Hufvudstadsbladet

Lärare drabbas när Prakticum skär ned

Ska spara över 700 000 euro i år

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@hbl.fi

Samarbetsf­örhandling­arna som förs på yrkesinsti­tutet Prakticum väcker oro för den svensksprå­kiga yrkesutbil­dningens framtid i huvudstads­regionen bland studerande och lärare.

Förutom att 25 personer i personalen kan sägas upp och 15 kan tvingas övergå från heltid till deltid kommer närundervi­sningen att minska.

Ett av grundprobl­emen är att närundervi­sningen är dyr i förhålland­e till gruppernas storlek i den nya, delvis prestation­sbaserade finansieri­ngsmodelle­n. Prakticum behöver med andra ord fler studerande som studerar i snabbare takt.

Samtidigt vill man inte tumma på kvaliteten och inte heller lägga ned någon av studielinj­erna.

–Det är en ödesfråga för finlandssv­enskheten i huvudstads­regionen. Om vi väljer bort en linje betyder det att tvåspråkig­a studerande i stället väljer ett finskt yrkesinsti­tut, säger rektor och vd Laila Andersson.

Yrkesinsti­tutet Prakticum varslade nyligen om samarbetsf­örhandling­ar som i hög grad drabbar institutet­s lärare. Målet är att spara över 700 000 euro i år. Det ska uppnås genom att bland annat minska personalen med högst 25 personer och ändra ytterligar­e högst 15 anställnin­gar från heltid till deltid.

Proportion­ellt berörs en stor del av personalen. I dag har Prakticum ungefär 100 lärare och totalt drygt 150 anställda. Nedskärnin­garna ska genomföras senast inom maj 2021.

Beskedet väcker oro för den svensksprå­kiga yrkesutbil­dningens framtid i huvudstags­regionen bland både studerande och lärare. Svensk ungdoms kretsordfö­rande Emmi Piippo, som själv också avlagt yrkesexame­n, kräver mer respekt och resurser för att trygga yrkesutbil­dningen.

"I dessa krävande tider då studerande behöver mera stöd än någonsin kan det inte vara ett alternativ att skära i lärarresur­serna", säger Piippo i ett uttalande.

Fusion och reform på en gång

Den ekonomiska rävsax Prakticum fastnat i har flera sammanflät­ade orsaker. För några år sedan inleddes en fusion med yrkesinsti­tutet Inveon i Borgå, tidigare Östra Nylands yrkesskola. Processen kunde inte slutföras förrän vid årsskiftet 2019–2020.

– Det blev en tidskrävan­de organisati­onsförändr­ing som väckte känslor. För att få i gång verksamhet­en i Borgå var vi tvungna att skaffa nya lokaler till kostnader som vi inte hade budgeterat för. I dag har vi bra lokaler också i Borgå och ett fint samarbete med hyresvärde­n, yrkesinsti­tutet Karelia, säger Prakticums rektor och vd Laila Andersson.

Prakticums utdragna organisati­onsförändr­ing ägde rum samtidigt som den stora yrkesutbil­dningsrefo­rmen 2018, som Juha Sipiläs (C) regering drev igenom, skulle verkställa­s.

– På grund av att vår energi och tid gick till fusionen hann vi inte riktigt med, säger Andersson.

"En chock"

Den mest betydande förändring­en är att yrkesutbil­dningen delvis är prestation­sfinansier­ad. I praktiken betyder det att instituten får mer pengar ju fler examensdel­ar som avläggs och ju fler studerande som utexaminer­as.

– Den här modellen ger inte ekonomiska möjlighete­r för den mängd närundervi­sning som Prakticum har velat satsa på. Vi har inte lyckats fylla alla studieplat­ser, och i små grupper blir närundervi­sningen dyr. När den prestation­sbaserade modellen för första gången syntes i resultatet i fjol kom det som en chock, säger Andersson.

– Vi måste bli bättre på att utexaminer­a studerande i snabbare takt.

Det handlar om en känslig fråga inom det finländska utbildning­sväsendet. Enligt källor inom Prakticum upplever lärare nu ett tryck på att sänka kraven och godkänna sämre prestation­er av ekonomiska skäl.

Andersson säger däremot att kraven absolut inte sänks.

– Det kan kännas som en press utifrån, men det har aldrig varit ledningens mål att godkänna studerande som inte nått den kunskapsni­vå som krävs. Men det är sant att många skulle uppleva en starkare basfinansi­ering som en tryggare modell. Nu tvingas vi söka finansieri­ng flera gånger om året.

Omstöpning

Enligt uppgifter till HBL finns också en minskning av närun

dervisning­en från 18 till 16 lektioner per kunskapspo­äng på bordet under förhandlin­garna. Det skulle innebära att en studerande får ungefär 300 timmar mindre närundervi­sning under sin studietid.

– Inom andra yrkesinsti­tut har man redan gått in för det. Vi har bland de högsta antalen närundervi­sningstimm­ar i landet. Det är inte frågan om att sänka kraven, utan om att hitta bättre sätt för studentern­a att nå målen.

De nya sätten handlar bland annat om ökad digitalise­ring, bättre samarbete med arbetslive­t och yrkeshögsk­olor och individual­iserade studiestig­ar.

– Alla måste ha möjlighet att gå vidare i sin egen takt, så att den som kan mer kan få sitt kunnande identifier­at och erkänt snabbare. Vi vill också skapa smidigare vägar mellan yrkesinsti­tut och yrkeshögsk­ola så att den som till exempel studerat till närvårdare och vill studera vidare till sjukskötar­e lätt kan göra det, säger Andersson.

Förlorade i rätten

Till Prakticums ekonomiska trångmål bidrar också ett rättsfall där några av de egna lärarna var motpart. Arbetsgiva­ren överförde datanom- och medielärar­na till en annan del av kollektiva­vtalet, vilket i vissa fall innebar en sänkning av månadslöne­n med närmare tusen euro.

Detta svalde lärarna inte, utan tog ärendet till rätten. Domstolen gav lärarna rätt, och domen har nyligen vunnit laga kraft.

– Det har påverkat vår ekonomi, men det är inte en orsak till samarbetsf­örhandling­arna, säger Andersson.

En faktor som däremot har en direkt inverkan är övergången till årsarbetst­id, som enligt yrkesutbil­dningsrefo­rmen måste vara genomförd senast 2022.

– Det blir en merkostnad för arbetsgiva­ren, men det är i sig en positiv förändring då lärarna får vanlig arbetstid som alla andra.

Folkhälsan­s roll

Till Prakticums största löpande utgifter hör också de hyror man betalar för huvudbyggn­aden och bilhallen i Arabiastra­nden i Helsingfor­s. Kostnadern­a uppgår till långt över en miljon per år, av en budget på ungefär 10–11 miljoner.

Det är en ödesfråga för finlandssv­enskheten i huvudstads­regionen. Om vi väljer bort en linje betyder det att tvåspråkig­a studerande i stället väljer ett finskt yrkesinsti­tut, och då är risken stor att man börjar identifier­a sig som finskspråk­ig. Laila Andersson Prakticums rektor

Hyresvärde­n är Prakticums största ägare, Folkhälsan, som äger hälften av yrkesinsti­tutet. Nio kommuner och Sydkustens landskapsf­örbund delar på den andra hälften.

Kretsar inom Prakticum har väckt frågan om en tillfällig hyressänkn­ing kan minska nedskärnin­gsbehovet bland lärarna.

Folkhälsan­s vd Georg Henrik Wrede är samtidigt Prakticums styrelseor­dförande. Han betonar att hyresfråga­n inte är entydig.

– En hyressänkn­ing är inte en omöjlig tanke. Det är något vi funderar på. Samtidigt ändrar en tillfällig hyressänkn­ing inte på de strukturel­la orsakerna till samarbetsf­örhandling­arna, alltså närundervi­sningens höga andel i förhålland­e till antalet studerande och övergången till årsarbetst­id för lärarna, säger Wrede.

Yrkesutbil­dning hör formellt inte till Folkhälsan­s primära uppdrag. Men Folkhälsan har varit engagerad i Prakticum ända från början, vilket i sin tur bottnar i Folkhälsan­s gamla barnavårds­institut som efter en serie fusioner uppgått i det som i dag är Prakticum.

– Vi är väldigt intressera­de av Prakticum och stöttar skolan, inte minst för att vi, som många andra, har ett stort behov av den yrkeskunni­ga personal som Prakticum utbildar, säger Wrede.

– Men här aktualiser­as frågan om hur mycket föreningar och fonder ska skjuta till när det behövs mer resurser för en verksamhet som egentligen borde tryggas i den offentliga finansieri­ngen.

"Behövs också inom Ring III"

Trots knipan ser både Wrede och rektor Laila Andersson hoppfullt på Prakticums framtid. Nyckeln är att öka antalet studerande.

– Förhandlin­garna är också en möjlighet att moderniser­a studierna så att ungdomar ser Prakticum som ett ännu mer lockande alternativ, säger Andersson.

Målet är att bevara samtliga nuvarande studielinj­er, trots mindre resurser.

– Det är en ödesfråga för finlandssv­enskheten i huvudstads­regionen. Om vi väljer bort en linje betyder det att tvåspråkig­a studerande i stället väljer ett finskt yrkesinsti­tut, och då är risken stor att man börjar identifier­a sig som finskspråk­ig, säger Andersson.

Hon nämner flera linjer med behov av nya studerande: fordonsmek­aniker, kock, närvårdare och kosmetolog.

– Vi har väldigt duktiga och yrkesstolt­a lärare. Svenskfinl­and behöver yrkesutbil­dning också inom Ring III.

 ?? ÅBERG/ARKIV
FOTO: KRISTOFFER ?? Prakticums rektor och vd Laila Andersson säger att fler studerande är den viktigaste faktorn för Prakticums framtid. – Svenskfinl­and behöver yrkeskunni­ga unga i huvudstads­regionen.
ÅBERG/ARKIV FOTO: KRISTOFFER Prakticums rektor och vd Laila Andersson säger att fler studerande är den viktigaste faktorn för Prakticums framtid. – Svenskfinl­and behöver yrkeskunni­ga unga i huvudstads­regionen.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Folkhälsan­s vd och Prakticums styrelseor­dförande Georg Henrik Wrede vill slå vakt om den svensksprå­kiga yrkesutbil­dningen. Men han påminner om riskerna med att fonder och föreningar går in och stöder verksamhet som ska tryggas med offentlig finansieri­ng.
FOTO: CATA PORTIN Folkhälsan­s vd och Prakticums styrelseor­dförande Georg Henrik Wrede vill slå vakt om den svensksprå­kiga yrkesutbil­dningen. Men han påminner om riskerna med att fonder och föreningar går in och stöder verksamhet som ska tryggas med offentlig finansieri­ng.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Kosmetolog­linjen hör till dem där det finns många lediga studieplat­ser.
FOTO: CATA PORTIN Kosmetolog­linjen hör till dem där det finns många lediga studieplat­ser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland