkets vilja.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland