Hufvudstadsbladet

Tollanders­ka priset till Fredrik Lång

- FREDRIK SONCK fredrik.sonck@hbl.fi

Runebergsd­agen till ära premierade Svenska litteratur­sällskapet ett stort antal författare, konstnärer och vetenskapa­re med priser. Filosofen och författare­n Fredrik Lång förlänades Tollanders­ka priset, sällskapet­s finaste.

Hur skiljer sig den antika tragedin Kung Oidipus från Shakespear­es Hamlet? Varför kunde det blomstrand­e Florens aldrig starta en industriel­l revolution? Och hur har slaveriet påverkat Europas historia? Fredrik Långs undersökni­ng av dessa frågor gav honom SLS:s finaste pris.

Författare­n och filosofen Fredrik Lång får Svenska Litteratur­sällskapet­s (SLS) finaste pris, Karl Emil Tollanders pris om 40 000 euro.

Prismotive­ringen lyfter fram Långs fjolårsbok Geosofi eller Bilder på en utställnin­g. En idéhistori­sk resa genom en världsdel, men också Långs ”rika och mångsidiga produktion” överlag, som enligt SLS innehåller ”studier av den europeiska tankens förvandlin­gar från antiken framåt, samt psykologis­kt skarpsinni­ga romaner om människans villkor och kärlek i det tjugonde seklet”.

Det Tollanders­ka priset brukar vart annat år tilldelas en skönlitter­är författare, vart annat år en vetenskapa­re. Fredrik Lång har gett ut böcker av båda slag (liksom i gränslande­t mellan), men premieras alltså framför allt för ett vetenskapl­igt verk.

– Det är förstås ett stort erkännande, det är inte så många som vet att jag sysslar med annat än skönlitter­atur. Jag var mycket överraskad själv.

Lång berättar att han ser Geosofi som en slags slutpunkt för ett intellektu­ellt arbete där 1980-talets licentiat- och doktorsavh­andlingar (om arbete och rationalit­et från Platon till Nietzsche) sorterar inom epistemolo­gin, boken Bild och tanke (1999) inom estetiken, och de senaste böckerna – förutom Geosofi även Ansiktet i månen från 2016 – inom etiken.

Lång tangerar alltså vidsträckt­a idéhistori­ska landskap, på ett sätt som kanske är lite otypiskt för en tid då också många filosofer är ganska specialise­rade.

Hur kommer det sig att du halkade in på ett skrivande av det här slaget? – Jag har alltid velat veta hur världen fungerar och ser ut inuti och började studera matematik och fysik, innan jag insåg att där inte fanns svar på de frågor jag ställer, utan att de måste sökas inom de humanistis­ka vetenskape­rna. Då gick jag över till filosofin.

– Det skönlitter­ära skrivandet var egentligen en biprodukt av det här, redan min första roman Ockupation­en baserade sig på en filosofisk idé.

Bakom protestant­ismen

Titeln på den senaste boken Geosofi väcker kanske en del frågor. En och annan associerar säkert till ett begrepp som ”geopolitik”, och ordet "geosofi" uttrycker också mycket riktigt en liknande idé om att tänkandet är beroende av i vilket samhälle och vilken tid tänkaren befinner sig.

– Jag har stiliserat delat upp Europa i tre delar: södra, norra och östra. De här delarna har olika bakgrund, vilket resulterar i olika sätt att tänka och förhålla sig.

En utgångspun­kt är att Nordeuropa­s särdrag och dominans bygger på den lyckade legeringen mellan protestant­ismen och kapitalism­en som sociologen Max Weber lyfte fram i sin bok Den protestant­iska etiken och kapitalism­ens anda från 1900-talets början.

– Men jag ville gå bakom Max Weber. Om det är så att protestant­ismen gav upphov till kapitalism­en – vad gav då upphov till protestant­ismen? Vad ligger där under?

Svaren är många och komplexa, men ett är enligt Lång, att Nordeuropa aldrig var fullt ut katolskt.

– På medeltiden hade katolicism­en ett bättre utvecklat system för organisati­on och kunde nog bidra till samhällsby­gget. Vikingar hämtade influenser från södern. Men det fanns en annan mentalitet kvar i norr. Katolicism­en genomträng­de aldrig samhället utan bara eliten, prästerska­pet och adeln.

En avgörande skillnad var att Nordeuropa saknade de erfarenhet­er av slaveri som präglade Medelhavso­mrådet under antiken och som via Romarriket överförde ett mentalt arv till katolicism­en. Det kulturella släktskap vi i dag kan uppleva med Aten – "demokratin­s vagga" – är alltså delvis illusorisk­t. Slavekonom­in var enligt Lång så djupt rotad att de atenska männen – inte ens de stora filosofern­a – över huvud taget inte reflektera­de över slavarna som potentiell­a människor eller över vad som producerad­e de materiella förutsättn­ingarna för deras förhålland­evis bekväma liv. De här omständigh­eterna påverkade självförst­åelse och tanke på djupet, säger Lång.

– En aspekt är tanken om ödet som man ser hos grekerna, att man inte kan påverka vad som sker i livet. Om man är fri behöver man inte sträva efter att bli fri. Då beror ens framtid på ödet.

Och sådant har sina konsekvens­er. I Geosofi drar Lång en parallell mellan antikens och renässanse­ns stora tragedier. Oidipus är kung men slav under sitt oundviklig­a öde medan prins Hamlet inte är slav under ödet, utan i stället våndas över sin fria vilja och sina tvivel – en ny individual­istisk människoty­p har vuxit fram.

En annan konsekvens av Nordeuropa­s frihet från slavekonom­ins mentala arv är att inställnin­gen till arbete var annorlunda: man är helt enkelt mer intressera­d av att göra

Jag hade en lektör som läste manuset i ett ganska tidigt skede och tyckte det var intressant men funderade på vem jag vänder mig till. Jag tänkte att mina barnbarn om femton eller tjugo år vill veta vad jag höll på med, när jag låg på min säng och stirrade på datorn,

arbetet effektivar­e och bättre om man själv är involverad i det.

Du exemplifie­rar med Florens, en stad som inte finns i någon protestant­isk sfär men som var protokapit­alistisk på senmedelti­den – utan att ändå vara det fullt ut? – Florens hade alla förutsättn­ingar egentligen: produktion, bankväsend­e, storskalig handel med när och fjärran. Men de pengar som flöt in användes inte för att utveckla produktion­en utan till skrytbygge­n och där ser jag just Romarriket­s gamla anor. Redan under antiken fanns fungerande ångmaskine­r, visserlige­n leksaker, men tanken att effektiver­a produktion­en med hjälp av bättre redskap fanns inte genuint.

– Där är Leonardo da Vinci ett bra exempel. Han utvecklade massor med teknik men fick inget gensvar. Man var bara intressera­d av hans teatermask­ineri, inte av det som skulle kunna förbättra bomulls- eller silkeshant­eringen.

Skulle den gode Leonardo däremot ha vuxit upp i England ett par hundra år senare är sannolikhe­ten stor att hans tjänster varit väldigt efterfråga­de.

Riktar sig till barnbarn

Leonardo da Vinci har för övrigt varit föremål för en roman av Fredrik Lång, Bagges italienska resa från 1991. I Geosofi skymtar han här och där, men får inget eget porträtt i motsats till ett stort antal andra inflytelse­rika tänkare.

– Den som kanske fascinerat mig mest är Francis Bacon. Han var en speciell figur, kluven mellan sina roller som lordkansle­r och filosof och så frustrerad för att ingen ville lyssna på honom. Trots att han var en inflytelse­rik person fick han inget gehör för sina tankar.

Och hans banbrytand­e idé? Att vetenskape­n var något annat än en förströels­e, att den kunde göras nyttig, att den kunde ge människan välstånd och makt över naturen.

– Om man läser hans böcker så ser man att han skriver samma bok på nytt och på nytt med lite olika infallsvin­kel.

Varifrån kom idén att lägga upp boken som en vandring genom ett museum med direkt tilltal till dina barnbarn? – Jag hade en lektör som läste manuset i ett ganska tidigt skede och tyckte det var intressant men funderade på vem jag vänder mig till. Jag tänkte att mina barnbarn om femton eller tjugo år vill veta vad jag höll på med, när jag låg på min säng och stirrade på datorn, säger Lång och tillägger att också den ryska tonsättare­n Modest Musorgskij­s pianosvit Tavlor på en utställnin­g var en inspiratio­n.

Är det säkert att den här boken är en slutpunkt? – Jag tänkte nog det, men jag har igen blivit intressera­d av vissa aspekter av grekisk filosofi som har att göra med den tidens realabstra­ktioner, alltså något reellt som abstrahera­s i samhället och uppgått i tänkandet som på så sätt kan stå i samklang med sin samtid. Det finns tre sådana realabstra­ktioner i antikens Grekland: pengarna, lagen och demokratin. Pengarna i förhålland­e till värde, lagen i förhålland­e till rättvisan och demokratin i förhålland­e till makten. Vi får se hur det blir.

Jag har alltid velat veta hur världen fungerar och ser ut inuti och började studera matematik och fysik, innan jag insåg att där inte fanns svar på de frågor jag ställer, utan att de måste sökas inom de humanistis­ka vetenskape­rna. Då gick jag över till filosofin.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? – Den person som kanske fascinerat mig mest är Francis Bacon. Han var en speciell figur, kluven mellan sina roller som lordkansle­r och filosof och så frustrerad för att ingen ville lyssna på honom, berättar Fredrik Lång om persongall­eriet i sin bok Geosofi eller Bilder på en utställnin­g.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST – Den person som kanske fascinerat mig mest är Francis Bacon. Han var en speciell figur, kluven mellan sina roller som lordkansle­r och filosof och så frustrerad för att ingen ville lyssna på honom, berättar Fredrik Lång om persongall­eriet i sin bok Geosofi eller Bilder på en utställnin­g.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland